Skip to main content

Mivel a Trump kormány belengedte az importvámok kiterjesztését az elektronikai berendezésekre, autókra is, sok piaci elemző már nyílt kereskedelmi háborútól retteg.

Amíg a piac minden ilyen hír foszlányra heves árfolyammozgásokkal reagál. Mi úgy gondoljuk, egyenlőre semmi alapja nincsen, hogy ezek a tervek, intézkedések megállítsák a globális piaci emelkedést.

Annak érdekében tehát, hogy ne a félelmei uralják aktuális befektetési döntéseit, összeszedtünk 3 megkerülhetetlen gazdasági tényt, amik miatt mi sem izgulunk.  

1.

Kína az USA legnagyobb kereskedelmi partnere

Túl sok félreértés akad a kereskedelmi háborúval kapcsolatban. Azonban az tény, hogy Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere az USA-nak, aminek tavalyi import/export mérlege meghaladta a 636 milliárd dollárt.

Itt álljunk is meg egy szóra. Ugyanis az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya csak a tavalyi évben 375 milliárd dollár volt, amiért a két ország közötti árszabás különbsége okoz. Mexikóval szemben az eredmény -71 milliárd, Japán esetében -68 milliárd, míg Németország esetében a mérleg -64 milliárd volt. Nem csoda tehát, hogy valamelyest ezt a veszteséget kívánja ledolgozni Amerika az új rendeleteivel.

Az intézkedések bevezetésére a kínai válasz igazán enyhe volt. Ha azonban Trump további intézkedéseket vezetne be, Kína az import/export mutatót nagymértékben megtudná növelni, ezzel jelentős többletbevételt képezve magának – ezt Amerika szintén nem szeretné.

Azonban akármennyire is globálisan nő a protekcionizmus, és ez kockázatot jelent a piacokra nézve, gondoljuk azt végig: a két ország gazdasági érdekei sokkal fontosabbak annál, minthogy Amerika beleszaladjon egy ekkora pofonba!

 

  1. A globális gazdasági bővülés hajtómotorja a kereskedelem

 

Miközben a globális növekedés az utóbbi években fokozatosan erősödött, ezzel együtt nőttek a kereskedelmi feszültségek is az egyes országok között. Így nem csoda, ha napjainkra nyílt kereskedelmi háború lehetőségéről szólnak a híradások.

A Kereskedelmi világszervezet (WTO) 2018-ban a globális kereskedelem volumenét 4,4%-ra várja. Ezt a növekedést azonban a következő években fokozatosan felváltják a kereskedelmi korlátozások. Ennek egyik kézzelfogható, negatív hatását a globális kereskedelem érzi, amely 2019-ben már „csak” 4%-os bővülést mutatva.

Ezen kívül Amerikában egyre nehezebb munkaerőt találni. A bérszínvonal emelkedik, ami inflációt generál, növelni kell az alapkamatot, amelyek összesített hatása gazdasági visszaesést okoz.

Ezeket a hatásokat ellensúlyozhatja valamelyest a tavalyi amerikai adócsökkentés és a bérek általános emelkedése. A globális kereskedelemre különösen jó hatással van, hogy a legtöbb országban még mindig alacsonyan tartják a kamatokat (pl.: Európában 2019 közepére várható növelés).

 

  1. A kereskedelem hullámzó hatásokat mutat

 

A híresztelések főleg a gigászok csatáiról számol be, azonban az importvámok bevezetését más országok külgazdasága is kieszközölte. Jól látszik, hogy ha Mexikóra és Kanadára is kivetik a bejelentett díjakat, ezek káros hatásait mégis az észak amerikai autóipar szenvedné el. Ez a két ország az USA legnagyobb jármű exportőrei. 2017-ben Mexikó 47 milliárd, Kanada 42 milliárd, Japán 39 milliárd és Németország 20 milliárd dollár értéken exportált autókat az Amerikai Egyesült Államokba.

És ki fizetné meg a növekvő többletköltségeket? Hát természetesen a fogyasztók, többek között pont azok, akik anno megszavazták Donald Trumpot elnöknek.

A számokból is jól látszik, hogy nem túl kedvező szabadkereskedelmi megállapodásokat kötött Amerika, amin most próbál változtatni. Azonban a kormányzatnak újabb kihívással kell szembenéznie: az ipari lobbisták hamarosan kérdőre vonják a döntéshozókat, mivel a fogyasztók nem lesznek hajlandóak a magas költségeket megfizetni a kasszáknál…

Összegezve az elhangzott tényeket és ezek várható hatásait, kis esélyt látunk egy kiterjedt, globális kereskedelmi háborúra. Stabil kereskedelmi kapcsolatok nélkül nehezebb lenne a felsorolt vezető országok vállalatai számára komplex, nemzetközi céghálót irányítani.

Amerika elemi érdeke tehát a külkereskedelem és a gazdaság élénkítése. Az elmúlt években a gazdaság élénkítése érdekében piacba pumpált pénz kiszivattyúzása folyik a kamatszintek emelése által.

Egy szemet szemért harc elfajulása tehát az utolsó dolog, amire ennek a törékeny globális gazdaságnak szüksége van.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!