A közelmúltban történt több olyan változás is a gazdaságban, ami ritka együttállást hozott létre azoknak, akik most tervezik elindítani a befektetésüket.

Ritkán szoktunk kommentálni gazdasági eseményeket, de a jelenlegi helyzet felgyújtotta a piros lámpát, mivel nem tudni, hogy meddig lesz így.

Mesés helyzetben vannak, akik most tervezik elhelyezni devizában megtakarításaikat, mutatjuk, hogy miért.

1, USA Dollár és Euró gyengülése a Forinttal szemben =ritka olcsón lehet devizára váltani!

Tapasztalataink szerint a befektetők 99%-a inkább devizában tervezi a megtakarításait. A Magyarországon tapasztalható politikai és gazdasági bizonytalanság, amit legtöbben megjelölnek az ide vezető okként, de sokan hosszútávon bíznak az euró bevezetésében is.

USD 

Az elmúlt 2,5 évben nem történt nagy meglepetés a Forint árfolyamában. Az USD / HUF 270-295 között mozgott, amitől a jelenlegi árfolyam a dollár gyengülése és a forint erősödése miatt durván elszakadt.

 EUR

Az EUR / HUF az elmúlt években még a dollárnál is kiegyensúlyozottabban, 305 – 3015 között mozgott. Amióta tartósan átlépte a 300-as határt, 2014 januárja óta, a jelenlegin kívül csupán 4 időszakban volt hasonló értéken az árfolyam, mindig csak rövid ideig. A leghosszabb időszakban is csak 2 hónapig maradt ezen a szinten, utána rohamos emelkedésbe kezdett.

2, Küszöbön az infláció

A munkaerőhiány már egy ideje érezteti a hatását az országban. Elsősorban a képzettséget igénylő munkahelyek, turizmus és építőipar azok a területek, ahol folyamatos a hiány. A munkaerőpiac is a kereslet-kínálat elve alapján működik, ha kevesebb a megfelelő jelentkező, mint a betöltendő állás, a munkaadóknak muszáj javítani az ajánlatukon, hogy versenyképesebbé váljanak.

A béremelés egy ponton túl beépül az árakba is. Sőt, elég ennek már a várakozása is, hogy felpörögjön az infláció.

Az infláció egyébként is már erősebben nő a KSH adatainál, mivel például a lakbérek nincsenek is beleszámítva. Az utóbbi 2 évben pedig brutális drágulást lehetett látni ezen a téren is.

Beszédes az elmúlt pár nap hírtermése is a témában:

Az MNB előrejelzése szerint 2018-ra érjük el a 3%-os inflációs szintet.

3. Maradnak az alacsony kamatok

A jegybank idén még igen nagy valószínűséggel fogja a jelenlegi szinten hagyni a kamatokat és drasztikus emelés jövőre sem várható.

Prémium Magyar Államkötvényed van? Az infláció követésnek is komoly buktatói vannak: egy év késéssel követi, így mire megemelik, már elvitte az infláció a hozamot, illetve a már korábban említett inflációs adatok hitelessége is ellened dolgozik.

+1 Olcsó USD az EUR-val szemben

Azoknak, akik euróban terveznek befektetni dollár alapú termékekbe most ritka jó helyzet állt elő. Az euró erősödése miatt ma ugyanannyi euróért több usd-t lehet kapni. Januárban 1000 euróért cserébe még 1065 dollárt adtak, most július végén már 1165-öt.

A könnyed 10%-os árváltozás mintha leértékelné az amerikai piacot, hiszen így ugyanazért az euróért 10%-al többet kapsz, ha például valamilyen dolláros értékpapírt veszel.

A változás nem csak a dollár alapú befektetéseket érinti, hanem azokat is, amik erősen kötődnek hozzá, így a fejlődő piaci kötvények is érintettek.

A Templeton Total Rerutn Bond Fund EUR változata is mélypontra került.

A dolláros változata is ritka jól áll. Az alap 5 éves nihilből most látványosan elkezdett kimozdulni.

A fejlődő piaci országok devizájában kialakult árfolyam változásról Michael Hasenstab a Templeton Global Bond vezetője azt mondta, hogy:

“Egy évtizedenként egyszer adódó lehetőség.”

Mekkora extra hozamot jelenthet a jelenlegi helyzet?

Ha csak azzal számolunk, hogy a következő években csupán az elmúlt 1 év legmagasabb árfolyamát fogja újból elérni, akkor az usd-ben 15%, az euróban 5% profitot van kilátásban.

Aki forintban tartja a megtakarításait, számolnia kell az inflálódással, ami még inflációkövető állampapírban is érezhető lesz. Az így “megúszott”értékvesztés éves szinten akár 2-4%-ra is rúghat.

A legtöbb befektető már azzal elégedett lenne, ha csak ennek a két extra bevételnek az összege megjelenne profitként. Az egyes kötvényeken vagy részvényeken elérhető hozam, még ennek a duplája is lehet.

Mindez egy 5 év után adómentes TBSZ számlán, tiszta nyereséget jelent.

A jövőt persze senki nem látja előre, így az árfolyamok alakulását és a konkrét eredményeket majd csak utólag fogjuk megtudni.

A kialakult ritka lehetőségeket azonban legalább átgondolni minden döntés előtt álló befektetőnek érdemes.