Skip to main content
Exchange Traded Fund (ETF) gyűjtőnév alatt futnak a tőzsdén kereskedett befektetési alapok, amelyek árfolyamai egy adott index vagy termék árfolyamát követik. Például, ha Ön az 500 legnagyobb amerikai vállalatba (S&P500) szeretne egyszerre befektetni, akkor az ennek megfelelő ETF befektetés által ezt bármikor megteheti.

A világon több ezer különböző ETF befektetés érhető el, az Ön kockázatvállalásának megfelelően. Mindegy, hogy a konzervatívabb kötvény ETF befektetések, vagy az arany árfolyamát leképező ETF -et szeretné megvenni, a globális tőkepiacon meg tudja vásárolni. Sőt! Akad olyan ETF befektetés is, amely okos telefon, sőt, szarvasmarha tartó vállalatok papírjait tömöríti.

Az ETF-ek története több mint 30 éves múltra nyúlik vissza, de népszerűségük igazán a 2008-as válság után ugrott meg (itthon is), köszönhetően az index árfolyamok meredek emelkedéseinek.  Ezt a trendet egyre több szolgáltató próbálja meglovagolni, folyamatosan bővülő repertoárral.

Miért ilyen népszerű az ETF befektetés?

Technikailag pont úgy tud egy ETF befektetést is megvásárolni, mint például egy részvényt, a megfelelő brókercégen vagy értékpapír közvetítő bankon keresztül. Árfolyamuk folyamatosan ingadozik, így brókercégen keresztül lehetősége van akár napon belül adni, venni és beállíthat stop losst, vagy take profit megbízást is.

Ez által az előre meghatározott árfolyamértéken a pozíció automatikusan zárásra kerüljön. Egyes szolgáltatókon keresztül még shortolni is képes, tehát az árfolyamesésre is tud spekulálni.

Ha nem érez magában késztetést arra, hogy napi szinten figyelje a gazdasági folyamatokat és azok árfolyamra gyakorolt hatásait, ideális választás Önnek a privát banki vagyonkezelés, ahol ETF befektetések is megtalálhatóak. 

Az ETF befektetés nagy előnye, hogy nem csak 1-1 részvényt, kötvényt vásárolhat, hanem kvázi egy befektetési alapot, így a diverzifikációt, tehát a kockázat porlasztása már önmagában megvalósul.

Népszerűségének másik oka a költséghatékonyságában rejlik. Elindításukhoz már csupán pár százezer forintra van szükség, amelyhez rendkívül alacsony vételi költségek társulnak (szolgáltató válogatja). Ezen felül a fenntartási költségük is jóval kedvezőbb, mint az aktívan kezelt alapok esetében (kb. 2-3x olcsóbb menedzsment díj). Ez azért lehetséges, mert az ETF-ek egy előre meghatározott index összetételét követik, passzívan, így nem igényel rendszeres odafigyelést, vagyonkezelést és szakmai apparátust.

Milyen veszélyei vannak az ETF befektetésnek?

Ami az egyik oldalról előnyként funkcionál, az a másik oldalról nézve hátrányként jelenhet meg. Az aktívan kezelt befektetési alapok körül komoly szakértői gárda összpontosul, amelyet természetesen meg is kell fizetni, viszont a befektetést a piaci változásokhoz jobban tudják igazítani. Amikor a piacok nem trendszerűen menetelnek, hanem heves ingadozásba kezdenek, pl.: a koronavírus hatására 2020-ban. Ekkor általában az aktív vagyonkezelések, befektetési alapok a népszerűbbek és sok esetben az eredményesebbek is.

Hol tud ETF befektetést vásárolni? Mi alapján válasszon? Mikor adja el?

Ezeket mind-mind Önnek kell megválaszolnia, még az adott ETF megvásárlása előtt. Egy turbulens piaci időszakban (mint amilyen a 2008 as, vagy 2018 as év is volt) az Ön befektetése kevésbé érzi, ha egy aktívan kezelt befektetési alapban tartja pénzét.

Ezen kívül az ETF-ek többsége 1-1 szegmenst céloz, így egy váratlan piaci változás nagyobb árfolyam veszteséget tud okozni, mint egy aktívan kezelt alapnál. Hiszen ez utóbbiban a kezelt eszközök összetételét az alap kezelői gyorsan meg tudják változtatni. Az elmúlt hónapokban a technológiai papírok veszélyesen magas árfolyamértéket értek el. Ilyenkor az aktívan kezelt alapnál ezeket a pozíciókat folyamatosan leépítik. Egy ETF befektetés esetében azonban változatlanul marad az összetétel, mivel csupán leképezi az adott index, gazdasági környezet árfolyamainak átlagát.

Pontosan ezért olvashat egyre több cikkben az ETF befektetésekben rejlő veszélyekről, amely többek között a magas népszerűségnek köszönhető. Ezek által egy piaci korrekció vagy válság sokkal nagyobb károkat képes okozni az árfolyamokban, globálisan, mélyebbre húzva az árfolyamokat.

Ebből kifolyólag az ETF-ek sokkal kockázatosabb befektetési eszközök, mint ahogy azt a legtöbb befektető gondolja.

Összegezve elmondható, hogy az ETF egy remek befektetési lehetőség, ha a piacon minden rendben van. Gazdasági bővülés után (2018-…) azonban egy változékony piaci környezetben az összes korábban bemutatott előny gyorsan köddé válhat. Megvásárlása szakértelmet, rendszeres figyelmet igényel, ugyanúgy, mint egy részvény esetében. Ha már ETF-et vásárol, érdemes rögtön többet, 3-4 különbözőt (célpiac, kockázat, deviza) vennie, ezzel is porlasztva a kockázatot. 

Bővebb tájékoztató érdekében keressen fel szakembert, aki részletesen bemutatja Önnek az ETF-ekben rejlő lehetőséget.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!