Skip to main content

Amennyiben Ön csupán a legfőbb híreket követi figyelemmel, legyen az a Brexit, háborúk, választások, terrorcselekmények, ezek egyesével is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy elbizonytalanítsák a kockázatosabb befektetési eszközök vásárlásától, ezzel akár szemmel látható kamatot elérve.

Látszólag azonban ezekkel a változásokkal mit sem törődik a tőkepiac és hétről hétre, hónapról hónapra töretlenül emelkednek az árfolyamok.

 

Ennek legfőbb oka, hogy a világgazdaság látványosan bővül. Az IMF tanulmánya szerint 2018-ban 3,6%-kal, 2019-ben már 3,7%-kal bővült a világgazdaság. Ha nem történnek hirtelen geopolitikai változások, a megkezdett folyamatokat még évekig élvezhetjük.

Azonban van valami, ami az önfeledt piaci hangulatot és a globális bővülést is megakaszthatja, ez nem más, mint a jelentősebb jegybankok drasztikus kamatemelési politikája. A döntéshozók éppen ezért rendkívül óvatosan kezelik ezt a kérdést.

 

Amerika már decemberben folytathatja a megkezdett kamatemelést, amelyet jövőre további 4 követhet. 2019-re a FED akár 3%-ra is emelheti a jegybanki alapkamatot, ezzel jelentősen megzabolázva a törtető gazdaságot. Ehhez minden mutató kedvező feltételeket biztosít: a vártakhoz képest nagyobb ütemben bővül a GDP, magas a foglalkoztatottság, amit Trump adócsomagja tovább serkenthet.

 

Ilyen gazdasági környezetben még is miért tétováznak a jegybankok elnökei minden kamatemelés előtt?

 

A fejlett gazdaságok számára a 2%-os inflációs cél elérése elemi fontosságú. Ezt a szintet például sem Amerika, Japán, sem pedig az EU nem tudja elérni.

 

Miért fontos az infláció?      

 

A 0% körüli infláció hatása rendkívül káros a gazdasági bővülésére, hiszen a defláció megjelenésével a családok és a vállalkozások pénzének értéke folyamatosan erősödik, ezért a költekezés és a beruházások helyett inkább megőrzik, sőt növelik pénzük mennyiségét. Ennek következtében csökkennek az új munkahelyek számai, stagnál a fogyasztás, ami fokozatosan elsorvasztja a gazdasági növekedést. A közgazdaságtan ezért is tartja az infláció szintjét máig a legfontosabb mutatónak.

A vezető gazdasági hatalmak eltérő módon küzdenek a defláció ellen, hogy elérjék az egészséges 2%-os célt. Ennek a folyamatnak az ékes példáját végzi az EU. Az inflációgerjesztő intézkedések egyik bevált formája, a pénz nyomtatása, amit aztán a gazdaságba pumpálnak, mesterségesen élénkítve ezzel gazdasági környezetet.

Évek tart ez a folyamat, amely által havi 60 Milliárd Euró kerül a közös európai piacra. A tervek szerin a QE program kivezetését a következő évben tervezik, kizárólag megalapozott mutatókat látva.

Az infláció azonban olyan jól működő gazdaságokat is elkerülhet, mint amilyen napjainkban Amerika is. Terveik szerint talán 2019-re fogják elérni a hőn áhított 2%-os szintet. Ennek egyik fontos okát a kiskereskedelem eltűnésében kereshetjük, mivel az amerikai lakosság egyre nagyobb mértékben inkább otthonról, online folytat vásárlást, ezáltal olcsóbb árakat, kényelmesebb kiszolgálást és korlátlan kínálatot kapva. Ez a folyamat megállíthatatlanul terjed a világon, szépen lassan a mindennapjaink részévé válva. 

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!