Skip to main content

A legtöbb profi befektető napjainkban szívesen gondol vissza a 2008-as válságot követő, 10-12 évet felölelő gazdasági ciklusra, amely rendkívül támogató környezetet biztosított az árfolyamok emelkedéséhez.

A jegybankok alacsonyan tartották a kamatokat, kiszámítható konjunktúra uralkodott, növekedtek a lakossági megtakarítások, az ingatlanpiac szárnyalt, alacsony volt az infláció.

Ezekben az években számos új, főleg lakossági befektető lépett a részvénypiacra, olyanok, akik nem élték át az utolsó válságot.

Tehát egyre több kisbefektetőnek alakult ki az a téves percepciója, hogy a piacok csak felfelé mehetnek, ha bármilyen kisebb visszaesés is kialakul, nyomban vásárolni kell még, hiszen az árfolyamok hamarosan úgy is új csúcsra emelkedik.

 

Ezt látva egyre többen vállaltak egyre nagyobb kockázatot.

 

A legújabb Pénz Beszél podcastünkben azokat a befektetéseket járjuk körbe, amelyekbe tömegek helyezték el pénzüket a gyors meggazdagodás reményében. A kezdeti lelkesedés után jött a kijózanodás pillanata!

Az adásból többek között kiderül:

– mik azok a MÉM részvények

– hogyan reagáltak a válságra a korábban egekig emelkedő árfolyamok

– hosszú távon képesek volt megverni a konzervatív befektetéseket

A felvétel meghallgatásához, kérjük kattintson az alábbi linkre:
 
https://www.youtube.com/watch?v=UkDRbwZa7dY

 

Eljött 2020 tavasza. A covid hatására gyökeresen átalakult az életünk, megváltoztak a fogyasztási szokásaink.

Az emberek otthonaikba kényszerültek, a gazdaság recesszióba süllyedt, miközben a fejlett országok kormányai közvetlen pénzügyi transzfert biztosítottak az állampolgáraiknak.

Az elnapolt kiadásokból származó megtakarítások és az ingyen pénzek jelentős része különböző befektetésekben kötöttek ki.

A könnyen jött „talált” pénzeket sokan fórumok (pl.: reddit.com) és közösségi média csoportokban olvasható tippek alapján fektették be. Egyfajta impulzusvásárlás bontakozott ki tőzsdei tippek alapján.

Ezeket a csoportokat főként a befektetői storyk mozgatják, sem, mint a komoly, mélyreható elemzések.

 

Ilyen például:

  • Karantén részvények

Olyan cégek tartoztak ide, amelyek szolgáltatásaik előtérbe kerültek a covid okozta kényszerhelyzet miatt. Ide tartozik például a multimédiás üzenetküldő alkalmazás, a Snapchat. A cég árfolyama:


az e-élelmiszerbevásárló cég, a Shopify. A cég árfolyama:

vagy a videotelefon-szoftver, a Zoom. A cég árfolyama:

A Zoom árfolyama 2020 márciusában 108 dollárról 162 dollárra emelkedett, majd egészen az 560 dolláros szintig menetelt.

A részvény árfolyama napjainkban azonban már csak 77 dollár környékén mozog.

 

  • MÉM részvények

Milyen befektetéseket sorolunk a mém részvények közé?

Hagyományosan a befektetők egy vállalat pénzügyi adatait nézik először, hogy lássák, milyen teljesítményt tud elérni a vállalat negyedévről-negyedévre. Kizárólag ezek alapján lehet racionális döntést hozni.

Ezzel szemben a mém részvény ”befektetők” a megszűnés határán lévő vállalatokat keresnek, fórumokban és a közösségi média egyes oldalain megbeszélik, melyik vállalat árfolyamát emeljék fel. Ilyenkor akár több tízezer kisbefektető kezdi vásárolni a cég papírjait, ami így meredek emelkedésbe kezd. Egy ponton a vételi hullám tetőzik, és az elsőként bevont kereskedők közül néhányan elkezdik lezárni a pozíciókat. Ez egy újabb pánikszerű eladási fázist hoz létre, és az árfolyam hamarosan összeomlik.

