Az év elején is nagy erőkkel folytatódik magyar lakosság államkötvény vásárlási láza, hiszen a bankok nevetségesen alacsony kamatához mérten az éves 1,3-3,5%-os kamat egészen kiemelkedőnek számít. Természetesen az elérhető kamatszint attól is függ, hogy milyen időtávban gondolkozunk. Azonban azt tapasztaljuk, hogy egyre több lakossági ügyfélben merül fel jogosan a kérdés, hogy:

Megtakarításommal valóban CSAK ennyit tudok elérni?

A válaszunk egyértelműen: NEM! Mennyivel lenne Ön elégedett, amit reálisnak is tart?

Láthatjuk, hogy a hazai befektetési piacnál és állampapírnál kedvezőbb, valamint adott esetben biztonságosabb papírokat is találhatunk, ha globálisan keres eszközöket. Ebben a döntési szakaszban keresnek fel bennünket a legtöbben. Visszatérő kérdésként szokott elhangozni:

Euro vagy Dollár?

Kötvény vagy részvény?

3 év vagy 10 évben gondolkodjak? …és még sorolhatnám az elhangzott kérdéseket!

Az első és legfontosabb, hogy akinek pénze van, ne kapkodjon az események után, mint a házi macska a lézerpont után, mert különben elmarad a rég várt nyereség. Tartsa magát az előre felállított stratégiához.

Bárhogy is döntünk az említett piacok közül, mindegyikben jelentős potenciál rejlik, hála az értékálló devizának, a gazdasági növekedésnek és az infláció megjelenésének. Ha már csak ezek alapján hozza meg a döntést, magasabb hozamot realizálhat a hazai állampapíroknál!

Ássunk egy kicsit lejjebb!

Másik fontos szempont, hogy 2017 elején melyik piac és annak szereplője alulértékelt. Erre könnyebb a válasz: az elfeledett európai piac!

További előnyt jelent:

  • jelenleg az euró olcsón váltható forintról
  •  az EKB (Európai Központi Bank) bejelentette, hogy jelentősen csökkenti a kötvényvásárlási programot, amely egyértelműen a gazdasági kilátások javulásával magyarázható
  • komoly európai vállalatok részvényei akár 1-3,5% osztalékot fizethetnek euróban
  • az árfolyamokba beépülő kockázati szintek láthatóbbak, amerikai társaiknál
  • A DAX index 2015. április 5.-e óta nem ért új csúcsot

Beszéljünk a kihívásokról:

  • Amerika gazdaságpolitikája
  • Brexit
  • Bankválság lehetősége
  • Európai választások, ha viszont pozitív kimenetellel zárulnak és a politikai irányok megmaradnak, akkor az öreg kontinens masszív fejlődésnek indulhat

Mi alapján válasszon befektetést 2017-ben?

Hogyan érhet el a hazainál magasabb kamatot, magasabb biztonság mellett?

Melyek a legújabb befektetési stratégiák, amelyek megvédik pénzét a piaci visszaeséstől?