Skip to main content

Minél több hírlevelet, cikket, tanulmányt és könyvet olvas a befektetésekről, két összefüggést annál előbb felfedez:

  • Először is egyre zavarosabbnak és bonyolultabbnak fog tűnni a befektetések világa,
  • másodszorra szinte biztos, hogy egyre gyakrabban fog találkozni a BUY and HOLD(„Vedd meg és tartsd”) befektetési stratégiával…

… és ez persze nem véletlen. A sikeres befektetésnek számos komponense, törvénye létezik, mégis, a buy and hold stratégia az egyik legfontosabb és egyben a legegyszerűbb is.

Ennek lényege, hogy a befektetési portfóliójának az elemeit – legyen az állampapír, kötvényalap, részvényalap, részvény stb. – nem cserélgeti, módosítja, hanem azokat hosszabb távra megtartja.

Tehát ellent tud állni annak az alapvető befektetői késztetésnek, hogy ha valamilyen eszköze egy időn belül az elvártaktól eltérően nem teljesít, akkor rövid időn belül eladja azt és vegyen helyette újat. 

A buy and hold stratégia lényege, hogy mindegy merre megy a piac, Ön akkor is rendíthetetlenül kitart befektetési stratégiája mellett. Természetesen ennek alkalmazása nem azt jelenti, hogy homokba dugja a fejét, történjen bármi is. Sőt! Mindig az értékre figyel. Az árfolyamok ingadoznak, ez a dolguk, de a mögöttes érték adja meg az adott cég vagy szektor felhajtóerejét. Ha azonban a kilátások jelentősen változnak, akkor szükség szerint módosításokat kell eszközölnie.

Jó példa erre 2021-ben kirobbanó inflációs sokk, ami 40 éve nem látott magasságokba röpítette Amerikában és Németországban a pénz romlásának az ütemét. Ilyen környezetben a klasszikus konzervatív eszközök alkalmatlanok arra, hogy reál (infláció feletti) hozamot érjenek el. Ilyenkor váltani kell. De előtte akár évtizedekig működni tudott egy konzervatív kötvénystratégia.

A befektetési futamidő végéig tartsa meg a befektetését. Ez a lényeg!

Mit értünk hosszútáv alatt?

Ezt mindenkinek elsősorban magának kell eldöntenie, figyelembe véve életcéljait. Valakinek már 3 év hosszútáv, de klasszikus esetben 9 év felett beszélhetünk erről.

Milyen előnye van a Buy and Hold befektetési stratégiának?

  • Laikusként is könnyedén használhatja, hiszen a napi árfolyam ingadozások, hírek, változások nem befolyásolják a befektetési döntését. Ezáltal csökkenti a kockázatát, hogy feleslegesen lekösse idejét a híreket kémlelve, illetve beszállási vagy éppen kiszállási pozíciókat keresve. (A legtöbb befektetői kudarc pontosan a ki-beugrálásból fakad és sok esetben a befektetők legnagyobb ellenségei saját maguk…)
  • Válságálló, mert a stratégia futamideje bőven túlmutathat egy piaci korrekción vagy lejtmeneten is.
  • Költséghatékony, mert a tartásnak nincsenek tranzakciós költségei (vétel, eladás) csupán a fenntartási díjakat kell fizetnie. Egy körültekintően kiválasztott portfolióval a részvények osztalékaiból, kötvényalapok kamataiból (igen, léteznek ilyenek) ezek bőven fedezhetőek. Ráadásul ezen bevételeket újra és újra befektetheti a hosszú futamidő során, a kamatos-kamat hatásait érvényesítve.
  • A befektetését TBSZ számlára is elindíthatja, amely már 5 év után 100% adómentességet biztosít Önnek!
  • Rendszeres megtakarításhoz is kiváló, hiszen a friss tőke beáramlása hozzáadódik az eredeti befektetéshez, vagy akár újabb eszközökkel is bővítheti a portfólióját.
  • A befektetési stratégia működését már számos sikeres befektető, köztük Warren Buffett is bizonyította.