 

A mém részvények kiemelt szereplői közé tartozik a Gamestop is, amely egy amerikai videojáték- és szórakoztatóelektronikai kiskereskedő vállalatként működik. 2020-ban a csőd szélén táncolt a vállalat, 1 év alatt 400 millió dollár veszteséget termelve és kevesebb, mint 4000 dolláros napi bevételt tudnak felmutatni.

Ennek ellenére 2021 elejére 1944%-al nőtt a cég részvényárfolyama. Majd jött a fájdalmas kijózanodás. A cég árfolyama minden elárul:

  • A zöld forradalom bekebelezi az autóipart!

Az elektromos autók felfutása igazán az elmúlt 3-4 évre koncentrálódott. A nemzetközi sajtó komoly hírverésének is köszönhetően rengeteg befektető öntötte megtakarított pénzét olyan cégek papírjaiba, amelyeknek bármi köze is volt az elektromos autó forradalomhoz. Mindegy, hogy pár éve, netán csak pár hónapja van a tőzsdén a cég, esetleg egyetlen autót se gyártott le (pl.: Nikola) – vették a papírokat.

2020-ban ez a láz őrületes árfolyam emelkedéseket eredményezett. A leghíresebb mind közül a TESLA tündöklése volt, amely árfolyama csak abban az évben több mint 600%-ot emelkedett. Aztán – ahogy az lenni szokott-, a piac felismerte a cég valódi értékét és beárazta azt. A cég árfolyamát itt láthatja:

  • Kriptodeviza piac

A kriptodevizák nem tartoznak a hagyományos befektetések közé, és pont ezért vált népszerűvé a rendszerszkeptikus befektetők és a spekulánsok körében. A több ezer kriptodeviza között nagy különbségek vannak, de még a legnagyobbak is jelentős, nem ritkán 60-80%-os mínuszokat szedtek össze az elmúlt egy év során. A legnagyobb kripodevizák 2022-es visszaesései mindennél többet elárulnak:


Milyen pszichológia húzódik meg az irreális befektetési döntések között? Milyen szakaszokra bonthatóak a mémrészvények tündöklése és bukása?

Többek között ezekről is szól a legújabb Pénz beszél podcast adásunk. Hallgassa meg a linkre kattintva:
https://www.youtube.com/watch?v=UkDRbwZa7dY

 

Milyen tanulságot vonhat le befektetőként ezekből az esetekből?

 

Mindig lesz egy olyan kör, akik villámgyorsan és jelentősen túl akarják szárnyalni a piacot. Ezt azonban kizárólag brutálisan nagy kockázatvállalással, akár a teljes összeg elvesztésével lehet.

Az imént taglat befektetések mögött csupán a féktelen profitmámor, egy hit húzódik, sem, mint egy racionális elemzés, adatok, tehát a szakmaiság.

Jól láthatóan az árfolyamok szinte mindenhol hasonló íveket írnak le ezeknél a befektetéseknél.

Ez az időszak kísértetiesen hasonlít a 2000-es évek legelején történt dotcom válságra. Abban az időben is hatalmas tömegek rakták minden megtakarításukat internetes cégek részvényeibe.

Azonban hamarosan kiderült, hogy egy vállalat esetében nem elég az, hogy .com -ra végződik egy cég neve és semmilyen profitot nem tudnak felmutatni. Jött a tisztítótűz, a kijózanodás pillanata, amikor összeomlottak az árfolyamok, cégek szűntek meg, ezzel pedig tömegek veszítették el minden pénzüket.

Ha befektetőként gondolkodik, mindig hosszú távon tegye és érték alapon.

Ezt a felfogást tökéletesen összefoglalta Warren Buffett egyetlen mondatban:

“Ha nem akarsz megtartani egy részvényt legalább tíz évig, ne vedd meg 10 percre sem.”

Hallgassa meg a legújabb Pénz Beszél c. podcast adásunkat!

Pénz beszél

Kérjük, kattintson az alábbi linkre:
https://www.youtube.com/watch?v=UkDRbwZa7dY

A témát körbejárták: Magyar Zoltán, Tátrai Csaba és Dencsi Attila, az InwestMentors privát bankárai.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!