Mi magyarok gyakran beleesünk abba a hibába, hogy másokhoz méricskéljük magunkat. Ki lehet kergetni a világból, mikor olyanokat hallok, hogy a Balaton a magyar tenger, Bujtor István a magyar Bud Spencer vagy Illés a magyar Beatles. Véleményem szerint a felsorolt „hungarikumok” elegendő értéket képviselnek önmagukban is.

 

A környező országok gazdasági erejének és életszínvonalának hazánkhoz való hasonlításának eredete az évszázados politikai retorikában keresendő. Ausztria a történelmi múltunk és az ország közelsége miatt is mindig kitüntetett helyen szerepelt e lajstromon.

 

„Történelmi célunk Ausztria utolérése, ami reálissá vált az elmúlt öt év teljesítménye alapján. A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz.” – ez a kijelentés Matolcsy György szájából hangzott el 2016-ban.

 

Idén márciusban újabb ígéretet kaptunk az MNB elnökétől:

 

„2030-ra elérjük az EU átlagos fejlettségi szintjét, 2050-re pedig Ausztriáét.”

 

Mielőtt elkezdenénk dörzsölni a tenyerünket a jó hír hallatán, javaslom, nézzük meg, hogy hol is tart napjainkban az Osztrák gazdaság és életszínvonal, amely különbséget nekünk közösen kell ledolgoznunk.

 

Amennyiben Ön Hegyeshalomnál nem lépte még át a határt, akkor is hallott már az Ausztriában uralkodó magas és kiegyensúlyozott életszínvonalról.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb kimutatása szerint Magyarországon a férfiak-nők várhatóan 66,8 évet töltenek egészségesen. Ez a szám Romániában 66,6 év, míg a lista végén Ukrajna található a maga 64 évével. Ausztria életszínvonalától még nagyon messze vagyunk, ahol ez a szám meghaladja a 72,4 évet.

 

Egy Ausztrál székhelyű nemzetközi szervezet minden évben összehasonlítja földünk országait, bűnözés, korrupció, jogharmonizáció, terrorizmus stb., szempontból, amelyben az összes európai ország közül Ausztria az EU legbékésebb országa.

 

Ezen kívül az ország bebetonozta magát a világ 12 leggazdagabb országa közé.

 

Egy élhető és jól működő ország nem tud kialakulni erős gazdaság nélkül. A szomszédaink erre olyan büszkék, hogy mindent elkövetnek ennek fenntartása és további javítása érdekében. Az eredmények természetesen most sem maradnak el.

 

Ausztriában az európai unió egyik legfejlettebb gazdasága működik, amely ezer szálon kapcsolódik a szomszédjaihoz, különösen Németországhoz. Jól képzett munkaerővel és fejlett piacgazdasággal rendelkezik, amelyben az export különösen nagy hangsúly kap.

 

Olyan húzóágazatokban jeleskednek, mint a nehézipar, a gépgyártás, a turizmus vagy a mezőgazdaság. Ez utóbbi továbbra is kisebb részt képez az ország gazdasága számára, de rendkívül modern és jól szervezett, 90%-ban önellátó egységet alkot.

 

Az elmúlt években tovább nőtt a cégek jövedelmezősége, amely a bérek emelkedésére is jótékony hatással bírt. Az Osztrák átlagbérek 4,5X magasabbak, mint Magyarországon. Nem véletlen tehát, hogy a nyugatra kivándorló honfitársaink legnagyobb része is Ausztriát célozza meg a munkavállalás miatt. Még így is, a munkanélküliség rekord alacsony szintre került.

 

A belső fogyasztás eddig nem látott méreteket öltött, ami részben a kedvező hitelkamatoknak is köszönhető.

 

Ezek a tendenciák tovább emelik az ország GDP mutatóját, ezzel megfelelő alapot képezve az idei 3,2%-os növekedési terveknek.

 

Kicsit árnyalja ezt a képet az elmúlt hónapokban eszkalálódó kereskedelmi vita Amerika és az EU között. Mivel Ausztria magas ipari kitettséggel rendelkezik, az emelkedő vámok káros hatással lehetnek a reálgazdaságra nézve.

 

Ausztria államadóssága a válságot követően, 2015-ben érte el a csúcsot, amely az ország GDP értékéhez viszonyítva 84,3%-ra rúgott. A jelenlegi kormány egyik legfőbb feladatának tartja ezt lefaragni. Az elhatározást jól mutatja, hogy jövőre ez az érték várhatóan 74%-ra csökken!

 

Ezen kívül a kormány elindította átfogó reformintézkedéseit is, amely kihatással van többek között az ország adózására, ipari termelésére, külpolitikájára is.

 

2018 július 1.-től Ausztria vette át az Európai Tanács elnökségét hat hónapra. A gazdasági stabilitás és a migrációs kérdésekben markánsabb véleményt fog megfogalmazni elődeinél. Az elnökség egyik fontos mérföldköve lehet az egész EU-t érintő digitális adóztatás bevezetésére. Szoros integrációra törekszik a közép- és kelet európai országokkal, köztük Magyarországgal is.

 

Az Osztrák bankrendszer tovább erősödött a válság óta. Jelentősen csökkentette a kelet-, közép- és dél-európai hitel kitettségét. 2016-ban még 5,1% volt a nem teljesítő hitelek aránya, főleg a kelet-európai országok miatt, azonban már a tavalyi évben ezt az értéket 4% alá sikerült leszorítani. Annak ellenére tudott a bankrendszer növekvő befektetői összeget bevonzani, hogy az országban még alacsonyabb az alapkamat, mint hazánkban.

 

Ez elsősorban az ország híresen stabil és szilárd bankrendszerének köszönhető. Az Ausztriában működő 3 pénzügyi felügyelet nagy hangsúlyt fektet az ország AA besorolásának megtartására.

 

Fontos megjegyezni, hogy az Osztrák befektetési környezet sokkal nyitottabb befektetési hátteret képes adni, mint a legtöbb európai ország. Az ország hátterének és állami garanciáinak köszönhetően a Partner Bank ebben az évben már átlépte a 11.000 fős magyar ügyfélkört.  

 

Ha már befektetésről beszélünk, az elmúlt években sokan döntöttek az értékpapír vásárlás helyett vagy mellé ingatlan beruházásban. Napjainkra már elmondhatjuk, hogy most már sokkal inkább az eladói oldalon érdemes állni, hiszen az ingatlan boom hamarosan elérheti a csúcsát. Sokan csak pislognak a hazai építkezések volumenén. Ha azonban egy kicsit nyugatabbra tekintünk, akkor jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Amíg tavaly Magyarországon 1000 lakosra 1,5 ingatlan épült, addig Finnországban és Svájcban 6, Ausztriában 6,8 lakást adtak át.  

 

Összegezve elmondható, hogy Magyarországhoz képest Ausztria fejlettségi szintje még a távoli horizonton van. Természetesen 32 év nagyon hosszú idő, ami alatt még bármi történhet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez idő alatt Ausztria sem fog egy helyben állni és várni…

 

Amennyiben további összehasonlítást szeretne olvasni Magyarország és Ausztria között, kattintson a linkre: https://countryeconomy.com/countries/compare/hungary/austria