A múlt héten lezajlott sikeres állampapír aukció szintén megerősítette azt a tényt, hogy Magyarország legnépszerűbb befektetése jelenleg a Magyar államkötvény és az is marad még egy ideig. A rekord alacsony kamatkörnyezetben még mindig kiemelkedőnek számít stabilitás, hozam és likviditás szempontból. Ahogy arról 02.21.-ei hírlevelünkben beszámoltunk, összehasonlíthatatlanul jobb választás, mint pénzpiaci alapba, vagy bankbetétben tartani pénzünket, ahol garantáltan veszítünk!

Mi a helyzet a részvényekkel?

A köztudatban rendkívül megosztó eszköznek számít, leginkább egy közéleti szereplőhöz tudnám hasonlítani, aki csak szélsőségesen tud élni. Ennek ellenére a hazai lakosság harmada van (sok esetben tudta nélkül) olyan megtakarítási, befektetési, vagy biztosítási termékben, amely részvényeken alapul.

Éppen ezért érdemes megvizsgálni a globális lehetőségeket. Könnyedén találhatunk olyan papírokat, amelyek által magasabb biztonságot, hozamot + osztalékot érhetünk el a jelenlegieknél. Az idei évben számos olyan szerencsés gazdasági hatás segíti főként a fejlett részvénypiacokat, amelyek már rövidtávon is jelentős nyereséget jelenthet a kockázatvállalóbb befektetők részére.

Az amerikai önfeledt emelkedés még mindig kitart, amely magával húzza az európai részvényárfolyamokat is. Természetesen ez még nem lenne elég ok egy megalapozott befektetési döntéshez. Ehhez többek között arra is szükség van, hogy élénküljön a kereskedelem dinamikája, növekedjenek a vállalatok nyereségessége, normalizálódjon az infláció mértéke és a tagországok politikailag stabilizálódjanak. Ezeket a folyamatokat jól nyugtázzák a növekvő gazdasági mutatók, nagy valószínűséggel idén jobb teljesítményt is elérve, mint az amerikai társaik.

Amennyiben Ön ennek ellenére inkább kizárólag alacsonyabb kockázatot hajlandó vállalni cserébe alacsonyabb, de fix bevételre vágyik, a hazai 1,5%-4,05% kamatnál magasabbat tud elérni nemzetközi állampapírokkal, vagy korábban kibocsájtott állampapírral (5,75%, 7,625%). Már egy 15000 USD/EUR portfólióban is rendkívül hatékonyan szét tud osztani 5-7 ilyen papírt, ezáltal befektetésének magasabb profitot teremtve, értékálló devizában.

Mekkora kamatot fizetnek az egyes papírok pontosan?

Hogyan néz ki egy mintaportfólió?

Ezen felül, hogyan kaphat Osztrák Állami garanciákat befektetésére?