Skip to main content

2023 január közepe óta kapható az akár 16 százalékos kamatot is fizető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), a befektetők pedig óriási lelkesedéssel fogadták. A járvány és a háború okozta bizonytalanság után a fix és viszonylag jó hozam sokak számára valóban kecsegtető lehet, de mégsem biztos, hogy érdemes all in menni a forintos állampapírral. A legtöbb kezdő befektető eljut arra a pontra, ahol felteszi magának a kérdést: állampapírt vagy részvényt vegyek inkább?

A körül legutóbbi adásunkban, azoknak a befektetési döntés előtt álló ügyfeleknek segítünk, akik jelenleg az állampapír- illetve a részvényberuházás között hezitálnak

Az állampapírok és a részvények más természetű értékpapírok, legkönnyebben az időtáv és kockázatvállalási hajlandóság szempontjai szerint összehasonlíthatók.

A legújabb Pénz Beszél podcastünkben részletesen megtárgyaljuk azt a kérdést, hogy állampapírt vagy részvényt vegyek inkább? Adásunkban konkrét útmutatót biztosítunk!

Az adásban többek között szó lesz még a következőkről:

  • milyen befektetői célokkal harmonizál a Magyar Állampapír vásárlása?

  • kinek érdemes inkább részvényt vennie és mikor?

  • hol tartunk most a recesszióban és mi várható hosszabb távon a piacokon?

  • milyen szempontokat érdemes mérlegelnie a bizonytalanoknak?

  • érdemes-e megfontolni a többféle devizában tartott befektetéseket?

A felvétel meghallgatásához, kérjük kattintson az alábbi linkre:

Először vizsgáljuk meg, miért olyan vonzó a 16%.

20 éve nem volt ilyen magas a fixen elérhető kamat egy állampapíron, tehát a 16% tényleg nagyon szép, viszont fontos a kontextus is, hogy ez hogyan érhető el, illetve, hogy milyen alternatívák léteznek még.

A kontextus egyik eleme az infláció. Az MNB prognózisából kiindulva az inflációt be fogja előzni az aktuális évben kifizetésre kerülő állampapír kamat, így befektetői szemmel nézve valóban impozáns, és bizonyos célokhoz a portfolióban teljesen alkalmazható a PMÁP.

Mik ezek a befektetői célok és szempontok, amikhez jó választás az állampapír?

Mivel a PMÁP forintos állampapír, ezért annak kedvező megoldás, aki eleve forintban gondolkozik, mert abban szeretné a pénzét később elkölteni. Viszonylag nyugodtan élheti az életét egy ilyen befektetés mellett az is, aki nem akar aggódni az árfolyam ingadozás miatt, aki a kiszámítható, fix dolgokat szereti, még akkor is, ha hosszabb távon lehet, hogy kicsit kevesebb hozamot ér el a részvényekhez képest.

Szeretné megtudni, kinek érdemes részvényekbe befektetnie? Az alábbi linkre kattintva indíthatja el legújabb Pénz beszél podcast adásunkat: 

Ha ennyire jó a PMÁP, ki vesz akkor részvényt?

Ha össze akarjuk vetni a részvényeket az állampapírral, akkor a legjobb összehasonlítási alap az 1995-ös év, amikor 28% volt az alapkamat – ekkor fizettek az állampapírok és a betétek a legtöbbet.

Éppen ebben az évben került ki a tőzsdére az OTP, 100 forintos árfolyamon. Ma, 28 évvel később, ez 10.000 forint körül van, tehát százszoros lett a hozama. Ha a BUX indexet nézzük, az egy kicsit szerényebb, kb. 1.000 forint volt akkor az értéke, most pedig 45.000 – ez negyvenötszörözés.

Ezzel szemben bőven alul maradnak az állampapírok még akkor is, ha valaki olyan zseniálisan sáfárkodott, hogy minden pillanatban a legjobb befektetői döntéseket hozta.

Az idő mindent megold?

A legtöbb befektető azért jellemzően 25-30 évnél rövidebb időtávra vásárol állampapírt és sajnos sokszor részvényt is – jellemzően olyan 10-15 éves periódusra. Ilyen távon jobb tud-e lenni a MÁP?

Ha teljesen le akarjuk egyszerűsíteni a választ, akkor nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, rövid távon az állampapír, aminek fix az eredménye, jobb tud lenni egy olyannal szemben, ami eleve bizonytalan.

Viszont most éppen egy történelmi mélyponton vagyunk, hiszen a 2008-as világválság óta 2022 volt a legrosszabb éve a részvénypiacoknak. Így például a 60-40% felosztású részvény-kötvény portfóliók jelenleg elég szomorú képet mutatnak, mert a részvények és a kötvények is estek.

