Az újévet a legtöbben egyfajta újrakezdésnek éljük meg. Természetes vágyunk, hogy bizonyos dolgokat máshogy, kicsit jobban, tervezettebben végezzünk.  

Átgondolva az előző évet mindig találhatunk olyan területet, ahol javítanunk kéne és sok esetben ez a terület bizony a pénzzel kapcsolatos.

Ön, hogy gondolja? Mindent megtett bevételei növelése érdekében? Sikerült megtakarítania, esetleg most indított egyet?

2019-re egyre többen kezdik megérteni: az állami felelősségvállalás csökkenése miatt egyre nagyobb felelősség nehezedik az egyénekre jövőjük biztosítása érdekében. Bár egyre többen ismerik fel a megtakarítás fontosságát, még így is hatalmas fejlődési utat kell befutnunk a nyugati országokhoz képest.

 

Milyen előnyöket élvez, ha Ön is megtakarít?

  • Általa stabilabb jövőképet képes biztosítani magának és családjának.
  • Döntéseit az előre elhatározott tervei határozzák meg.
  • Napi kiadásait átgondoltabban fogja végezni.  
  • Váratlan kiadásokra jobban tud reagálni, (hitel felvétele nélkül).
  • A pénzügyi tudatosságot megtaníthatja rokonainak, barátainak is.  

Rengeteg történetet hallunk gyors meggazdagodásról, sikertörténetekről, amelyektől úgy érezhetjük, az anyagi függetlenség elérése inkább kiváltság kérdése, mintsem egy tudatos folyamat eredménye.

Holott, ha közelebbről megvizsgáljuk a jómódú emberek életútját és gondolkozását egy közös pontot mindegyiknél találhatunk: fegyelmezetten haladnak a megkezdett úton.

Ön választhatja a látszólag unalmas, ámbár hatékony megtakarításokkal szabályozott életet, vagy az anyagi függés izgalmas, sokkokkal és stresszel teli útját. Minden esetben Ön dönt.

Mivel természetes belső késztetésünk, hogy a nehéztől húzódunk a könnyű felé, összegyűjtöttük a 6 leghatékonyabb megtakarítási trükköt, amelyek használatával sikeres újévet építhet.

 

Tűzön ki megtakarítási célokat!

 

Mielőtt rálép a megtakarítás rögös útjára, kötelező jelleggel üljünk le és alaposan gondola végig, majd írja is le céljait, és mellé azt az összeget, amely ennek eléréséhez szükséges. Egynél ne álljon meg. Engedje szabadjára a fantáziáját! Gondolhat például vésztartalék képzésére, gyermekei taníttatására, új autóra, utazásra, nyugdíjra.

A legtöbb sikeres ember a tervezési folyamatot a napi szintű rutinba is beépíti. Miért? Biztosan már Ön is találkozott azzal a helyzettel, amikor vásárlás vagy utazás során sokkal többet költött, mint amit eredetileg fejben elgondolt, csak félúton elcsábult.

Ezt megelőzve jelöljön ki előre egy keretet arra a bizonyos termékre vagy szolgáltatásra és mereven utasítson el mindenféle impulzus vásárlást. Ha ezt megteszi, hatalmas ugrást tehet személyiségének fejlődése és a megtakarításainak gyarapodása érdekében.  

A nagy kiadásokat előtt érdemes legalább 1 hónap gondolkodási időt hagynia magának, hogy alaposan fel tudja mérni az ár/érték arányt. Végezzen alapos piackutatást és biztosítsa a kiadás fedezetét.  

 

Rendszeresen vezesse a kiadásait!  

 

A cég, szervezet, ahol dolgozik biztosan vezet könyvelést, amely minden be- és kimenő tételt jegyez. A munkából hazaérve azonban már sokan elfelejtik ugyanezt a következetes rendszert átörökíteni, holott ez ugyanolyan fontos lenne egy háztartás életében is.  

Nyisson egy Excel táblázatot, töltsön le egy telefonos applikációt, vezessen kockásfüzetet, mindegy, csak kezdje el írni a pénzforgalmát. Meg fog lepődni, hogy mire, mekkora összegek mennek el, szinte számolatlanul.

A sok kis apró kiadás a hó végére brutális méreteket ölt(het). Amennyiben fél év-éven keresztül lelkiismeretesen felír minden kiadást, akár több százezer forintot is meg tud spórolni hála annak, hogy tudja, fel kell írnia a kiadást.

Hidje el, tapasztalatból mondom! Nemzetközi statisztikák igazolják, hogy a rendszeres mérés eredménye akár harmadával is képes javítani a hatékonyságot, jelen esetben akár ekkora mértékkel tudja növelni megtakarításait. Erre rá tud szánni napi 1,5 percet?

 

Rettegjen az apró luxuskiadásoktól!

