Skip to main content

KATTINTSON A VIDEÓRA INDÍTÁSHOZ

Neked is lehet ugyanolyan befektetésed, mint Bill Gatesnek.

Miért is érdekelne ez Téged? Mert az elmúlt 25 évből 20-szor volt a világ leggazdagabb embere. Ez alatt az idő alatt vagyonának gyarapodását pedig a jól megválasztott befektetéseknek köszönhette.

Ebben a cikkben bemutatom a portfóliójának a konkrét összetételét és levonjuk a tanulságokat is, amiket Te is fel tudsz használni a saját vagyonod növeléséhez.

Bill Gates a Microsoft vezetésétől már 2000 óta visszalépett, ennek ellenére a vagyona folyamatosan növekszik. Sőt! Sokkal dinamikusabban és egyenletesebben, mint más milliárdosoknak és jobban nő a Microsoftnál is. Ez azt jelzi, hogy nem csak jó üzletember, hanem jó befektető is, akitől érdemes tanulni!

Nos kezdjük ott, hogy Bill Gates nem saját maga kezeli a vagyonát. Erre a feladatra alkalmaz egy menedzsert, akinek az egyedüli feladata a megtakarításait gyarapítani.

Ez annyira jól sikerül, hogy még annak ellenére is nőni tud, hogy már több, mint 38 milliárd dollárt eladományozott. Michael Larson 1994 óta látja el a Bill Gates magánvagyonának a kezelését a Cascade Investmentsen keresztül. Kifejezetten kis csapattal dolgozik és kerülnek minden nemű nyilvánosságot.

Eredményeit tekintve átlagosan évi 11%, ami csupán 1%al haladja meg az S&P500 amerikai részvényindexet. Széles körben fektetnek be ingatlanba, kötvénybe és részvénybe. Ebből viszont csak a tőzsdén jegyzett részvényekkel fogunk foglalkozni, mert az nyilvános, ugyanis az amerikai értékpapír felügyelet megköveteli a nyilvánosságra hozatalt a tranzakciók mérete miatt.

Ebből következik egy másik nagyon fontos dolog: mivel az említésre kerülő részvények mind tőzsdén jegyzett, nyilvánosan vehető vállalatok, Te is ugyanúgy a tulajdonosa lehetsz, mint Bill Gates.

BILL GATES Befektetési Portfóliója 

Minden cég előtt írjuk ki a nevét, nem feltétlenül kell effektelni, az is jó ha a logoja jelenik meg, majd pár másodperces hozzá illő kis video. Reklámfilmekbl könnyen lehet választani. Párat az elsőkhöz kikerestem, a többihez nézz kérlek.

  1. Crown Castle – Az USA legnagyobb vezeték nélküli hálózatát működteti, mobiltelefonok és internet nélkülözhetetlen közvetítő csatornája.
  2. Caterpillar–Ipari gépek tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik.
  1. Wal-Mart–A világ legnagyobb szupermarket lánca, aki 2,3 millió embert foglalkoztat világszerte.
  2. Coca-ColaFEMSA– A világ legnagyobb és legismertebb üdítő gyártója. Azon belül is a legnagyobb palackozóüzeme. Különösebb bemutatást nem igényel.
  3. UPS–A világ legnagyobb csomagszállító cége.
  4. Waste Management– Az USA legnagyobb szemétszállító vállalata
  5. Canadian National Railway–Észak-Amerika egyik legnagyobb vasúti társasága, 36.000km vonallal
  6. Arcos Dorados– – A McDonalds legnagyobb franchaise partnere Dél-Amerikában és a Karib térségben.
  7. FedEx– – A világ legnagyobb légi teherszállító vállalata, a másnapi csomagszállítás úttörője.
  8. Liberty Global– – Az egyik legnagyobb internetszolgáltató a világon, Magyarországon a UPC tulajdonosa. Illetve a cég latin-amerikai részlege is a befektetésekhez tartozik.
  9. Berkshire Hathaway– Warren Buffett cége, egy holding társaság, amiben a coca-colatól, a duracellig, a heinz ketchupon át az Iphoneig számtalan a mindennapi életünkben használt termék vagy szolgáltatás található. Ez az egy cég közel a felét teszi ki a portfóliójának.
  10. Ecolab– Az Ecolab Inc. víz- és higiéniatechnológiák, valamint energetikai technológiák és szolgáltatások globális kínálója. Ügyfelei a gasztronómia, élelmiszerfeldolgozás, hotelüzemeltetés, egészségügy, ipar és olaj, valamint gázpiacok területéről kerülnek ki.
  11. Grupo Televisa– Legnagyobb spanyol nyelvű média szolgáltató. TV csatornák, rádiók és újságok tartoznak hozzá
  12. Microsoft – a világ egyik legértékesebb és a legnagyobb szoftweragyártó vállalatát Bill Gates alapította több, mint 40 éve.. A Windows és Office termékek ma már mindenki számára ismertek.
  13. Walgreens Boots Alliance Inc – a világ legnagyobb patika-hálózatával rendelkezik, 25 országban 13,200 egységgel és 385.000 alkalmazottal.

 

Rohannod kell Neked is megvásárolni ugyanezeket a cégeket?

Semmiképpen, mivel ez a portfólió hosszú évek alatt lett a megfelelő cégekből, a megfelelő áron felépítve.

Ha nem tudod az okokat, nem tudsz bízni se benne, hogy hosszútávon működni fog.

