Európa csendes, újra csendes, elzúgtak választásai… Komolyabb piaci vízhang nélkül lezajlott az Olasz választás és végre fél év után Angela Merkelnek is sikerült (negyedszerre!!!) megalakítania a kormányát. Ennek köszönhetően elhárult minden akadály a Merkel-Makron tengely kiépítése előtt, amely szövetség célja, többek között Európa gazdasági és pénzügyi uniójának tartós megszilárdítása és globális versenyképességének javítása. Ennek előfeltételeit a régió majdnem egészében teljesítette is az elmúlt évek során. Amennyiben többek között sikerül tartani az inflációs céltalacsony munkanélküliséget és az évre tervezett 2,4%-os GDP növekedést, az Európai Központi Bank (EKB) a tervek szerint már ebben az évben elkezdheti lassú szigorítását.

A Commerzbank friss elemzése szerint ez a folyamat 2019 végére elhozhatja akár a 320 körüli euró/forint árfolyamot is. Mivel az MNB-nek még pár éven belül esze ágában sincs emelnie az alapkamatot, ez az árfolyamszint teljesen hihetőnek is tűnik. Ezt a piaci lehetőséget is fontos szem előtt tartania, ha euróban tervezi elindítania befektetését!

Amerikát vizsgálva már koránt sem találhatunk ennyi megnyugtató momentumot. A februári korrekciót fokozva, Trump az elmúlt hetekben még párat belerúgott az amúgy is kókadt piacokba. A hónap elején általános felháborodást keltett bejelentése, miszerint az acélnál 25%os, az alumínium esetében pedig 10%-os importvámokat vezetne be, ezzel tulajdonképpen nyílt kereskedelmi háborút gerjesztve a legtöbb partner országgal. Már most is jól látszik, hogy a döntés előnyeit csupán néhány cég élvezné, de az amerikai feldolgozóipar egészére nézve már káros lenne. A rendelet hátterében az USA külkereskedelmi deficitje áll, ami tavaly új csúcsra emelkedett. Kínát külön szankciókkal is kívánják súlytani, amit a világ második legnagyobb gazdasági hatalma természetesen nem hagyott szó nélkül. Ha még ez sem lenne elég, Trump menesztette külügyminiszterét és a helyére a volt C.I.A igazgatót rakta.

Ezek az események érthető okokból elbizonytalanították a piaci befektetőket, amit a VIX hangulatindex kilengése is jól jelzett. Januári hírleveleinkben és videónkban jeleztük, az idei év piaci változásaira a legnagyobb hatással a politikai változások lesznek, amely hírekre sokkal hevesebben reagálhat a piac, mint azt megszokhattuk az elmúlt évek során.

Csak semmi pánik!

A hektikus piaci környezet ellenére is rengeteg remek befektetési lehetőséget tartogat a piac. Érdemes olyan részvényeket, alapokat keresni, amik egy-egy virágzó szektort céloznak (pl.: telekommunikáció, technológia, fogyasztás, energetika), illetve abszolút hozamú alapokkal színesíteni portfóliónkat. Ezen kívül a feltörekvő piaci részvények és kötvényalapok által nagyobb terjedelemben fedhetjük le a globális piaci bővülést. A Credit Suisse szakemberei szerint egy növelt kockázatvállalású portfólióban még mindig érdemes 45%-ban részvényt tartani, amiben főleg feltörekvő és euró övezeti papírok kerülnek.

Megnyugtató hír, hogy az általános gazdasági hangulat még mindig pozitív, emelkedő adatokat látunk az összes fontosabb régióból, alacsony a munkanélküliséget, ami megfelelő táptalajt biztosít a részvényárfolyamok emelkedéséhez.

Ahogy azt már többször jeleztük, a jegybankok készek arra, hogy a tartós növekedésnek véget vessenek, amivel meggátolják a piacok túlhevülését. Az egyes központi bankok szigorítása körül kisebb-nagyobb korrekciókat alakulhatnak ki az elkövetkező időben. Törekedjen egy rugalmas, piaci változásokhoz alkalmazkodó portfólió kialakítására és legyen türelmes az eredményeket várva!