Skip to main content

Bármilyen befektetés elsőre ijesztő vállalásnak tűnhet. Legyen szó részvény, kötvény, vagy befektetési alap vásárlásáról. Azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy a készpénz olyan eszköz, ami nem jutalmazza a hűséget. Bár a befektetések számos kockázatot rejthetnek, a pénz parlagon hagyásával azonnal beletörődtünk annak lassú, de biztos elértéktelenedésébe.

 

Ha 10 évvel ezelőtt (2008-ban) 1.000.000 forintot eldugtunk volna otthon és napjainkban elővennénk, az összegnek csupán kb. 738.000 forint vásárlóereje lenne az infláció következtében.

 

Hogyan védekezhetünk az infláció ellen?

 

Ha azonban ezt az összeget befektettük volna a BUX indexbe, akkor ma már több mint 3.000.000 forintot érne. Annak ellenére szemmel látható a különbség, hogy a hazai BUX indexnél számos kedvezőbb, biztonságosabb és magasabb hozamú lehetőség is adódik a globális befektetési piacon!

 

Nem kérdés tehát, hogy pénzét TILOS bankszámlán (0% kamat, magas költségek, infláció, stb.), vagy még inkább otthon tartania. Egy helyesen kiválasztott befektetéssel munkára fogja pénzét, ezzel legyőzve az inflációt, sőt, emelkedő bevételt teremtve magának. Ennek érdekében összeállítottunk Önnek néhány megkerülhetetlen szempontot, amit erősen ajánlott figyelembe vennie a sikeres befektetés eléréséhez:

 

 • Kizárólag csak az elvárásaihoz illő befektetést használja ki

Leendő (akár meglévő) befektetéseinek árfolyama napról napra ingadozik. Ezek a természetes piaci mozgások azonban nem tudnak érzelmeire hatni, ha tudja, a megfelelő kockázatú, összetételű, hozamú portfóliót birtokolja. Ennek összeállításának egyetlen, bevált módja van: a részletes kockázatelemzés és igényfelmérés! 

 

 • Törekedjen a legjobb befektetés kiválasztására

Az igényei, elvárásai meghatározása után ismerje meg alaposan a befektetések teljes arzenálját. Ez pont olyan élethelyzet, mint amikor ruhát megy vásárolni és választékra vágyik. Ha nincs ideje, kedve, vagy fél belevetnie magát ebbe a világba, kérje szakember, privát bankár segítségét. Persze, az, hogy az Ön portfóliója eléri-e a hőn áhított eredményt, az csak a meghatározott időtáv végén derül ki. Ezt előre természetesen a szakemberek sem tudják garantálni, viszont megfelelő szakmai háttér mellett az általános piaci változásokra jobban tud reagálni befektetése. Ilyen például az évek óta tartó részvénypiac emelkedésének kiaknázása, vagy az amerikai kamatemelésekre jól reagáló kötvényalapok használata.

 

 • Ossza meg a kockázatokat

A kockázatelemzés lényege, hogy a befektetés teljes futamideje során ne érje Önt meglepetés. Ezek tisztázását követően már sokkal pontosabban össze tudja állítani a portfólióját. Ennek legegyszerűbb és leghatékonyabb kockázat csökkentését a befektetési alapokkal érheti el. Ezek kihasználásakor egyúttal számos szakember tudását is „megvásároljuk”, egyszerre.

Egy befektetési alap kiválasztását 3 oldalról közelítsük meg: 1. meggyőződés az adott eszközosztályban (részvényalap, kötvényalap, vegyes alap), 2. bízunk az adott régióban, szektorban, 3. bízunk az alapkezelőben. Ezen kívül érdemes többféle devizában (HUF, EUR, USD) is kockázatot csökkentenünk. 5 millió forintból már abszolút elérhető 4-5 különböző befektetési alap, akár más-más alapkezelőtől. Sőt! Érdemes lehet egyedi kötvényeket, és részvényeket is beválogatnunk a portfólióba.