Tényleg ilyen egyszerű lenne?

Igen!

buy and hold stratégia mögött egy nagyon egyszerű gondolatmenet áll. A kiválasztott befektetés árfolyama növekedni fog, hiszen a vállalat fundamentumai, illetve egy adott alapban lévő cégek egyre kedvezőbb számokat produkálnak.

Számos felmérés igazolta, hogy 20 éves időtávban az amerikai részvénypiac felülteljesítette a többi befektetés, például a bankbetétek, állampapírok kamatát.

Az élet néha valóban igazságtalannak tűnik: Az egyik befektető naponta többször meghallgatja a tőzsdei híreket, feliratkozik az elemzési hírlevelekre és előfizeti a szakfolyóiratokat, portfólióját pedig szinte hetente átrendezi. Hosszú távú teljesítménye mégis szerény, hiszen gyakran idő előtt eladja részvényeit, rossz papírokat vásárol, portfóliójában pedig a sikerek és a kudarcok kioltják egymást. Ezen kívül a gyakori új rendelkezésekből eredő magas díjak felemésztik befektetései hozamát.

Egy másik befektető megvásárol 5 európai (pl.: SAP, Nestlé, Unilever, BASF, OMW) és 5 amerikai (pl.: Apple, Mastercard, McDonald’s, Nike, Microsoft) részvényt. Szinte nem is foglalkozik a portfoliójával, bármi is van a piacon, tovább tartja a papírokat, és az időközben felhalmozott osztalékbevételekkel együtt egyértelmű értéknövekedést ér el.

Aki jó papírokat vásárol, és egyszerűen nem adja el azokat, gyakran lényegesen nagyobb nyereségre tesz szert. Ezért is találunk több olyan összehasonlítást, miszerint a rendszeresen kereskedő befektetőket évi 6-8%-al felülteljesítik a buy-and-hold stratégia használói.

Ha a tanácsadója minden héten felhívja, hogy vegyen vagy eladjon valamit, cserélje le azonnal!

Számoljon egyet gyorsan: Ha évi 5 tranzakciója van, aminek darabja 1% (ennél azért drágább szokott lenni), akkor -5% / év az eredménye. A folyamatos kereskedéssel csak a pénzintézet gazdagodik.

buy and hold stratégia

Milyen hátrányai lehetnek a buy and hold befektetési stratégiának?

A legnagyobb hátránya, ha a kiválasztott befektetés árfolyama nem emelkedik. Az elmúlt évtizedekből több ilyet is láthattunk.

Gondoljunk csak a Brazil indexre (IBOV), amely 2008 május 1. után több mint 9 éven keresztül nem ért magasabb csúcsot.

Hasonló „szindrómát” láthattunk a hazai BUX indexnél is, amely 2010-2015 között oldalazó, vagy csökkenő árfolyamszinteket produkált.

Azonban a buy and hold stratégia hátrányát a legjobban a Japán indexen (Nikkei) lehet bemutatni, amely 1990. januárban elért legmagasabb csúcsát még mind a mai napig nem sikerült meghaladnia, tehát közel 30 éve negatív tartományban van az árfolyam.

Éppen ezért fontos, hogy a befektetési portfóliója kiválasztásakor alaposan ossza meg vagyonát számos eszköz között!

Hogyan védekezhet a negatív hatások ellen?

A befektetése elindítása előtt alaposan tájékozódjon és kérje ki szakember segítségét. Olyan (független) befektetési szolgáltatót válasszon, amely a szigorú szabályozások és felügyeletek mentén működik.

Ezen kívül vásároljon iparági vezetőket, vagy olyan befektetési alapokat, amelyek egyes kategórián belül piacvezetőek. Ezeket egy privát banki szolgáltatáson keresztül már Ön is elérheti napjainkban.

Azonban az egyik legfontosabb, hogy legyen elég türelme és hidegvére, hogy még a rosszabb piaci környezetben is kitartson a „buy and hold” stratégia mellett.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!