Skip to main content

Megéri most eurót váltani?” Ezt a kérdést már hosszú évek óta minden héten többször is felteszik ügyfeleink.

Ugyanazt a kérdést hallottuk már 300-nál. Ó, lesz ez még 280 is, majd akkor vásárolok még. Amikor 310 volt az árfolyam – na, akkor megvárjuk 300-at…

Aztán jött a 320, ahol már Varga Mihály pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy új „egyensúlyi szintet keres a forint”.

Ezek után már tapsolva örültünk volna 310-nek is.

 

2022 tavaszától már stabilan 400 fölött jár az árfolyam, sőt, pezsgőt bontunk, ha 390-hez közel fog egyszer állni.

Október elején pedig rekordmélységbe került a pénzünk a főbb devizákkal szemben, az euró 430 felé emelkedett, a dollár pedig 440 felé.

EUR/HUF:

USD/HUF:

A legújabb Pénz Beszél podcastünket a forint helyzetét vitatjuk meg, milyen erők hatnak mozgására a következő hónapokban.

Az adásban többek között még szó lesz:

– mi okozta a forint drasztikus gyengülését?

– milyen élethelyzetekben érdemes devizában tartani a megtakarításainkat?

– kinek nem éri meg leváltani a forintját?

– mi köze a befektetési célpontoknak a megtakarításunk alapdevizájához?

A felvétel meghallgatásához, kérjük kattintson az indításra:

 

Aki a 350-as árfolyam óta vár a 320-asra, már jelentős hozamról maradt le.

Ha valaki 350-nél váltott, akkor bő 23%-ot nyert forintban, ha csak szimplán euróban tartotta a pénzét. Dollárban még többet.

Ez önmagában nagyobb hozam, mint ebben az időszakban a magyar állampapírok kamatai.

 

Pedig még arról nem is volt szó, hogy euróban sokkal szélesebb lehetőségek kínálkoznak befektetésre.

 

Miért is hezitálnak sokan, hogy az általuk megszokottnál magasabb áron vásároljanak?

 

Ilyen árfolyamot látva sokakat elfog a félelem, hogy veszteséget érnek el. Senki sem szeretne előnytelen üzletet kötni, ez érthető is.

Azonban gondolja át, hogy veszteséget jelent az is, ha a tervezett befektetés hozamairól marad le a halogatás miatt. Másrészt a többség által meghatározott árfolyam inkább egy vágyálom, mintsem racionális érveken alapuló célár.

6% /év kamatú eurós befektetésnél, a megnyert kamat 1,5 forintnyi eur/huf árfolyamot kompenzálhat minden egyes hónapban.

 

Aki ma indítja el a befektetését 410 Ft-os árfolyamon, jobban jár annál, aki fél év múlva teszi meg 420 Ft-on. Ezalatt az idő alatt ugyanis közel dupla akkora a kamaton a haszon, mint a devizaárfolyam különbsége.

A túlzott várakozás a jobb árfolyamra így sokkal nagyobb veszteséget okozhat. A bizonytalan jobbért fel kell áldoznia a biztos jót (pl. kötvények kamatfizetése).

 

A legújabb podcastben összegyűjtöttük a legfontosabb összefüggéseket a deviza alapú befektetésekhez.

Hallgassa meg legújabb Pénz beszél Podcast adásunkat!

Senki nem tudja biztosan, hogy milyen irányba folytatódik a forint árfolyama.

Az elmúlt 10 évben kirajzolódó trendből – 280-től 433-ig jutottunk – a magyar gazdaság kiszolgáltatottsága, és az elszabaduló infláció alapján, inkább valószínű, hogy tovább folytatódik a forint gyengülése.

 

Amikor befektetést indít, azt mindig hosszútávon teszi, ezért érdemes belegondolnia, hogy ha ma 410, akkor 5 év múlva vajon mennyi lesz az euró?

 

Ha Ön szerint kevesebb lesz és erősödni fog a forint, felesleges átváltania.

Ha viszont úgy gondolja, hogy folytatódik a trend és a forint gyengülésével csak drágább lesz az euró, eleve egy nyerőnek induló vételről van szó.

 

Bőven 420 Ft felett az euró és a dollár árfolyama, ami sokak számára már nehezen elfogadható ár. Az optimisták arra számítanak, hogy ha Magyarország megkapja az EU-s pénzeket, csoda történik és újból 400 alatt lehet majd váltani. Míg mások nem bíznak a csodákban és a 15 éve tartó forint gyengülés folytatására számítanak.

Megéri 410 forintért eurót venni?

Pont amennyire megérte 300-nál, 350-nél, vagy 400-nál.

Tartok tőle, hogy örülni fogunk egyszer annak is, hogy „csak” 410 forint lesz egy euró. Gyakran elmondom, hogy az ország devizája egyfajta bizalmi indikátorként szerepel. Hasonlítsa össze például az eur/huf vagy az eur/usd 5 éves kurzusát.

Ha megnézzük az elmúlt 3 évet, többször szenvedett csorbát a magyar jegybank hitelessége a nemzetközi befektetők felé. Amikor a konjunktúra végén már szigorítani kellett volna, tehát kamatot emelni, akkor nem tettük, most, amikor egy kamatemelési ciklusban vagyunk és az összes jelentős jegybank szigorít (FED, EKB) – akkor lezártuk a kamatemelést 13%-on. Pár hét múlva a forint újabb mélységekbe került és a forint gyengülést csak kamatemeléssel lehetett megállítani. Jelenleg a kamatfolyosó felső határa 18%-on áll Magyarországon.

Az ilyen anomáliákat keresik egyes piaci szereplők, a spekulánsok és büntetik az adott devizát.

Látva a forint elértéktelenedését, talán nem meglepő, hogy a bankoknál idén rekord magasságba emelkedett a devizabetétek száma, valamint a vállalatok egyre több deviza alapú számlát tartanak.

Ha nem akarunk a teljes elértéktelenedő devizát csinálni a forintból, a nemzetközi bizalom visszaállítása az egyik legfontosabb érdekünk mindannyiunk számára.

 

Kíváncsi arra, mely szempontokat kell figyelembe vennie, mielőtt átváltaná forint megtakarítását értékálló devizára?

Hallgassa meg a legújabb Pénz Beszél c. podcast adásunkat!

Pénz beszél

Kérjük, kattintson az alábbi videóra:

 

A témát körbejárták: Magyar Zoltán, Tátrai Csaba és Horváth Attila, az InwestMentors privát bankárai.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!