Időnként mindannyian akarva, akaratlanul, de átgondoljuk a mögöttünk álló éveket. Osztunk, szorzunk, tervezgetünk, hogy a jövőben tovább emeljük saját és családunk életszínvonalát. Ez egy megkerülhetetlen rituálé a kiegyensúlyozott életvitel érdekében.

Ilyenkor úgy tekintünk jövőnkre, mint egyfajta tiszta, fehér lapra, amire bármit írhatunk, vagy lefesthetjük az ideális jövőt. Általánosságban elmondható, hogy az első 3 ötletünk és vágyunk között mindig legalább egy pénzzel kapcsolatos. Szeretnénk többet, kevesebbért, biztosabban!

Ennek elérésének egyik módja, ha kevesebbet költünk haszontalan kiadásokra/szenvedélyekre, hatékonyabban/többet/mást dolgozunk, magasabb megtérülésért és az így keletkezett anyagi többletet megtakarítjuk és befektetjük.

Úgy látszik, erre a felismerésre egyre többen jutnak el Magyarországon is, hiszen 2013-2016 között a hazai lakosság megtakarítása 25%-kal nőtt, ezzel meghaladva a 4,1 millió forintos átlag összeget – derül ki az MNB legfrissebb felméréséből.

Persze, erre Ön most mondhatja, hogy a bevételeiből most biztosan nem tud megtakarítani. Ez is azért van, mert az agyunk először elkezd kifogásokat keresni. Ennek a hibás programnak a törlése érdekében inkább tegye fel ezt a kérdést:

Hogyan kezdjek el megtakarítani?

Az ember a szokásai rabja. Ahhoz, hogy változtatni tudjon jelenlegi pénzügyi helyzetén elég egy vágy és egy csipetnyi elhatározás, na meg a megtakarítási praktikák egyetemes tárháza. Írásunkban összeszedtük a legegyszerűbb és egyben a leghatékonyabb módszereket, amelyek mindegyikét akár már ma el tudja kezdeni!

 

1. lépés: Tűzön ki magának megtakarítási célokat!

Mielőtt rálép a megtakarítás rögös útjára, üljünk le és alaposan gondola végig, majd írja is le céljait, és mellé azt az összeget, amely ezek eléréséhez szükségesek. Egynél ne álljon meg.

Új házat vagy kocsit szeretne?

Esetleg nyaralását akarja finanszírozni?

Gondtalan nyugdíjas éveket szeretne magának teremteni?

Gyermekei életét, taníttatását szeretné finanszírozni?

Biztonsági tartalékra vágyik?

Bármi is ez, engedje szabadjára a fantáziáját, majd írja le ezeket!

A legtöbb sikeres ember a tervezési folyamatot a napi szintű rutinba is beépíti. Miért? Mert szabályozni akarják életüket! Biztosan, már Ön is került abba a helyzetbe, hogy a hónap vagy egy utazás elején az előre megtervezett összeg felett költött.

A nagy kiadásokat előtt érdemes legalább 1 hónap gondolkodási időt hagynia magának, hogy alaposan fel tudja mérni az ár/érték arányt. Végezzen alapos piackutatást és biztosítsa a kiadás fedezetét.

HA leírja és tartja magát hozzá, elutasítva minden impulzus vásárlást, fantasztikus dolog fog történni: megtakarításai gyarapodásnak indulnak.

 

2. lépés: Rendszeresen vezesse a kiadásait!

Az Ön munkahelye is biztosan vezet könyvelést, amely minden be- és kimenő tételt jegyez. A munkából hazaérve azonban már sokan elfelejtik ugyanezt a következetes rendszert átörökíteni, holott ez ugyanolyan fontos lenne egy háztartás életében is.

Nyisson egy Excel táblázatot, töltsön le egy telefonos applikációt, vezessen kockásfüzetet, mindegy, csak kezdje el írni a saját és a családja pénzforgalmát. Meg fog lepődni, hogy mire, mekkora összegek mennek el, szinte számolatlanul.

Az Excel tábla esetében írja fel a 1A négyzetbe az évszámot. Ettől jobbra a hónapokat, a mostanitól – decemberig. Az 1A alá kezdje el egyesével felsorolni a rendszeres, fix kiadásait:

számlák,

hiteltörlesztő,

élelmiszer,

ruha,

ajándék, stb…

Majd ez alá minden olyan kiadást vezessen fel, ami idény jellegű, ritkább vagy egyedi tétel. Ilyen lehet például a nyaralás, autóvásárlás, esküvő, tető vagy TV csere. Az élelmiszer kiadások, mivel ezek a legapróbbak, egy külön dokumentumba, füzetbe vagy App-ba érdemes vezetni és a hó legvégén bevezetni az előbb nyitott dokumentumba.

