Figyelembe véve, ami 2016.06.24.-ei kereskedési napon történt, biztosan fekete péntekként fog bevonulni a tőzsdék történelmébe, de akár a világtörténelemben is fontos fejezetet kaphat. Az angolok elszakadási vágyát a piac történelmi eséssel koronázta, így az font árfolyama egészen az 1986-ban látott szintekre esett vissza.

 

Másik oldalról nézve azonban egy teljesen természetes reakciót láthattunk a piacoktól, amely zuhanásra/átrendeződésre a tőzsdék fennállása óta már számos alkalommal volt példa. Ahogy Önnek, kedves olvasó, természetes, hogy a lehető legmagasabb biztonságra, a kockázatok csökkentésre törekszik, ez a folyamat ugyanúgy megfigyelhető a tőzsdéken is. Amikor befektetési időtávot tervezünk, minimum 5-10 éves periódusban kell gondolkodni. Gondoljunk csak vissza erre az időszakra, hány progresszív változáson, zuhanáson van túl a világgazdaság, amely akár kihatással volt megtakarítására?

A befektetési piac nyughatatlanul változik, hullámzik, mint az életünk. A piacok fokozatos emelkedése közel sem annyira látványos, mint amikor egy napon belül 8-14%-ot esnek az árfolyamok, holott fontos figyelembe venni, hogy a piacok több mint 80%-ban emelkedtek a modern gazdaság történelme során!

Ahogy a piac is mindig a kockázatok minimalizálására törekszik, sok esetben a változások kialakulásának napján, úgy Önnek ezeket a lépéseket megelőzően kell megtennie, hogy hosszú távú terveit ne akadályozza egy Brexithez fogható krízis.

A Brexit egyfajta válságot indíthat be, ezt előre nem láthatjuk, de akár évekre befolyásolhatja a világpiacokat, az euro alakulását, vagy a font értékét.

Egy ilyen rendkívüli esemény minden piacra kihatással van, azonban kardinális különbségek mutat  a  deviza, vagy részvénypiac, a kötvénypiaccal szemben. 

 

A hír hallatára különösen az európai bankok árfolyamait ütötték. Ennek egyik elszenvedője az amúgy is nehéz időket megélő Deutsche Bank.

 

Amikor befektetést választunk, mindenekelőtt a legfontosabb szempont a kockázat felmérése. Ennek számos pontját a későbbiekben fogom bemutatni Önnek, azonban a jelenlegi cikkben az árfolyamkockázatra, illetve az árfolyamváltozásokra szeretném felhívni a figyelmet.

Az elmúlt hetekben, hónapokban pozitív hangulat uralkodott a világ piacain, amely fokozatos emelkedést eredményezett, egészen 06.24-ig. Az árfolyamok mindig leképezik az általános piaci hangulatot, nem csoda tehát, hogy a britek döntése ennyire meglepte a piacokat. A sokk hatása szemmel látható az árfolyamokban. A britek kilépési szándéka politikai és gazdasági fronton egyaránt bizonytalanságot szül, amely az elkövetkező hónapokban nyomás alatt tartja a részvénypiacokat.

Amíg egy deviza, vagy részvény pozíciónál főleg árfolyam növekedésre spekulálhatunk, egy kötvény befektetés esetében elsősorban a kamat dominál. Tehát ha vissza is esik néhány százalékot egy kötvény árfolyama a másodlagos piacon, attól függetlenül az előre meghatározott időszakban csenget a kassza. A bizonytalan környezetet a deviza és részvény árfolyamok akár tartós csökkenéssel, vagy oldalazással „jutalmazzák” és tartósan beleülhetünk egy komolyabb veszteségbe. Ezzel szemben a kötvények esetében az adott periódust is fix kamatokkal tudjuk átvészeli. Ezen felül az árfolyamok elmozdulása közel sem olyan drasztikus, mint a fokozottan kockázatos befektetéseknél.

Kötvény árfolyam példámban Európa fekete bárányát, Görögországot mutatom be, amelynek árfolyamértéke a hír hallatára -1,35% ot esett.

A mostani eset jól példázza, hogy a piac milyen boldog állapotból tud hírtelen átfordulni történelmi veszteségekbe. Az ilyen helyzetek hatásait kizárólag megelőzni tudjuk és remélek azzal nem mondok Önnek újat, hogy lesz még bőven ilyen piaci esemény, változás. A kiindulási alap, hogy átgondoltan, lassan kell gyarapodni, figyelembe véve az aktuális kamatkörnyezetet és a gazdasági teljesítőképességet. A kockázatok átgondolt porlasztásával felkészülhetünk a váratlan eseményekre és stabil alapokra helyezhetjük befektetésünk jövőjét.

A Brexit és az alacsony kamatkörnyezet ellenére számos értékálló lehetőség adódik a befektetési piacokon. Amennyiben úgy érzi megtakarított összege magasabb teljesítményre is képes a jelenleginél, vegye fel velem a kapcsolatot. Személyes konzultációnk során bemutatom Önnek, hogyan képes befektetése túlélni akár egy Brexitet is!