Skip to main content

2022 első félévében a globális tőkepiacokon jelentős eladói nyomás mutatkozik, amit elsősorban az amerikai kamatemelési ciklus, a rekord magas infláció, a háború és a kínai ellátási láncok akadozása táplál.

Az amerikai S&P 500 a világ legfontosabb tőzsdeindexének számít és egyben megbízható indikátora az amerikai piacon uralkodó hangulatnak is. Idén az árfolyama a legutolsó csúcshoz képest már elérte 20%-os mínuszt, ezzel az index hivatalosan is belépett a medve piac szakaszába.

S&P 500 index Minél nagyobb egy piaci korrekció és az ezt kísérő riadalom, annál több befektető gondolkodik el azon, hogy az egyre olcsóbbá váló piacon részvényeket vásároljon.

A szaknyelvben ezt nevezzük buy the dip -nek, vagyis mélyponton vásárolni.

Ugyanakkor az, hogy a tőkepiacon egy befektetési instrumentum árfolyama visszaesik, ugyanannyira magától értetődőnek kell lennie, mint az, hogy emelkedik.

Az S&P 500 index az elmúlt 40 évben átlagosan évi legalább 2 alkalommal esett vissza 10%-ot és 20%-ot legalább 2 évente produkált. 50%-nál nagyobb visszaesés az elmúlt 90 évben körülbelül 10-12 évente következett be.

Innen nézve már nem is tűnik annyira extrémnek a jelenlegi piaci környezet.

Miért ideális a buy the dip stratégia?

A buy the dip stratégia abból indul ki, hogy a részvénypiac folyamatosan hullámzik, ezért a legjobb vételi lehetőségek a visszaesésekben alakulnak ki. Mivel hosszú távon emelkedésre számítunk, minden alkalmat, amikor kicsit is lentebb kerülnek az árak, érdemes megragadni és vásárolni.

A vezető indexeknél a korrekció olyan, mint a novemberi Black Friday akció. Rövid ideig tart és óriási árelőnnyel lehet bevásárolni.

A történelmi visszatekintésből látjuk, hogy minél nagyobb az utolsó történelmi csúcshoz képest a visszaesés, annál nagyobb hozam várja a befektetőket hosszú távon.

A buy the dip stratégia nem egyenlő azzal, hogy minden kisebb korrekciót is megvegyünk a piacon.

Előfordul, hogy évek telnek el (2010-2022 között 5 évig nem volt korrekció) érdemi visszaesés nélkül. Az egymást követő történelmi csúcsok azt jelzik, hogy erős a vásárlói kedv, erős a trend.

Azért is fontos stratégiaként kezelni, mert könnyen elkezd remegni a befektető keze, ha megjelennek a mínuszok. Utólag könnyű megállapítani, hogy itt meg itt kellett volna vásárolni. Viszont, amikor elkezdenek esni az árfolyamok sokakat elfog a félelem és megfogalmazódik bennük az a generációkon átívelő kérdés, miszerint: “vissza fog ez még jönni valaha”?

Fontos tanács, hogy befektetőként maradjunk nyugodta és kövessük a leírt szabályokat pl.: ha 10%-ot esik a piac nagyobb értékben vásároljak. Ez sokkal eredményesebb, mint minden egyes alkalommal – lesz bőven – egyedileg mérlegelni, hogy Itt az idő? Jók az árak? Fog még lentebb menni? Hogy áll a gazdaság? Milyenek a vállalati profitkilátások?

Sokszor a befektetési piacokon a legegyszerűbb stratégiák a leghatékonyabbak. Ezért működik jól a buy the dip!

Pénz beszélEzt és az átlagárhatást is megemlítjük legfrissebb pénz beszél podcastünkben, amit itt tud meghallgatni: https://anchor.fm/inwestmentors/episodes/Buy-the-Dip–eljtt-az-id-mr-vsrolni-e1jilfv?fbclid=IwAR0x2aD93d_dNadmeLXb-eG2XIJMNRLSwVW7t0K8UIIH6PWoesVE2aarwoc

Ha visszatekintünk 100 évet, akkor láthatjuk, ha egy évig tartottunk egy medvepiacot, akkor több mint 70% volt az esélye annak, hogy új csúcsra emelkedik az index árfolyama.

Számos statisztika bizonyítja, hogy befektetőként az a legbiztonságosabb módszer, ha nem próbáljuk meg kitalálni, hogy egy adott befektetésnek hol van a legalja, vagy a legteteje, tehát nem ugrálunk ki-be a piacra. Sokkal kifizetődőbb, ha értékalapon választunk befektetést és vagy rendszeresen (cost-average hatás) vagy a piaci korrekciók alkalmával rávásárolunk befektetésünkre.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!