A sok kis apró kiadás a hó végére brutális méreteket ölt(het). Amennyiben fél év-éven keresztül lelkiismeretesen felír minden kiadást, akár több százezer forintot is meg tud spórolni hála annak, hogy tudja: fel kell írnia a kiadást, ami automatikusan hozzáadódik a kiadási oldalhoz, csökkentve ezzel a bevételi oldalt. Meglátja, hamarosan minden kiadás előtt 2x-3x meg fogja gondolni, mielőtt pénzéhez nyúl!

Ha ezt rendszeresen, becsületesen elvégzi (ki akarná saját magát átvágni -nem igaz?) személyisége is formálódik, miközben megtakarított összege folyamatosan dagad és dagad. Hidje el, tapasztalatból mondom!

Nemzetközi statisztikák igazolják, hogy a rendszeres mérés eredménye akár harmadával is képes javítani a hatékonyságot, jelen esetben akár ekkora mértékkel tudja növelni megtakarításait. Erre rá tud szánni napi 1,5 percet?

Ha tudja, hogy bevételeiből, mennyi fix kiadást kell levonnia, a kettő összeg különbözete lesz az Ön anyagi függetlenségének a záloga!

 

3.lépés: Rettegjen az apró és a luxus kiadásoktól!

A 2008-ban induló válságra és annak hatásaira biztosan emlékszik. Azóta sok minden történt. A gazdaság kilábalt a télből, most éppen a gyarapodás éveit tapossuk (ki tudja meddig…).

Növekednek a bérek, alacsonyak a kamatok, így sokan úgy vannak vele, hogy a korábbi megtakarításokból, plusz jövedelemből új autót, bútort, nagyobb Tv-t, nagyobb lakást vesznek és elmennek több hetes (luxus) nyaralásra. Ami bejön az egyik oldalon, már megy is ki a másik oldalon.

Egy-egy ilyen vásárlás előtt fontos lenne megállnunk és feltennünk a kérdést:

Biztosan szükségem van erre a kiadásra?

Kis odafigyeléssel már hatalmas ugrást tehet kiadásai csökkentése érdekében. Bízok benne, már elkezdte felírni az e heti kiadásait. Tudja, hogy mennyit költ: kólára, mozira, szórakozásra, csokira, sörre, borra, chipsre, gyorsétteremre, kávéra, nasira…???

Úton a munkába megiszunk gyorsan egy kávét 400 forintért, eszünk mellé egy szendvicset 500 forinttért, elmegyünk étterembe ebédelni 2400 forint, veszünk mellé egy csokit… stb.stb.stb.

Ezek a tételek külön-külön kis összegnek tűnnek, de együtt, éves szinten akár a milliós összeget is elérhetik.

(Zárójelben fontos megjegyezni, hogy ezek a termékek, szolgáltatások nagy tételben való fogyasztása egyáltalán nem járulnak hozzá az Ön egészségéhez és a hosszú jövőjéhez.)

Nem arról van szó, hogy soha ne vegye meg egyiket se, de ne rendszeresen és az így megmentett pénzt tegye félre.

Mi magyarok rendkívül árérzékenyek vagyunk. Ezt pontosan tudják a plázák, hipermarketek, boltok, így nem késlekednek rendszeresen elárasztani minket különböző egyet fizet, kettőt kap és egyéb, kihagyhatatlan árakciókkal. Csak azért, mert valamire az van írva, hogy akciós és olcsóbb, nem biztos, hogy nélkülözhetetlen az Ön életében.

Megdöbbentő az a tény is, hogy a magyar háztartások által megvásárolt élelmiszer harmada a kukában végzi.

Hadd tegyek fel egy egyszerű kérdést. Ha írja a kiadásait és konkrét bevásárló listával indul el a boltba, akkor is elcsábulna egy akció láttán? Kötve hiszem! Bontsa ketté a kötelező kiadásokat: mi az, amire mindenképpen szüksége van és mi számít luxus kiadásnak.

 

4. lépés: Váltson bankszámlát!

A felesleges kiadások következő állomása, hogy jelentősen csökkentenie kell a drága banki és biztosítási költségeit. Sokan nincsenek tisztába azzal, hogy a jelenlegi pénzügyi szolgáltatójuknál létezik egy (sokkal)olcsóbb konstrukció is.

Hazánkban több mint 40 kereskedelmi bank és legalább ugyanennyi biztosító működik, akik árakciókkal küzdenek egymás ellen az Ön kegyeiért. Használja ki!

Számos kalkulátort talál az interneten, amelyek független és objektív képet adnak az általános banki költségekről. A biztosítási termékeknél, főleg az UL (LINK) szolgáltatásoknál drasztikus különbségek vannak.

