Az elmúlt két évben látványosan megsokszorozódott azon beszélgetéseink, tanácsadásaink száma, ahol az ügyfelek a véleményünkre lettek volna kíváncsiak a kriptodevizákkal, Bitcoinnal kapcsolatban.

Nem csoda, hiszen az említett „befektetésnek” ez idő alatt megtízszereződött az árfolyama. Az ilyen és ehhez hasonló magas profitot ígérő lehetőségek úgy vonzzák magukhoz a gyors meggazdagodásban hívő befektetőket, mint mágnes a vasreszeléket.

 

Rendkívül nehéz ezekről a jelenségekről objektív képet alkotni, részben ennek is az oka, hogy a mai napig kerültük az InwestMentors csatornáin a részletes véleményalkotást. 2 hét alatt azonban nagyot változott a kép. Ez idő alatt a Bitcoin árfolyama közel 40%!!! esett.

 

Mi történt?

Azon kívül, hogy a JP Morgan fejesei közül többen egyenesen csalásnak nevezték a Bitcoinos őrületet, szeptember 15.-én, pénteken, a kínai pénzügyi hatóságok leállították a kereskedést, miután a hónap elején már illegálisnak minősítették a kriptovalutában történő betétgyűjtést. Ezzel szeretnék elejét venni egy globális méretű csalássorozat és visszaélés eszkalálódásának, ezzel szabályozottabb pénzügyi környezetet biztosítva.

 

Mi a Bitcoin?

 

bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A bitcoin a peer to peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket.

(Forrás: Wikipédia)

 

Előnye:

 

Biztonságosan tárolható (számítógépen, mobiltelefonon, felhőben, stb.).
Nem érvényesülnek az inflációs hatások.
Egyre több online és offline bitcoin fizetőhely van.
Központi hatóságoktól mentesen (ellenőrizetlenül) lehet tranzakciókat folytatni.
Napjainkra már számos brókercég foglalkozik Bitcoin közvetítésével és kereskedésével, ahol több devizára (dollár, euro) is átváltható a kriptovaluta.

 

Hátránya:

 

Központi hatóságoktól mentesen (ellenőrizetlenül) lehet tranzakciókat folytatni – tehát többek között a felmerülő problémainkkal, veszteségeinkkel kapcsolatban sehol nem kapunk jogorvoslatot (pl.: nincs betétbiztosítás).
Ha már megtörtént egy tranzakció, hiába küldtük az összeget rossz helyre, nem tudjuk visszafordítani az utalást, az összeg elvész.
A Bitcoin egyben a feketepiac fizetőeszköze is, hiszen a névnélküliség kiváló terepet biztosít a bűnözők, terroristák számára. Bárki létrehozhat számítógépén egy Bitcoin tárcát, amelynek csupán azonosítóját tárolja az adatbázis, a valós személy teljes anonimitást élvez.
Monetáris bázis hiánya miatt drasztikus árfolyamváltozások jöhetnek létre (ezt történt most is).

A tömeges érdeklődés mindig magában foglalja a megosztottságot is, amely hatás jól látszik a Bitcoin esetében is. Az elmúlt hetek eseményei miatt sokan menekülőre fogták és kiszálltak a kriptodeviza kereskedésből. Jól látszik, hogy a piacnak mindig van válasza az emberek igényeire (ez a kapitalizmus egyik legfontosabb alapelve), legyen szó akár irreális hozamelvárásokról is, így a kriptovaluta bányászata, kereskedése is több 100 milliós forgalomra duzzadt.