Skip to main content

Napjaink legnépszerűbb befektetési vagy biztosítási termékeit mind-mind befektetési alapokhoz kötik. Ez az „iparág” az elmúlt 25 évben nagymértékben növekedett. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a befektetésre szánt összegeket hatékonyabban lehet elosztani, akár több száz instrumentum között, alacsony indulási összegtől. A világon több száz alapkezelő működik, akik akár több száz különböző alapot is kezelnek, eltérő összetétellel és szakmai háttérrel.

Ezeket már Ön is el tudja érni, pont úgy, mintha egy autót, vagy ruhát vásárolna bárhonnan a világból. Ezek az alapkezelők egymással is ringbe szállnak, hogy elnyerjék az Ön kegyeit. Így már „csak” az a dolga marad, hogy az igényeihez illő lehetőséget kiválassza. 

A bankok vagyonainak és a betétesek pénzének egy része is ilyen befektetési alapokba landol. Ezen kívül a pénzintézetek többsége már inkább ajánl alapokhoz kötött befektetéseket, mint egyedi részvényt, vagy kötvényt. Nem csoda, hiszen általuk professzionális vagyonkezelést tudnak megvalósítani, adott esetben magas biztonság mellett.

 

És miért ezzel kezdtük a felsorolást?

 

Mert az első és legfontosabb szabály a kockázatok minél hatékonyabb csökkentésére a diverzifikáció, tehát a kockázatok porlasztása, más néven, a több lábon állás. Bármilyen tőkepiaci befektetés esetén ezt a törvényt kell legelőször kielégíteni és teljesítése a befektetési alapokon keresztül a leghatékonyabb.

 

Íme, 13 egyszerű befektetési szabály, mielőtt kiválasztja a megfelelő alapot:

 

1. Határozzon meg többféle életcélt maga és családja számára (6 havi biztonsági tartalék képzése, gyermekek taníttatása, gondtalan nyugdíjas kor biztosítása).

A befektetési időtávokat nem hónapokban, hanem hosszú években célszerű meghatározni.

 

2. Ezekhez rendelje hozzá befektetési terveit, majd mindenáron ragaszkodjon is ezekhez!

 

3. A lehetőségeihez mérten havi rendszeres vagy egyösszegű befektetést indítson el, akár mindkettőt.

Bármelyik verziót is választja, fegyelmezetten alkalmazza ezeket, függetlenül az érzelmei és a piac ingadozásától.

 

4. Éljen az adókedvezményre jogosító lehetőségekkel! (TBSZ számla)

 

5. Az alap kezelőjére, összetételére, szektorok megjelölésére, költségekre nagyobb figyelmet fordítson a kiválasztás során, mint az alap teljesítményének múltbéli változásaira.  

 

6. Válasszon több olyan alapkezelőt és befektetési alapot, ami a 4. pont kritériumai szerint osztályoz és egymástól megkülönböztethető. 

Pénzét érdemes megosztania legalább 2-3 devizában is.

 

7. Határozza meg befektetései összetételét a kockázatvállalása alapján.

Nehezen tűri a befektetése aktuális eredményének ingadozását? 10%-ot már soknak tart?! Akkor a portfóliója túlnyomó részét, legalább 80%-át rakja kötvényalapokba, vagy fix kamatozású kötvényekbe.

 

8. Legyen nyitott az aktív és passzív vagyonkezelési módozatokra is.

Mind a kettőnek van előnye és hátránya is, ami különböző időszakokban segíti a jobb eredményekhez. Együttes alkalmazásukkal egyenletesebb eredményeket érhet el.

9. Legyen türelmes! 

Még a legjobb alapok is alul tudják múlni a piaci átlagot. Ha 3-4 éven keresztül lát egy sokkal jobb teljesítményű alapot annál, mint amiben jelenleg tartja a pénzét, csak ez idő után cserélje le.

 

10. Ne hagyja, hogy az aktuális hírek (elnökválasztás, kereskedelmi háború lehetősége, terrorcselekmény) befolyásolják az eredeti befektetési döntését. 

Amilyen híreket Ön hall, azokat többnyire a piacok már rég beárazták. Bizonyított tény, hogy egy hosszú távú befektetési stratégia sokkal eredményesebb, mint az aktuális hírek okozta hullámok meglovagolása.

A közgazdaságtan és a tőzsde kapcsolata nem annyira egyértelmű, mint azt a legtöbben gondolják. Példának okáért nézzük meg 2009 márciusát: az elmúlt 10 évben befektetési szempontból ez a hónap volt a legalkalmasabb USA részvényeket vásárolni, amikor azonban a gazdaság mélyponton volt.

 

11. A befektetési alapjainak aktuális értékvesztése, vagy negatívba fordulása miatt ne adja el azokat. 

A legtöbb befektető veszteségként éli meg a befektetése maximális értékéhez való negatív elmordulást, holott ez csupán visszaesés, árfolyamváltozás és nem veszteség. Ilyenkor mindig folytatni kell a befektetést, nem menekülni. Gondoljon arra, hogy a befektetési alapok teljesítménye hullámzó, éppen ebből adódóan tud profitálni belőlük újra meg újra, pont úgy, ahogy a választott alap azt a múltban tette.

 

12. Válasszon megfelelő, profi szakmai hátteret az Önhöz illő befektetési alapok kiválasztásához, akár privát banki hátteret, szakmai tanácsadót. Gondolkozzon globálisan! 

Nemzetközi szinten több, mint 40.000 befektetési alapot ér el. A nemzetközi vagyonkezelők között sokkal nagyobb apparátus, szakértelem, tőke összpontosul, mint bármelyik hazai alapkezelőnél.

 

13. Ne becsülje alá a költségek fontosságát!

Befektetés hozama – költségek = az Ön profitja. A Mifid II szabályozásnak hála már minden befektetési szolgáltatónak kötelessége kimutatnia a teljes költségszerkezetet. HA mégse adják oda Önnek, kérje ki mindenképp!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!