Sokkal fontosabb, hogy megértsd az elveket, amiket felhasználva az aktuális piaci lehetőségekből Neked is ilyen stabil befektetésed lehet.

Átnézve Bill Gates portfólióját, felvetődik a kérdés: Miért pont ezek a cégek kerültek bele és hogyan lehetne az általa is alkalmazott elveket elsajátítani?

Jöjjön 5 olyan hüvelykujj szabály, aminek Bill Gates köszönheti vagyonának hihetetlen tempójú növekedését és amit lehet Neked is érdemes megfontolnod.

 

1. Stabil, piacvezető és top minőségű cégek,amik mélyen be vannak ágyazódva a gazdaságba

Ha a tulajdonosa vagy a világ legnagyobb üdítőgyártójának, csomagszállítójának, kiskereskedelmi láncának, tőled veszik a gyógyszereket, a Te TV-det nézik és még a szemétszállító cég is a tiéd, mi baj is történhet a pénzeddel?

Bill Gates portfóliójában szereplő cégeknek, olyan eszközparkjuk és infrastruktúrájuk van, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy egy új piaci szereplő beelőzze.

A Coca-Colanak az egész világot behálózó elosztási lánca van, a márkát és vele együtt járó életérzést több, mint 100 éve sulykolják belénk. De alternatív vasúti útvonalakat sem akar egyetlen vállalat se kiépíteni már, hogy konkuráljon Észak-Amerika legnagyobb vasútvonalával. Mindegyik vállalat mögött több évtizedes múlt áll és erősen profitosan működnek.

A cégek többsége stabil osztalékfizető. Nem ez lehet az elsődleges szempont, hanem a stabil piaci pozíció, mégis ezeknek a cégeknek a sajátossága, hogy tudnak és akarnak is osztalékot fizetni. Például a Wal-Mart 44 éve, az Ecolab 26 éve folyamatosan emeli vagy szinten tartja az osztalékait.

 

2. Kerüli a start-upokat és a technológia cégeket

Bill Gates a vagyonát a Microsoftnak köszönheti, ami a számítástechnikai forradalom zászlóvivője és egyik legnagyobb nyertese volt. Ennek ellenére a Microsofton kívül mégsem lehet látni egyetlen technológiai céget sem a portfóliójában. Nem vásárolt be Teslából, se Snapchatből és kerüli az ifjú cégeket is. Ennek az egyszerű oka az, hogy stabilabbak és kiszámíthatóbbak a nagy múltú, piacvezető vállalatok eredményei. Ezt bizonyítja számos kutatás is, ami szerint hosszútávon jobb eredményeket lehet elérni a stabil, tartósan osztalékfizető cégekkel, mint a frissen megjelenő technológiai vállalatokkal.

 

3. Hosszútávra tervez

A részvénybefektetés önmagában feltételezi, hogy hosszútávon gondolkozz.

A kiválasztott cégekből pedig látszik, hogy figyelembe vették az előttünk álló makrogazdasági és társadalmi változásokat.

Például Dél-Amerika lakossága növekvőben van a gazdasági erejével együtt. Ebből következik, hogy a jövőben nőni fog az igény és a fizetőképes kereslet a televízió és internet szolgáltatására és egyre többen tudják megengedni maguknak a gyorséttermi ételeket és az üdítőket. Ezekben a szolgáltatásokban pedig mind érdekelt Bill Gates.

4. Széles lefedettsége van a gazdaságban

Amikor Bill Gates felvette a vagyonkezelő managerét, még csupán 5 milliárd dolláros vagyona volt és a Microsoft 45%-a volt a tulajdonában. Ahelyett, hogy mindent egy lapra tett volna fel, fokozatosan elkezdte leépíteni a Microsoft tulajdonrészét és szétszórni különböző szektorok között. Tette mindezt abban az időszakban, amikor a legnagyobb növekedés alatt áll a Microsoft.

Befektetéseinek sokszínűsége a klasszikus, jól bevált és bizonyítottan működő befektetés tervezés szabályait követi. Kockázatot csökkenteni és a kiegyensúlyozottságot növelni a különböző szektorokból összeválogatott vállalatokkal lehet.

 

5. Ritkán változtat

A befektetési világban a „munkát” nem az jelzi, ha valaki sokat kereskedik. Épp ellenkezőleg, sokkal inkább türelemjáték, ahol csak a megfelelő időszakokban érdemes lépni. Bill Gates befektetésein van, hogy hónapokig semmilyen változtatás nem történik.

Ha a világ leggazdagabb embere nyugodtan tud ülni a részvényein, érdemes elgondolkodnod rajta, hogy kifizetődő ezt a mentalitást követned Neked is.

Az alapelvekben, amiket Bill Gates is követ a vagyonának gyarapításához, az a legcsodálatosabb, hogy számodra is elérhető.

A portóliójában szereplő vállalatokból mind tudsz Te is vásárolni és hasonlóan szép eredményeket elérni.

 

Ha a világ leggazdagabb emberéhez hasonlóan, nyugodtabb lennél Te is, ha szakértők segítenének a konkrét befektetések kiválasztásában, vedd fel velünk a kapcsolatot ITT és segítünk összeállítani a számodra legideálisabb befektetési megoldást.

Hamarosan folytatjuk a híres befektetők stratégiájának elemzéseit, iratkozz fel a Youtube csatornánkra, hogy azonnal értesülj róla.

 

források:

https://www.simplysafedividends.com/bill-gates-portfolio-dividend-stocks/

https://www.gurufocus.com/holdings.php?GuruName=Bill%20Gates

 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!