Az Angela Merkel megválasztását követő hét egyértelműen a tapogatózás, útkeresés jegyében telt, holott annál sokkal több minden történt, hogy Németországban negyedszerre is megválasztották ugyanazt a kancellárt. Újabb fontos mérföldkövön vagyunk túl egy sokkal egységesebb és erősebb EU felé vezető úton. Ezt segítheti Jean-Claude Juncker terve is, miszerint a stabilabb euró érdekében az IMF mintájára létrehozzák az EU saját monetáris alapját, valamint a tagországok bővítési tervének keretein belül hamarosan a Schengeni övezetben üdvözölhetjük Horvátországot, Bulgáriát és Romániát.

 

Emanuel Macron szeptember 27.-ei beszédében egyértelműen kiállt a többsebességes Európa terve mellett, amely felállításában most már Németország is teljes vállszélességgel szerepet vállalhat. A fenti reformoknak megfelelő alapot biztosít a magas foglalkoztatottság is, ennek mértéke 9 éve nem volt ennyire erős. Látványosan élénkül a belső kereslet és a fogyasztói bizalom is, ezzel megfelelő felhajtóerőt adva az európai részvénypiac emelkedésének.

 

Az első félévben tapasztalt ralit látványosan megállította az alacsony likviditású nyár és az euró árfolyamának drasztikus emelkedése, ezzel az exportra termelő cégek profitvárakozásait jelentősen visszavetve. 10% körüli deviza kilengés akár 4-5%-al befolyásolhatja az adott vállalat eredményére, így érthető, ha Magyarországon is minden eszközt bevetnek a forint gyengítésére.

 

Ha tartósnak bizonyul az unió által produkált fordulat és az euró elzárkózik a további drasztikus erősödéstől (az ideális árfolyamérték EUR/USD esetén 1,20 dolláros értéken van), akkor a nagy befektetési szolgáltatók egyre jelentősebb összegeket helyeznek át az öreg kontinens cégeinek részvényeibe, ezzel friss vért pumpálva az árfolyamokba. Ehhez adott egy megfelelő piaci környezet, hiszen az európai részvények még mindig olcsónak számítanak amerikai társaikhoz képest.

 

Európában a környezetvédelmi fejlesztések és tervek egyre nagyobb teret hódítanak, mióta a természet évről-évre vészjóslóbb jeleket küld felénk. A lakosság körében rohamosan terjedő környezettudatos gondolkodás, különösen a nyugat – európai és skandináv területeken uralkodik, amely egyik fontos stratégiai területe az elektromos autózás. Ha kíváncsi azoknak a globális autógyártóknak a nevére, akik a piaci trendeket uralják, kattintsonIDE!