Az elmúlt hónapok gazdasági és politikai változásai, hírei valóságos hullámvasúttá változtatták a piacot. A lakossági befektetők többsége ilyenkor szembesül a piac valódi természetével, hiszen az elmúlt évek kiegyensúlyozott növekedése inkább hasonlított egy utópisztikus állapotra, mint egy befektetési piacra.

Talán Önnek is az egyik legszembetűnőbb változást a forint váratlan romlása hozta (pont a nyaralási szezon előtt…). Ma 319 forint az euró és 272 forint a dollár közép árfolyama.

Mi történt?

Az elmúlt hetekben rájár a rúd az összes feltörekvő devizára. A piac láthatóan egyre hevesebben reagál az országokban zajló populista intézkedések, a túlzott eladósodottság, vagy akár az infláció emelkedésének veszélye miatt. Az összes ilyen káros hatásra jó példaTörökország. Az elmúlt évek során az ország brutálisan emelkedő deficitet halmozott fel és túl későn kezdte el emelni a kamatokat is. A piac látva a sorozatos hibákat – büntet: nemrég 1 nap alatt 5%-ot is esett a török líra a dollárral szemben, ezzel 13 éve nem látott mélységekbe repítve az árfolyamot. Erdogan elnök sajátos retorikát alkalmazva felszólította a török népet a líra megmentésére…

Remélem, azzal nem mondok újat, hogy Magyarország is a feltörekvő országok népes táborát gyarapítja. Ennek következtében a piac és a legnagyobb befektetési alapok egy kalap alá vesznek minketTörökországgal, Marokkóval, vagy éppen Mexicóval. Így érthető, hogy az egyik ország gyenge teljesítménye kihatással van a többi ország devizájára, köztük a forint árfolyamára is. Az országok besorolásáról még több hasznos információt itt olvashat.

A másik pofont Olaszország belpolitikai viharai miatt kellett elszenvednünk. Nagyon úgy fest, hogy két populista párt koalíciója adhatja az ország vezetését, akik nyíltan EU szkeptikusok, ráadásul az ország gazdasági irányítását is egy EU ellenes politikus kezébe adták volna. Nem csoda tehát, hogy az euró és a forint is beleremegett e hírekre. A 10 éves Olasz államkötvény árfolyama rekord mozgásokat mutatott be. Tovább rontja a képet az ország rendkívül magas adósságterhe is, amely már meghaladta a GDP 130%-át. A monetáris politika jelenlegi állása szerint ezt nem is tudják/akarják csökkenteni, ami további kételyeket szül.

A fenn említett országokon kívül érdemes még Iránra, Közel-keletre és a koreai eseményekre is odafigyelni, mert intenzív behatásokban részesülhetünk mi is. Nem csoda, ha a piac kezdi alul súlyozni a feltörekvő piacokat és egyre vonzóbbá válnak a fejlett országok papírjai. Jó hír azonban, hogy egy-egy látványos visszaesést követően a piac gyorsan helyreáll és folytatja az irányt felfelé, mintha mi sem történt volna. Ez elsősorban az általános globális bővülésnek és a stabil fejlett országoknak köszönhető.

 

A következő levelünkben ezt a piacot fogjuk bemutatni.