 • Alakítson ki vegyes portfóliót

Szinte lehetetlen pontosan időzíteni egy befektetés elindulását, hiszen csak utólag tudjuk meg, hogy az adott értékpapírok megfelelőek voltak-e, vagy sem. Évek óta lehet olvasni különböző gazdasági portálokon az amerikai és a globális részvénypiac emelkedésének végéről. Sőt olvashatunk a recesszió kezdetéről, mégis, a mai napig általános erősödést láthatunk.

Érdemes tehát többféle eszközosztályt tartani a portfóliójában, ami megfelel a legtöbb piaci környezetnek. Legyen benne részvény(alap) és kötvény(alap) is, hiszen a gazdasági hangulat változásakor az egyikből át tud ülni a másikba + nem árt készpénztartalékot képeznie a friss vásárlások érdekében.

Ez a stratégia különösen akkor tud látványos eredményt hozni, ha piaci visszaesés történik, netán recesszió és az árfolyamok lekonyulnak. Ilyenkor relatív olcsón tud jó minőségű papírokat vásárolni, akár növelni pozícióit a már meglévő papírokban. Ezáltal a felívelést követő időszakban már rövidtávon is szép eredményt képes elérni befektetése – eltüntetve az átmeneti veszteséget.

 • NE vegye ki pénzét idő előtt a befektetéséből

Amíg a befektetés elindításakor kitűzött futamidőt el nem éri, ne nyúljon hozzá rész vagy egész összeghez sem. Befektetésére NE tekintsen pénzautomatakén, hanem a jövője zálogaként. A befektetésre szánt összeget inkább mindig csak növelje! Ha már mindenképpen szeretne egy biztonsági tartalékot képezni, ne a portfólióját törje fel. Sokkal inkább a folyószámlájára gyűjtse össze fizetésének 2-3 szorosát és ehhez az összeghez nyúljon, ha baj van. A befektetését hagyja érintetlenül! 

 

 • Befektetéshez válasszon befektetési szolgáltatót – NE kereskedelmi bankot

Ha elromlik az autója, kihez fordul? Érzi, hogy fáj a foga, hova megy panaszával? A befektetési szolgáltatás pontosan ugyanolyan szakembert kíván, mint a fent említett panaszok orvoslása! Mégis, a lakosság nagy része a hagyományos banki szolgáltatásoktól várja a csodát, ami soha nem fog eljönni, viszont pénzük garantáltan kevesebbet fog érni, évről-évre!

Ezzel szemben a privát banki szolgáltatók személyre szabott lehetőséget biztosítanak Önnek, elérhetővé teszik a nemzetközi értékpapír piacot, egyedi kondíciókat biztosítanak, ráadásul teljes adómentességet kínálva. 

 

 • Használja ki az adókedvezményre jogosító lehetőségeket

Hallott már a TBSZ számláról? A Tartós Befektetési Számlán elhelyezett értékpapírok teljes mértékben adómentesen vehetőek fel a futamidő végén. Ezáltal a befektetése teljes haszna Önnél marad! Fantasztikus lehetőség, egy ajándék!

 

 • Legyen türelmes

Ez az egyik legfontosabb pont. A türelem hozamot terem! A gazdaság ciklikusan változik, azonban ez ne legyen kihatással az Ön hangulatára és a befektetéshez fűzött érzelmeire. Maradjon nyugodt, tartsa magát a tervekhez, ne legyen túl kapzsi, amikor emelkedik a piac és ne pánikoljon, amikor esik a piac. Ha erre képtelen, kérje szakember segítségét, akinek nem remeg a keze és látott már közelről piaci változást.

 

Tehát vegyük át még egyszer röviden a 8 alapszabályt:

 • Kizárólag csak az elvárásaihoz illő befektetést használjon ki
 • Törekedjen a legjobb befektetés kiválasztására
 • Ossza meg a kockázatokat
 • Alakítson ki vegyes portfóliót
 • NE vegye ki pénzét idő előtt a befektetéséből
 • Befektetéshez válasszon befektetési szolgáltatót – NE kereskedelmi bankot
 • Használja ki az adókedvezményre jogosító lehetőségeket
 • Legyen türelmes

A sikeres befektetéshez mindig idő kell. Egy gyerek megszületését sem tudod siettetni úgy, hogy inkább kilenc nő legyen egy hónapig terhes. Warren Buffett

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!