 

A XXI. században elárasztanak minket a reklámok csalogató impulzusai, amelyeknek olykor-olykor nagyon nehéz ellenállni. Ezért megesik, hogy úton a munkába megiszunk gyorsan egy kávét 400 forintért, eszünk mellé egy szendvicset 500 forinttért, elmegyünk étterembe ebédelni 2000 forint, veszünk mellé egy csokit… stb.stb.stb.

Ezt követően elmegyünk bevásárolni és mivel valami akciós, (bár eredetileg nincs is rá szükségünk) megvesszük, mert azt hisszük, jó üzletet csináltuk. Amikor hazaérve elkezdjük leírni a napi kiadásokat, azon kapjuk magunkat, hogy elment 5-8000 forint olyan kiadásokra, amire valójában egyáltalán nincs is szükség.

Megdöbbentő az a tény is, hogy a magyar háztartások által megvásárolt élelmiszer harmada a kukában végzi.

Hadd tegyek fel egy egyszerű kérdést. Ha írja a kiadásait és konkrét bevásárló listával indul el a boltba, akkor is elcsábulna egy akció láttán? Kötve hiszem! Bontsa ketté a kötelező kiadásokat: mi az, amire mindenképpen szüksége van és mi számít luxus kiadásnak.

 

Váltson bankszámlát!

 

A felesleges kiadások következő állomása a drága banki költségek megszüntetése. Sokan nincsenek is tisztába azzal, hogy a jelenlegi bankszámlájuknál, céges számlájuknál van olcsóbb is. Hazánkban több mint 40 kereskedelmi bank működik, akik árakciókkal küzdenek egymás ellen az Ön kegyeiért. Használja ki!

Számos kalkulátort talál az interneten, amelyek független és objektív képet adnak az általános banki költségekről. Keresse meg ezeken az oldalakon az Ön bankját is és hasonlítsa össze a többivel. A statisztikák azt mutatják, hogy 80% esélye van annak, hogy a jelenlegi konstrukció, amiben most tartja saját, vagy akár a céges számláját van olcsóbb és kedvezőbb.

Milyen tételekből adódhat össze éves szinten több tízezer forint különbség? Az Ön pénztárcáját többek között számlavezetési, postai számlaértesítő, utalási költségek, kártyahasználat, utalási megbízások, netbank, készpénzfelvétel terheli. Erre még rájöhet egy esetleges hitelkártya tartozás is, amit mondanom sem kell, pénzügyi öngyilkosságot jelent.

 

Használja a bevált fortélyokat a pénz spórolására!

 

Ha megírta a pontos pénzügyi tervet, vezeti a kiadásait, már csak akcióba kell lendülnie. Gondolja át, hogy inkább készpénzt, vagy bankkártyát szokott-e használni?! Készpénz esetében bevált módszer a borítékolás, így egy-egy célhoz rendelve, jól eldugott helyen gyarapítják megtakarítását, hónapról-hónapra.

Amennyiben inkább bankkártyát használ, sok banknál ingyenesen nyithatóak alszámlák, amelyekre a bevételeiből rendszeres megbízásokat tud lecsípni.  

Egyre több helyről lehet hallani az un. „tárca kisöpréséről”. A technika roppant egyszerű: előre határozza el, hogy minden nap megnézi a pénztárcáját és kiüríti belőle az összes aprót, vagy csak az 500, vagy 1000 forintos címleteket. Ezeket az összegeket jól elkülöníti a kiadásaitól, és az így összegyűlt összeget szétosztja megtakarítási céljai között. Próbálja ki egy hétig, hónapig és meg fogja látni, milyen félelmetes ereje van!      

Erről készítettünk egy videót, amit ITT nézhet meg!

 

Először saját magát fizesse ki!

 

Ne essünk az önáltatás csapdájába! Lehet, hogy Önben is felmerült az az ötlet, hogy majd a hó végén megmaradt összeget félrerakja. HA így tesz, sohasem fog jelentős összeget megtakarítani! Felmérések igazolják, hogy a legtöbben pont annyit költünk, (vagy még egy picit többet), mint amennyi bevételünk származik.

Határozza el, hogy a bevételei megérkezésekor először saját magát fizeti ki. Tehát a megtakarításait gyarapítja az előre eltervezett mértékben. Csak ezt követően kezdi kifizetni a számláit, megy tankolni, tesz félre ételre vagy fizeti be a következő utazását. Fontos! Ne essen kísértésbe a félrerakott pénz láttán! Tekintsen megtakarításaira úgy, mint az anyagi függetlensége zálogára.

A fenti praktikák, ötletek együttes használatát a legsikeresebb emberek is igazolják, akik a legapróbb költségeket is átgondolva élik mindennapjaikat. Tegyen Ön is így! Csak nyerhet azzal, ha a következő 1-3 hónapban az egyik legfontosabb pénzügyi céljának tűzi ki megtakarításai gyarapítását.