Keresse meg ezeket az oldalakat, vagy kérje független alkusz véleményét. Nem ismer ilyet? Mi igen! Mi is hozzájuk járunk (LINK)!

A statisztikák azt mutatják, hogy 80% esélye van annak, hogy a jelenlegi pénzügyi konstrukciójánál, legyen az magán vagy céges számla, biztosan van olcsóbb és kedvezőbb.

 

5. lépés: Növelje bevételeit!

Miután leül megtervezni, mint egy hadvezér a kiadásait, költségvetését és azt tapasztalja, hogy negatív a pénzáramlás (cash-flow), tehát több a kiadása, mint a bevétele, komolyan el kell gondolkodnia azon: Hogyan tudom a bevételeimet növelni?

A fizetését mindig 3 tényező fogja befolyásolni:

  • mit dolgozik
  • mennyire jó benne
  • mennyire lehet Önt helyettesíteni

Minél nagyobb ráhatása van a munkahelye profit termelő képességére, annál kisebb az esélye, hogy megválnak Öntől. Tanuljon, képezze magát. Nézze meg, hogy az Ön szakterületén milyen képességek kellenek a magasabb bér elérése érdekében. Milyen finanszírozási formák léteznek ehhez?

Megoldás lehet, ha többet vállal jelenlegi munkájából vagy részmunkára vagy távmunkára jelentkezik.

 

6. lépés: Először magát fizesse ki!

Ne essünk az önáltatás csapdájába! Lehet, hogy Önben is felmerült az az ötlet, hogy majd a hó végén megmaradt összeget félrerakja. HA így tesz, sohasem fog jelentős összeget megtakarítani! Felmérések igazolják, hogy a legtöbben pont annyit költünk, (vagy még egy picit többet), mint amennyi bevételünk származik.

Határozza el, hogy a bevételei megérkezésekor először saját magát fizeti ki. Tehát a megtakarításait gyarapítja az előre eltervezett mértékben. Csak ezt követően kezdi kifizetni a számláit, vesz új mosógépet, megy tankolni vagy nagybevásárlásra.

Fontos! Ne essen kísértésbe a félrerakott pénz láttán! Tekintsen megtakarításaira úgy, mint az anyagi függetlensége zálogára, ami sérthetetlen!

Az egyik leglátványosabb eredményt akkor tudjuk elérni, ha félrerakjuk az összes bevételünk 10%-át! Ennek a bemutatására született is egy nagyszerű könyv: George S. Clason – A Babilon leggazdagabb embere címmel. Ez a mű hangoskönyv formájában is elérhető, így fél nap alatt meg tudja hallgatni munkába menet, vagy jövet, otthon.

 

7. lépés: Használja a bevált megtakarítási fortélyokat!

Megírta a pénzügyi tervét, rendszeresen vezeti kiadásait, megálljt parancsol az apónak tűnő kiadásainak, pénzügyi szolgáltatót vált és növeli bevételeit. Ezek mind-mind hozzásegítik Önt az anyagi függetlenségéhez.

Gratulálunk! Idáig a lakosság 83%-a nem jut már el! Létezik még pár praktika, amivel begyújthatja megtakarításai alatt a rakétát.

Gondolja át, hogy inkább készpénzt, vagy inkább bankkártyát szokott használni?! Készpénz esetében bevált módszer a borítékolás. Mindegyikre ráírja az adott célt, de egyet mindenképpen nyisson a megtakarításainak is. Dugja el jól a borítékokat, ne legyen még az Ön szeme előtt se.

Amennyiben inkább bankkártyát használ, sok banknál ingyenesen nyithatóak alszámlák, amelyekre a bevételeiből rendszeres megbízásokat tud lecsípni egy-egy célra.

Egyre több helyről lehet hallani az un. „tárca kisöpréséről”. A technika roppant egyszerű: előre határozza el, hogy minden nap megnézi a pénztárcáját és kiüríti belőle az összes aprót, vagy csak az 500, vagy 1000 forintos címleteket. Ezeket az összegeket jól elkülöníti a kiadásaitól, és az így összegyűlt összeget szétosztja megtakarítási céljai között. Próbálja ki egy hétig, hónapig és meg fogja látni, milyen félelmetes ereje van!

Horváth Attila privát bankár például évek óta ezt a technikát alkalmazza. Erről készített is egy videót, amit ITT nézhet meg!    ide linkeljük be a videot!

 

A fenti praktikák, ötletek együttes használatát a legsikeresebb emberek is igazolják, akik a legapróbb költségeket is átgondolva élik mindennapjaikat.

 

Tegyen Ön is így! Sok sikert kívánunk!