Skip to main content

Számtalan tanulmány készült már a pénzügyi oktatás befektetésekre gyakorolt ​​hatásáról. Ezek közül a legszembetűnőbb kölcsönhatást a megtakarítás (az InwestMentors videóját ITT találja) és adózás témakörében érték el, de mindegyik egyéb pénzügyi területen egyenlőségjelet lehet tenni az ismeretek mértéke és az elért eredmények közé.

 

Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy felesleges bármilyen tudást is felszedni, hiszen úgy sincs semmilyen hatása a befektetés végeredményére.

 

Tanácsadásaink során gyakran tapasztaljuk az egyes befektetési, megtakarítási vagy biztosítási termékek iránti ellenszenvet. Nem csoda, hiszen sok esetben komoly veszteségek árán szerezték ügyfeleink az „ismereteket”. Tudják, hogy ez vagy az a termék miért nem jó, mi a buktatója, mire kell figyelni elindításakor.

Adódik tehát a kérdés – miért nem lehet preventíven gondolkozni és egy kis ismeretanyaggal felvértezve jobb döntéseket hozni?

A pénzügyi ismeretek nagyon fontosak! Ezek nélkül bárkinek nehéz lenne megakadályoznia, hogy áldozatául essen valamelyik gátlástalan cégnek (pl.: skyway), értékesítőnek vagy tuti befektetést ígérő személynek (pl.: bróker marcsika), illetve mesés hozammal kecsegtető újdonságnak (pl.: bitcoin).

Az Ön pénzügyi műveltségét könnyedén felmérheti, pont úgy, mint egy iskolai matematika kvíznél, ha csupán az alapvető fogalmakra koncentrál. 

Mondjuk, mit tud elmondani:

a kamatlábakról,
a diverzifikációról,
az infláció hatásairól
a befektetés kockázatáról
a kötvény és a részvény közötti különbségről?
Bár ezek fontos fogalmak, sokan nem tudják, ezeknek milyen hatásai vannak a megtakarításokra. Mivel a tudatlanság félelmet kelt, ezért sajnos sokan inkább nem is takarítanak meg, vagy fektetnek be semennyi pénzt, akár egész életük során.

Ennek ellenére viszont szinte mindenki tisztában van, hogy pénzt megtakarítani elengedhetetlen. Így ennek tudata akár komoly szorongásokhoz, félelemhez vezethet, nem ritkán egy egész életen át.

Éppen ezért fontos megértenie, hogy nem elegendő megszerezni egy általános tudást, hanem először vizsgálja is meg a pénzhez fűződő viszonyát. Legyen őszinte saját magával szemben és tisztázza azokat a befolyásoló tényezőket, amelyek felülírják a megtakarítás kellemes érzésénél erősebb hatásokat.

A pszichológia és az önismeret a befektetési helyzetekben is sorsdöntő. Például vegyünk egy olyan befektető, aki 6 vagy 12 hónapban gondolkozik és ez idő alatt vár el egy magas eredményt, részvény befektetésétől. Ez még mindig rossz pénzügyi szokásnak számít, annak ellenére, hogy akár nagy tudással rendelkezik.

A pszichológiai kutatások is igazolják, befektetőként Ön sokkal jobban összpontosít terveire, céljaira, ha úgy érzi, azok felelősek a pénzügyi jövőjéért. Ehhez elengedhetetlen az általános fogalmak ismerete és az adódó befektetési lehetőségek e szerinti használata.

Szakmai blogunkat, az InwestBlogot ennek érdekében hoztuk létre. Hetente megjelenő friss tartalmainkat az ügyfeleink elvárásai, kérdései és ötletei mentén formáljuk. Az eddigi cikkeinket, videóinkat mind megtalálja ingyen, évekre visszamenően.

 

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!