Aki viszont bírja még idegekkel, és a nagyobb árfolyamesésű lehetőségeket, vagy a tavalyi árfolyameséseket ki akarja használni, az rövid távon is szép hozamokat tud majd elérni.

A befektetői piac nem biztonsági játék

Jelenleg recesszió van, alulértékeltek a piacok, és a jósgömbben sem látszik, hol lesz a konkrét mélypont. De az ilyen hosszú ideig tartó elhúzódás ritka. Ez pedig furcsa módon valahol már jó hírt jelez, hiszen egyenlő azzal, hogy közel vagyunk ahhoz, hogy meginduljon egy emelkedés.

Fontos az időzítés

Ha valaki az optimálisnál (a mélypont elérésénél) kicsit hamarabb száll be, amikor még egy kicsit tovább esnek az árfolyamok, akkor azért fixen tartással elérhető a visszapattanás – az ilyen valószínűségeket érdemes a saját oldalunkra állítani.

Létezik arról statisztika, hogy az S&P 500-nál a mélypontot követő 12 hónapban milyen eredmények születtek: a 2008-as gazdasági világválság után 72%-ot ért el, 2020-as Covid pánik után 77% volt, de átlagban az elmúlt 70-80 évben is 47,5% volt, amit a mélypont után el tudott érni – dollárban ráadásul.

Összefoglalva a részvény befektetés annak lehet jó, aki hosszútávon gondolkozik, bírja a kockázatot, és függetleníteni tudja a magát attól a stressztől, hogy a számláján az egyenlege dinamikusan változik.

Egy kicsit ebből, egy kicsit abból – hezitálóknak jól jöhet a konzultáció

Aki szívesen vállal valamennyi kockázatot, de egyszerre ki is használná a MÁP megnyugtató előnyeit, annak legegyszerűbb, ha frissen kibocsátott állampapírt az Államkincstáron keresztül vásárol, és nem kereskedelmi bankon keresztül.

Viszont a másodpiacról kibocsátott állampapírok az Államkincstáron keresztül nem érhetők el, de például az InwestMentors-on keresztül igen, és azokon is izgalmas hozamkilátások lehetnek.

Annak a befektetőnek, aki a MÁP mellé részvényt is venne, de bizonytalan, hogyan induljon el, érdemes konzultálnia. Egy önvizsgálat fényében pedig dönteni arról, hogy mi az a kockázatvállalás, amit hajlandó bevállalni, mert a két eszköz kombinációját ez határozza meg. Az állampapír vagy részvény kérdéskört úgy is megközelítheti, hogy megtakarított összegét részekre bontja. A hamarosan, tehát néhány hónapon, vagy éven belüli kiadásokra ideális megoldást jelent az állampapír, szemben a részvényekkel.

Mi a helyzet a fentiek tekintetében a deviza befektetésekkel?

Hosszútávon félrerakott pénzre leginkább devizában szeretnek gondolni az emberek az elmúlt évek inflációja és az Euró – Forint kurzusa miatt, és ha már euróban nézzük akár a Magyar Állampapírt, ott kb. 8% volt a januári infláció. Így mivel abszolút értékben kevesebb hozam érhető el, akkor már érdemes áttérni a magasabb hozam érdekében egy értékálló devizában a tőkepiacra.

Összefoglalva: Meg kell határoznia a befektetőnek, hogy mik a céljai, amikhez a megfelelő eszközök rendelhetők. Az InwestMentos-nál a konzultáció költség és kötelezettségmentes, 30-40 perc alatt tudunk javaslatot készíteni költségekkel, eredményekkel. Ezt darabokra lehet szedni egy következő konzultáción és tovább haladni a kijelölt úton.

 

Hallgassa meg a legújabb Pénz Beszél c. podcast adásunkat! Kattintson az alábbi linkre:

 

A témát körbejárták: Magyar Zoltán, Kiss Balázs és Horváth Attila, az InwestMentors privát bankárai.

 

mm

Kiss Balázs

“Most valaki azért ül a fa árnyékában, mert valaki más 20 évvel ezelőtt ültetett egy fát.” – Warren Buffett Attól függetlenül, hogy orvos családba születtem, az orvosi pályát sosem éreztem magaménak. Azt viszont mindig is tudtam, hogy amit el akarok sajátítani a családi értékrendből az a kemény munka, és hogy a tőlem telhető leghatékonyabban segítsek másoknak. Ezért azt tűztem ki a saját célomnak, hogy növeljem az ügyfeleim pénzügyi tudatosságát, hogy ezáltal sikeresebbek legyenek az élet ezen területén is. Mindezt három alapelv mentén érem el: pontos igényfelméréssel, lelkiismeretes információhordozással és transzparens együttműködéssel. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!