Skip to main content

Befektetés a koronavírus idején. Ezt az alcímet is adhatnánk cikkünknek és sok olvasó vérnyomása azonnal megemelkedhetne e mondat hallatán. Igazuk is van, hiszen a 2020-as év enyhén szólva is egy hullámvasutazáshoz hasonlított. Sok befektető számára (akik 2008-as válság után fektetettek be) ez volt az első komoly medvepiac (tehát átlagosan 20% visszaesést meghaladó negatív árfolyammozgás) amit rendkívül változékony (volatilis) piac követett.

2021 elején visszatekintve felteheti magának azt a kérdést:

  • milyen következtetést szűrtem le a 2020-as évből és HOGYAN készülök fel a következő évek piaci változásaira.

Segítségül összeszedtünk 5 olyan megkerülhetetlen tényt, amely megváltoztathatja a befektetéshez fűződő gondolatát, terveit.

 

Tűzzen ki családtagjaival együtt pénzügyi terveket, célokat!

Sok ügyfelünknél tapasztaltuk, hogy a vírushelyzetet és a gazdasági pánikot megelőzően nem beszéltek otthon pénzügyi tervekről, befektetésekről, valamint ezek örökléséről. Ilyenkor azonban villámgyorsan akarták rendbe rakni ezeket a területeket…  Egyszer mindannyian meghalunk és talán a mostani vírus sokkoló hatása ráébresztett sok embert, hogy a gondoskodás nem csak a pénz összegyűjtéséig terjed, hanem annak generációkon átívelő megőrzéséig.

Nem lehet elég korán beszélni az öröklésről, a vagyon továbbadásáról.

Sérülékenységünk árnyékában alapjaiban kell újragondolni életünket, pénzügyeinket és befektetéseinket (nem csak a koronavírus idején), hogy tényleg bármire fel legyünk készülve, családunkkal együtt. 36 évesen úgy gondolom, hogy sosem lehet erről túl korán beszélni, tervezni és cselekedni.

 

A meglepetés erejével.

Sok szempontból a 2020-ban induló válság más, mint amit 2008, 1998, 1994 hozott, hiszen a jelenlegi minden figyelmeztető jel nélkül robban be életünkbe. Emlékezzünk csak a februári, márciusi időszakra, amikor a legtöbb kormány fejetlenül kapkodott, bizonytalanságot és rémületet okozva a polgárok számára, válságstratégia teljes hiányában. Persze, tudom, ennek oka elsősorban, hogy senki nem volt felkészülve egy világjárványra (bár hozzáteszem az évszázadok során már volt elég példa erre is). De még februárban se tudta volna megmondani egy profi szakember se, hogy mi lenne az ideális befektetés a koronavírus idején.

Ebben a hatalmas bizonytalanságban pont az egyszerű, jól bevált befektetési stratégiák működnek igazán.

Amennyiben Ön rendszeres olvasónk, biztosan ismerős az a befektetési fogalom, hogy diverzifikáció, tehát a kockázat porlasztása. Ennek tudatos használatával sokkal hatékonyabban fel tud(ott) készülni bármilyen világégésre, mint napjaink politikusai a vírushelyzetre.

 

Le kell csapni a ritkán adódó befektetésekre,

még a koronavírus idején is.

Alapvető egy válságban, hogy akkor kell igazán bátornak lennünk, amikor a piac lángol, mindenki retteg és a papírok értéke csökken, olcsóbbá válik.

Aki márciusban bevásárolt (és a legtöbb ügyfelünk megfogadta tanácsainkat) ma már átlagosan 5-40% közötti pluszban van, 9 hónap leforgása alatt. Amikor a fekete fellegek gyülekezni kezdenek a gazdaság égboltján a portfóliókezelőktől gyakran lehet hallani azt a befektetési közmondást, hogy „cash is king” vagyis a készpénz a király.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor kezd forró lenni a „talaj”, a kockázatos eszközöket eladják, majd várnak, hogy a piacok elérjék a mélypontjukat és olcsón bevásárolhassanak.

A mostani válság okozta piaci hatások még a legtapasztaltabb öreg rókák befektetéseire is ÉÁÁÉ_Ű?LÉírus idejénat is meglepte. A márciusban indult hullámvasúton az járt jól, aki nem várt sokat, SŐT, ki sem szállt, csak vásárolt. Ilyen gyors visszarendeződést még nem láthattunk a befektetés történelmében.

Számos eszközosztály jelentős pluszban zárta a 2020-as évet, úgy, hogy a válságot kiváltó vírus sajnálatos módon még mindig hatalmas emberáldozatokat és súlyosbodó gazdasági problémákat okoz.

