2018-ban szinte minden tőkepiac mínuszban áll, ami sok befektetőnek meglepő a tavaly tapasztalt rekord emelkedés után. Ritka alkalomként együtt estek a kötvények a részvények, a fejlett és a fejlődő piacok egyaránt. Hazai vonatkozásban pedig magyar tőzsde mellett a Forint is jelentősen leértékelődött.

 

Az USA gazdasága és ezzel együtt politikája van a legnagyobb hatással a világgazdaságra, ezért érdemes figyelemmel kísérnünk. 2018 novemberében belépünk a választási középidőbe (midterm), ami az egyik legizgalmasabb időszaknak számít.

 

Az előttünk álló 1 év az egyik legfontosabb időszaka a döntéshozóknak az Egyesült Államokban, amikor nagy hatású intézkedéseket hoznak. Ez egyben a választások előtti év (pre-election), amikor nyilvánvaló okokból szeretnék a legtöbb eredményt felmutatni.

 

Hogyan hat ez a részvénypiacra?

 

1950-2018 között minden ilyen időszakot követő 12 hónap pozitív eredménnyel záródott! 16 alkalomból 16-szor követte növekedés, átlagosan +14,5% értékkel.

 

Ezt megelőzően csak a 30-as évek nagy gazdasági világválsága alatt volt negatív eredmény, de még azzal együtt is az elmúlt 90 évben 90%-ban pozitív eredmény követte a hasonló időszakokat.

 

HOGYAN ALAKUL AZ ÉV VÉGE, HA JÓL INDULT AZ ELEJE?

 

Figyelemre méltó adat még az év első hónapja utáni eredmények alakulása. 2018 januárja az év egyik legjobb hónapja volt.

 

Ha visszanézzük, hogy a pozitív januári hónapokat mi követte, 1950 óta 40 év indult emelkedéssel, amiből 36 záródott végül pozitívan, átlagosan 19,5% hozammal.

 

A múlt eseményeiből természetesen nem lehet megbízható következtetéseket levonni a jövőre nézve és önállóan alkalmatlan is a döntéshozásra. Attól, hogy egy eseményt követően 100% pontossággal ugyanolyan reakció érkezett az elmúlt 70 évben, még érhet meglepetés minket.

 

Ennek ellenére úgy gondolom, nem szabad elmenni a múlt tapasztalatai mellett, mert sokat tanulhatunk belőle.

 

A világ legnagyobb fedezeti alapjának vezetője, Ray Dalio szerint az amerikai gazdasági fejlődés utolsó szakaszába lépett, ahol még jó eséllyel 1-1,5 eredményes év várhat a befektetőkre.

 

Hasonló vélemény olvasható a Blackrock és a Templeton utolsó negyedéves elemzéseiből is, ahol erre az időtávra ők is még jó eredményeket várnak.

 

Az emelkedést támogatják a gazdasági mutatók is a rekordszinten álló vállalati profitokkal és az alacsony munkanélküliséggel, illetve a viszonylag alacsony hitelkamatokkal.

 

Legfőbb kihívást a kereskedelmi konfliktus eldurvulása jelenti, amire a piacok világszerte eséssel reagáltak.

 

Az amerikai gazdaság továbbra is egészséges állapotnak örvend, tehát a kérdés az a közeljövőben, hogy ezt mennyire tudja kamatoztatni további tőkepiaci emelkedésekben.