Skip to main content

Növekvő fogyasztás, emelkedő GDP, kirobbanó gazdasági hangulat és globális bővülés jellemezte a 2009-et követő 10 évet, amikor a koronavírus 2019 végén megjelent Kínában.

Európa hetekig, hónapokig csupán megfigyelői volt az eseményeknek, mindaddig, amíg a részvények és a vezető indexek jelentős zuhanásokba kezdtek a hír hallatán, miszerint a koronavírus megjelent az öreg kontinensen és a világ több országában is.

Annak érdekében, hogy megfelelő higgadtsággal tudja kezelni a piac reakcióját, – az amúgy teljesen természetes és már sokszor látott folyamatot -, összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb információkat a koronavírusról, a részvénypiacok zuhanásáról és ennek kezeléséről, kitérve a benne rejlő befektetési lehetőségekre.

MIÉRT KAPITULÁLNAK A RÉSZVÉNYPIACON?

Egy világjárvány lassítja a turizmust, az utazásokat, az üzleti tevékenységeket. Ha kevesebbet utaznak az emberek, akkor kevesebbet költenek. Utazásra biztos. Hong Kongban már 2020 február végén üresen áll a szállodai szobák 90%-a. A boltok polcai üresek, a lakosság maszkokban járja az utcákat.

Hong-Kong a koronavírus idején

Ha kevesebbet költenek az emberek, a vállalatoknak csökken a profitja. Egy vállalat értékét pedig hosszútávon az határozza meg, hogy mennyi profitot képes termelni. Ezzel el is értünk a részvényárfolyamok eséséhez.

A befektetési piacok leggyakrabban szélsőségektől szélsőségekig mozognak. Közhelynek számít, de igaz: magasról lehet nagyot esni.

2019 az előző évtized legjobb éve volt, hatalmas nyereségekkel. A pattanásig feszített optimista hangulatban jobban féltik a befektetők az elért profitot, így jelentős összegű eladások indultak el.

MIÉRT ESNEK AZ AMERIKAI VÁLLALATOK RÉSZVÉNYEI, HA A KORONAVÍRUS EGYELŐRE FŐLEG KÍNÁBAN ÉS KIS MÉRTÉKBEN EURÓPÁBAN VAN JELEN?

A globális GDP 19,3%-át Kína adja. A SARS járvány kirobbanásakor 2003-ban ez még csupán 8,7%-ot tett ki. Ha a kínai gazdaság lassul az kihat az egész világgazdaságra.

EZ MOST AKKOR EGY ÚJABB 2008-AS VÁLSÁG?

Egyáltalán nem.

A piacok aggódnak, a pénzügyi rendszer viszont nincs válságban.

A kettő között óriási a különbség. 2008-ban attól tartottak a befektetők, hogy összeomlik a világ pénzügyi rendszere és a semmivé válik a megtakarításuk. A járványtól való félelmek ennél sokkal egyszerűbb okra vezethetők vissza: kevesebb profitra számítanak a befektetők.

2009-2019. közötti időszakban folyamatosan jelentek meg a jobbnál jobb hírek. Növekvő bevételek, tartós optimizmus, a hosszú gazdasági növekedés időszaka. Bár folyamatosan ott volt a levegőben egy válság lehetősége, de amíg a gazdaság növekszik, nincs valós ok az aggodalomra.

MIKOR LÉPNEK A JEGYBANKOK A KORONAVÍRUS MIATT?

Jelentős esést követően, ha kitart a pánikhangulat a jegybankoknak lesz a feladatuk megnyugtatni a piacokat. Ilyen intézkedésektől ritkán fordul meg a piaci trend azonnal, a hangulat javítására azonban alkalmas lehet. A 2008-as válságból is az állami segélycsomagok, a kamatcsökkentés és a pénznyomtatás segítségével állították helyre a piacba vetett bizalmat.

MIBE FEKTESSEN A KORONAVÍRUS OKOZTA TŐZSDEI ESÉS IDEJÉN?

Mibe érdemes fektetnie a koronavírus ideje alatt?

KÖTVÉNY / ÁLLAMPAPÍR

Miközben 10-15%ot zuhantak a főbb részvénypiacok csupán egy hét leforgása alatt, a kötvénypiac szinte meg se mozdult. Bizonytalan időkben a pénz biztonságos helyen keres menedéket. Az EUR vagy USD-ben elszámolt állampapírok és kötvények kifejezetten jól teljesítettek a Forinthoz képest, mert a Forint gyengülése extra haszonként jelent meg.

ARANY

Az arany klasszikus menedékdeviza. A bizonytalan időkben jellemzően felértékelődik. A 2008-as válságot követő években ezért is tudott rekord magasra ugrani az árfolyama. 2019-ben már elkezdett beárazni a piac egy gazdasági visszaesést, ezért az arany ára is emelkedésbe kezdett. A 2011-ben elért 1.895 USD árat viszont még mindig nem sikerült újból elérnie.

DIVERZIFIKÁCIÓ

Nem kell újra feltalálnia a kereket ahhoz, hogy biztonságba tudhassa a pénzét. Gondoskodjon arról, hogy megtakarításai egyaránt kerüljenek kötvényekbe, részvényekbe, mindezt globálisan, akár kis arányban arannyal kiegészülve. Ha ezt kipipálhatja, nyugodtan állhat. Megtakarításai nyereségbe fordulnak majd.

+ BIOTECHNOLÓGIA

Minden éremnek két oldala van. Ami a gazdasági szereplők többségének visszaesés, néhány szerencsésnek lehet nagy nyereség is. A koronavírus ellenszerét fejlesztő gyógyszergyártók kiemelt figyelemre és forgalomra számíthatnak sikeres fejlesztés esetén.

MIÉRT KÉNE KERÜLNIE A RÉSZVÉNYPIACOT?

A jó hír, hogy az eladási hullám során azoknak a vállalatoknak is lement az árfolyamuk, amiknek semmi közük a koronavírushoz. pl. az amerikai közmű szolgáltatók vagy a Netflix. Vizet inni, szemetet szállíttatni vagy TV-t nézni akkor is fognak, ha több időt kell otthon tölteni.

Ahelyett, hogy a tökéletes időpontot próbálja eltalálni (úgyse tudja), a kiszemelt vállalatok minőségére figyeljen.

A közismert, nagy múltú, saját területén piacvezető vállalatok stabil befektetést jelentenek hosszútávon.

Néhány példa: Facebook, Amazon, Coca-Cola, Unilever, L’Oréal, Caterpillar, Walt Disney, Henkel…

Ha már rendelkezik részvényekkel, jó alkalom nyílik bővíteni a befektetéseit kedvezőbb árakon. Így növelni tudja a nyereségét az emelkedés során.

Amennyiben nem bízik saját értékítéletében, és a befektetési döntésekhez inkább szakértői segítséget keresne, amely által képes egy szolgáltatón keresztül elérni a vezető részvényeket, értékálló devizákban, akkor kattintson IDE és mutatjuk Ausztria vezető megtakarítási lehetőségeit.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!