Gondoljunk csak az amerikai S&P 500 indexre, amely +15,2%-ot, a japán nikkei 225 indexre, amely +13,3%-ot. Vagy az arany árfolyamára, ami +24,4% profitot hozott egy év leforgása alatt, a válság ellenére.

 

Sose legyen túl mohó!

Minden válságnak vannak nyertes cégei, szektorai. A mostani válság egyike a technológiai szektor. Márciusban lezártak az országok, kijárási tilalmakat rendeltek el, az emberek otthonukban ragadtak, minden vezető index jelentős, akár több tíz százalékos mínuszban. Eközben a technológiai vállalatok papírjai mérsékelten (átmenetileg) ingadoztak vagy vad emelkedésbe kezdtek (pl.: zoom).

a technológiai cégek sokat emelkedtek az év elején.

Ezt követően néhány hét leforgása alatt jelentős emelkedéseket mutattak be olyan tech cégek, mint az Apple, a Microsoft, az Amazon vagy éppen a Tesla.

A Tesla befektetése a koronavírus idején több mint 800% -ot hozott.

Tesla árfolyama 2020.-ban

Őrült tolakodás indult. A sajtó által feltüzelt őrület, a nullás kamatkörnyezet, jegybanki stimulus és a stabilan menetelő árfolyamok megtették hatásukat. Sokan inkább eladták veszteségben lévő eszközeiket, hogy ezeket a papírokat, vagy éppen bitcoint vegyen. Ez a befektetés 218%- ot ért el egy év leforgása alatt, a koronavírus idején…

Ahogy ilyenkor lenni szokott, ezek az eszközök gyorsan túlértékelté váltak. Augusztusban a tech szektor vezető szereplői jelentős mínuszokat könyveltek el, sokan közülük még azóta is visszaesésben állnak a korábbi csúcshoz képest.

Normál esetben a részvény aktuális értéke már a jövőt árazza. Ilyen szélsőséges piaci környezetben azonban lehetetlen megmondani, hogy hol fognak állni ezek az árfolyamok 1,3,5 év múlva.

Az biztos, hogy e cégek között is jelentős eltérést találunk, hiszen egy Apple túlértékeltsége csekélyebb mértékű, mint egy Tesla-é, amely jelenleg többet ér, mint az összes autógyártó összesen…

De tovább megyek, mi indokolja a bitcoin örült emelkedését, ami mögött csupán spekulatív hitrendszer húzódik, semmi más?

Alapszabály, hogy a részvények kiválasztásánál sokkal fontosabb a cég értékeltsége, mutatói, mint az aktuális őrület. Tartson ki a befektetési startégiája mellett, ne üljön fel minden „gyorsvonatra”!  

 

Kína, mint befektetési célpont a koronavírus idején! 

Kína gazdasági csodájáról és világhódító terveiről könyveket lehetne írni. Ezekben egy fejezetet mindenképpen szentelni kéne az országban előforduló járványoknak, járványkezeléseknek és ezek gazdasági következményeinek.

Az elmúlt 30 évben több járvány felütötte fejét az országban, amely megmaradt kínai problémának. Ugyanezzel a magabiztossággal gondolt a világ 2019 őszén-telén a koronavírusra is, de ez nem így sült el. A globalizáció napjainkra olyan mértéket öltött, hogy ami az egyik országnak vagy régiónak fáj, az látványos gyorsasággal begyűrőhez máshova is, világméretű problémát okozva.

Kína napjainkban a világ összeszerelőüzeme és a második legnagyobb gazdasága lett. Éppen ezért az országot rendkívül érzékenyen érintette a gazdasági leállás és a válság kirobbanása, már csak a presztízs veszteség miatt is.

Ennek ellenére példás fegyelmezettséggel, 8 nap alatt felhúzott egészségközponttal, szigorú kijárási tilalommal, vakcinát előállítva visszaverte a vírust. Ha ez nem lett volna elég, ősszel, amikor csúcson volt a vírus 2. hulláma Vuhanban fesztiválokat szerveztek.

A koronavírus második hullámában Wuhanban fesztivált szerveztek.

Befektetés a koronavírus idején

Fontos azt a tényt is felismerni, hogy nem volt még olyan, hogy a válságot kirobbantó gazdasági szereplő, ország jelentős, 11,6%-os nyereséget könyveljen el az adott évben. Ez ugyanis a shanghai composite index eredménye a 2020-as évre, amely által bármilyen kínai befektetés a koronavírus idején komoly nyereséggel kecsegtetett.  

Nem csoda, ha egyre több elemző ért egyet azzal a megatrenddel, miszerint 2030-ra Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága…

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!