Az egy főre vetített, hazai megtakarítás 4,2 millió forint, derült ki az MNB legfrissebb felméréséből.

 

Ez az összeg alapvetően bizakodásra adhat okot, ha megnézzük, hogy 10 évvel ezelőtt ennek az összegnek a harmadával rendelkezett egy átlag magyar polgár.

 

Nézzük meg, melyik befektetési lehetőség nyerte el a lakosság tetszését idén.

 

Meglepő módon az derül ki, hogy a legtöbb pénzt készpénzben, vagy lekötött betétben tartjuk!!! és csak ezek után jönnek az állampapírok.

 

Ez az tény rendkívül elkeserítő. Ennek magyarázatát kereshetjük az alacsony pénzügyi kultúrában, alacsony kamatokban, kockázatkerülésben vagy a rossz tapasztalatokban, mindegy, a lényegen ez nem változtat.

 

Az általános banki termékekkel nem csak az a baj, hogy semmilyen kamatot nem adnak, hanem a fix költségek és a növekvő infláció tovább fogyasztja a meglévő összeget.  Tehát a bankban tartott pénze stabilan veszít az értékéből!

 

Kérje ki a kereskedelmi bankja részletes kondíciós listáját, akkor megtudja a fix költségeket. (Érdemes pár évente kereskedelmi bankot váltania, mert a legtöbb esetben a korábbi ajánlatnál már van ideálisabb konstrukció.)

 

Az infláció várhatóan így fog alakulni 3 év során:

2018: 2,8%

2019: 3,1%

2020: 3%

 

Az infláció láthatóan emelkedik, a forint látványosan romlik a főbb devizákkal (EUR, USD) szemben, az alapkamat még legalább egy évig változatlan marad. Mivel az MNB tartja magát a laza monetáris politikához, a bankok tele vannak pénzzel.

 

A pénzintézetek két kézzel szórják a hiteleket, amelyet a lakosság egyre növekvő étvágya is hajt, ezzel viszont el is érkeztünk egy másik problémához. A felvett hitelek közel egyharmada fogyasztási kölcsön, amivel egyenes út vezet a még nagyobb eladósodottsághoz. Úgy látszik sokan nem tanultak a svájci frankos hitelek pusztításából…

 

Remélem nem kell külön hangsúlyoznom, hogy bármilyen hitelfelvétel esetén még messzebb kerül az anyagi függetlenségétől.

Minden pénzügyi tranzakciónak közvetlen kihatása van az Ön hosszú távú pénzügyi jövőjére. Tehát a pénzügyi tudatosság mára már alapvető elvárás és nem kiváltság kérdése. Nem szabad azzal takaródznunk, hogy rossz vagy nincs a pénzügyi oktatás, túl sok, vagy túl kevés a lehetőség.

 

A hazai gazdaság érezhetően erősödik, növekednek a reálbérek. Pontosan ezekben a hónapokban és években kell megalapoznia Önnek is a pénzügyi jövőjét. A pénzügyi tudatossághoz és a gondtalan nyugdíjas évekhez az nem segíti hozzá, hogy a bevételei növekedésével arányosan bankban, vagy készpénzben takarít meg, akár évtizedekig.

 

Akkor mi legyen? Adjuk fel? Lesz, ami lesz? Dehogy!

 

A hazai lakosság híresen kockázatkerülő. Például brutálisan kevés pénzt tartunk részvényekben, vagy részvényalapokban. Hiszen köztudott, ugye, hogy a tőzsdén csak bukni lehet…

 

Rendben, viszont a nyugati társadalmak számára a kockázatos befektetési eszközök tartása megszokott elemei a vagyonosodásnak.

Akkor hogyan is van ez?

 

Fontos tisztázni, hogy minden befektetési eszköznek van kockázata.

Legyen szó bankbetétről, kamatozó kincstárjegyről vagy éppen Coca-Cola vagy OTP részvényről.

 

A kockázat megfelelő kezelésével azonban lehetősége nyílik reálérték, tehát infláció feletti bevételre – nem véletlen tehát, hogy nyugaton a lakosság közel 30%-nak van valamilyen részvényeken alapuló befektetése vagy megtakarítása.

 

Felteszek egy nagyon egyszerű kérdést a levelem végéhez közeledve.

Melyik befektetésnek van nagyobb kockázata:

Egy topp vállalat (BASF, Apple, Daimler) részvényének, amely akár 1015% ot ingadozik (fel-le), de éves átlagban folyamatosan emelkedő árfolyamértéket mutat, növekvő osztalékkal, vagy
annak a bankbetétnek, amely profitja még a költségeket sem tudja meghaladni, nemhogy az inflációt?

 

10 éves távlatban az infláció és a költségek hatására le is feleződhez a számlán tartott pénze vásárlóereje!

 

Ellenben, ha okosan befekteti, diverzifikálva, különböző futamidejű kötvényekbe, részvényekbe, alapokba, akkor akár meg is duplázódhat a pénze. Ez is tény!

 

Tehát látszólag paradox módon a biztonságosnak hitt befektetésnek van a legnagyobb kockázata!

 

Ha már eldöntötte, hogy változtatni akar pénzügyi jövője érdekében, a következő levelet értékelni fogja. Összegyűjtjük a legnépszerűbb befektetési és megtakarítási eszközöket 2018-ból! DE a döntés az Ön kezében van!