Skip to main content

Szeptember 29.-én elérhetővé váltak az új, megnövelt kamatozást biztosító magyar állampapírok. Az ÁKK láthatóan próbál lépést tartani az elszabadult inflációval és a kedvezőtlenebb piaci környezettel.

 

Lássuk a tényeket:

 • a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) induló kamata évi 11,32%,
 • az időarányos kamatot 3 havonta fizetik ki,
 • a Prémium Magyar Állampír (PMÁP) az első kamatperiódusban 11,75% fizet,
 • a másodikban változó kamatozása az előző év átlagos inflációját meghaladó kamatprémiumot nyújt.
 • adómentesek
 • forintos kötvények
 • a futamidő során plusz költség felszámítása ellenében visszaváltható

 

A legújabb Pénz Beszél podcastünkben a megjelenő állampapírokat vizsgáltuk meg befektetői szemmel.

Pénz beszélMennyire számít jó ajánlatnak? Kinek érdemes vásárolnia belőlük? Van-e ezeknél jobb befektetési eszköz nemzetközi szinten? Többek között ezekre a kérdésekre adunk választ beszélgetésünkben.

A felvétel meghallgatásához, kérjük kattintson az alábbi linkre:
https://open.spotify.com/episode/40YVKvZBl8sxQ3H7m5tI7u?si=5050b64c9c69441b&nd=1

 

Nézzük meg, hogy mire elég az ÁKK új ajánlata?

 

Az Államadósság Kezelő központ (ÁKK) évekkel korábban hatékonyan átstrukturálta forintba Magyarország államadósságának túlzott deviza kitettségét. Jelentősen növekedett a lakosság részaránya a forintos állampapír piacon, melyhez 2 körülmény is hozzájárult: tartós, évtizedek óta 0%-os banki kamatok, valamint kedvező kamatozású állampapír ajánlat.

A hatékony terjesztésnek köszönhetően egy-egy új állampapír megjelenése felpezsdíti a magyar befektetési piacot. Podcast felvétel előtt éppen azt az időszakot elevenítettük fel, amikor 2019 tavaszán belengedték a 4,95%-os MÁP+ állampapír megjelenését. Őrült tülekedés alakult ki az akkori környezetben kifejezetten magas kamatozású kötvény irányt. Olyannyira nagy volt az érdeklődés, hogy a befektetési célú ingatlanok forgalma is láthatóan visszaesett.

Majd nem egészen egy év múlva jött a Covid, amely alapjaiban felforgatta az életünket, a gazdaságot és több évtizede nem látott inflációt gerjesztett, ami elsöpörte a MÁP+ népszerűségét is.

Csak idén augusztusban több mint 300 milliárd forint összeget váltottak vissza belőle a befektetők. Az elmúlt egy év során már több mint 1800 milliárd forinttal csökkent az állomány.

Legutóbb (augusztusban) 15,6% volt a fogyasztói árindex és a maginfláció 19%. És az infláció tovább emelkedik!

Ezzel párhuzamosan az ország kockázatai is jelentősen emelkedtek. 2022 szeptember végén Varga Mihály pénzügyminiszter is elismerte, hogy nagyon kemény másfél évre, gazdasági lassulásra és recessziós időszakra számít a kormány.

 

Milyen kockázatok leselkednek az állampapír tulajdonosokra? A Pénz Beszél podcast adásunkban erre is választ adunk!


A felvétel elindításához kérjük kattintson a linkre:

 

Minden befektetési döntés előtt érdemes a nagyobb képet is megvizsgálni.

Amerikában a FED jelenleg 3,25%-on tartja az alapkamatot, míg Európai Központi Bank (EKB) 1,25%-on.

Ezzel szemben Magyarországon az alapkamat már 13% és az utolsó emelést követően Matolcsy György, az MNB elnöke beszédében jelezte, lezárják a kamatemelési ciklust.

Annak ellenére tették mindezt, hogy az áremelkedési dinamika további erősödésére számít a jegybank.

 

A keddi bejelentést követő napokban a forint soha nem látott mélységekbe zuhant a főbb devizákkal szemben:

 

EUR/HUF: 426 (5 év alatt 311-ről 424-re gyengült = 36%)

 

CHF/HUF: 440 (5 év alatt 272-ről 440-re gyengült = 61%)

USD/HUF: 436 (5 év alatt 263-ról 436-re gyengült = 65%)

Láthatóan a piac megdöbbenését okozta az MNB bejelentése, amit részben a geopolitikai feszültségek, az általános piaci kockázatkerülés és az energiaárak megugrása is fokozott. Ha a közeljövőben a forintot újabb mélységekbe lökik – ezzel is tesztelve az MNB szavahihetőségét-, egy idő után a jegybanknak muszáj lesz tovább emelnie az alapkamatot.

A forint leértékelődésének számos negatív hatása közül talán az infláció további tartós emelkedése a legfájóbb.

 

A kötvény befektetés egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, tehát a befektető hitelt nyújt a kibocsátónak, jelen esetben az államnak, aki ezért kamatot fizet. A hitelnyújtó mérlegelését számos adat segíti:

 • kamat mértéke (elérhető-e közép és hosszú távon, 5-10 éves távlatban infláció feletti hozam?)
 • gazdasági környezet, kilátások
 • infláció
 • ország besorolása
 • futamidő
 • egyéb befektetési lehetőségek

 

Ezeket a kérdésköröket érdemes az új állampapíroknál is körbejárni. Az már most látható, hogy az idei évben biztosan nem lesz reál kamat, de a következő évre sem jók a kilátások. Változó kamatozású állampapírokról beszélhetünk, amely közül az egyik 3 éves futamidővel rendelkezik, így félő, hogy a lejáratkor sem fogunk több kamatot kapni, mint az aktuális infláció mértéke. Számos elemzés bizonyítja, hogy az állampapírok tartósan nem képesek infláció feletti hozam elérésére.

Hallgassa meg legújabb Pénz beszél Podcast adásunkat az állampapírokról IDE kattintva!

 

A friss állampapírok mellett szól, hogy a korábbi szériák és a bankbetétek kamataihoz képest sokkal kedvezőbb bevételt biztosítanak. Másrészt az állampapír fix kamatozású, tehát kiszámítható, a befektetőnek nem kell tartania olyan árfolyam ingadozásoktól, mint a részvények, vagy kötvényalapok esetében.

 

Milyen állampapír kamatokat tud elérni a globális tőkepiacion ma (10.03)?

 

 • márciusban lejáró, dolláros magyar állampapír: 7,7%,

 • 2023 novemberben lejáró, forintos magyar állampapír: 13%,

 • 2025 júniusban lejáró, forintos magyar állampapír: 12,2%,

 

 • 2023 májusban lejáró, dolláros amerikai állampapír: 4,07%,

 • 2025 májusban lejáró, dolláros amerikai állampapír: 4,27%.

 

Ezek mindegyike a másodlagos kötvénypiacon érhetőek el. Likvidek, tehát bármikor eladhatóak, fix kamatozású állampapírok és Tartós befektetési számlán adómentessé tehető.

 

Ha további részletekre kíváncsi, kattintson a linkre:

https://inwestmentors.hu/osztrak-privatbanki-szolgaltatas

Kíváncsi arra, hogyan értékeltük az újonnan megjelenő magyar állampapírokat? Hallgassa meg a legújabb Pénz Beszél c. podcast adásunkat! Kérjük, kattintson az alábbi linkre:


A témát körbejárták: Magyar Zoltán, Tátrai Csaba és Horvát Attila, az InwestMentors privát bankárai.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!