Skip to main content

Bármilyen befektetést, vagy megtakarítást is válasszon, törekedjen arra, hogy a portfóliójában legyen olyan értékpapír amely rendszeres bevételt biztosít Önnek, kamat vagy részvény osztalék formájában. 

Ezekből a plusz/passzív bevételekből nemcsak a felmerülő költségeket fedezheti, hanem újra és újra be is fektetheti ezeket az összegeket a kamatos kamat csodáját kihasználva. Ha úgy kívánja, ezeket az összegeket akár vissza is hívhatja folyószámlájára.

Milyen befektetésekből származhat rendszeres bevétele?

Ha legalább 5 év futamidőben gondolkodik és növelt kockázatú vagy annál magasabb a kockázatvállalása, tehát hajlandó a magasabb profit érdekében nagyobb árfolyam ingadozásokat is elviselni, akkor a különféle részvény-befektetéseket Önnek találták ki.

A részvények megítélése Magyarországon rendkívül pejoratív. Ennek oka, hogy a lakosság gyorsan és türelmetlenül szeretne sok pénzt nyerni, ami a megfelelő szakmai hiányossággal párosul. Így aztán sokan kipróbálták már a „tőzsdézést”, azonban a legtöbben csak buktak rajta. (Az esetek túlnyomó részében csupán arról van szó, hogy a korábbi tapasztalatokhoz képest nagyobb árfolyam-ingadozások keletkeztek és megijedtek a mínuszokat látva…) 

Holott az Ön vagyonosodásának egyik fontos záloga lehet a részvény befektetése!

a nemzetközi tőkepiacon számos nagynevű vállalat működik, amelyek ideális befektetési megoldást tudnak biztosítani

Milyen részvény befektetéseket tud kihasználni már kisebb összeggel is?

Tőlünk nyugatabbra, a fejlettebb befektetési kultúrákban a lakosság túlnyomó része részvényalapokon, vagy egyedi részvényeken keresztül bevásárolja magát nagyvállalatokba, egyes szektorok kiemelkedő szereplőibe, hosszú évekre, évtizedekre tervezve.

Az osztrák Partner Bank is több részvénykosarat kínál befektetőinek. Ezek által Ön is számos gazdasági szektor vezető szereplőit képes elérni, ETF alapokkal kiegészítve. A részvény portfóliókat osztrák vagyonkezelők figyelik, magas szakmai tudással és tapasztalattal. 

Ezek a portfóliók csak a kötvények egy részénél kockázatosabbak, viszont eredményükkel messze túlszárnyalják a fix kamatozású eszközöket, miközben passzív bevételt is biztosítanak Önnek részvény osztalék által.

Mit értünk részvény osztalék alatt?  (angolul: dividend)

Ön a megvásárolt részvények arányéban az adott vállalat tulajdonosává válik. Ha a cég nyereséget termel, annak egy részét a megvásárolt részvények arányában osztalék formájában kifizetheti Önnek. Ennek mennyiségét, idejét, politikáját mindig a társaság menedzsmentje határozza meg.

A részvény osztalék portfólió futtatása népszerű befektetési stratégiának számít, hiszen egy nyereségesen működő nagyvállalat árfolyam emelkedése inflációt és a kötvénykamatokat is meghaladja hosszútávon, miközben az osztalék rendszeres bevételt is biztosít, mindezt a forinthoz képest értékálló devizában.

Ezek lényege, hogy a megvásárolt részvényeket Ön hosszútávon (buy and hold stratégia) tartja és a részvényekből származó osztalékokból újabb és újabb részvényeket vásárol. 

Hogyan állítsa össze az ideális részvény osztalék portfólióját?

Olyan cégekre fókuszáljon, amelyek

 • több tíz éves múlttal rendelkeznek
 • egy adott szegmens top 3 vállalatába tartozik
 • növekvő bevételeket és profitot ér el hosszú évek óta
 • tartósan fizet részvényeire osztalékot 
 • hosszú évek óta, tartósan növeli a részvény osztalékát 

Azok a cégek, amelyeknek ezek a szempontok megfelelnek, nagy és jövedelmező vállalatok, stabil üzleti modellel. Ezek által nem csak növekvő bevételt, hanem stabil hátteret is képes biztosítani befektetéseinek.

A kifizetett osztalék mértéke jól mutatja az adott vállalat profitabilitását és az adott piaci szegmensben betöltött szerepét. Olyan nagyvállalatok tartoznak ide, akik több évtizedes, de nem ritka, hogy évszázados múlttal rendelkeznek, ilyen például a Coca-Cola, Daimler, BMW, 3M, vagy a McDonald’s.

részvény osztalék által rendszeres bevétele származikHány cég papírjaiból alkosson részvény osztalék portfóliót? 

Gondolkodjon józan paraszti ésszel. Soroljon fel néhány iparágat, ilyen lehet például:

 • az autóipar,
 • az IT szektor,
 • a szórakoztatóipar,
 • a vegyipar, 
 • a fogyasztási cikkek ipara
 • a gyógyszeripar,
 • az élelmiszeripar. 

Minél több szektort és vállalatot választ ki, annál jobb. Rengeteg jó cég működik a globális piacon!

Részvény és részvény között óriási különbség van. Egy kis startup cég részvényárfolyama roppant hektikusan alakulhat akár évekig és a cég csődjének is hatalmas az esélye, szemben egy nagy multival, ami egy adott szektor vezetője is egyben.

Az alábbiakban ilyen cégeket mutatok be a teljesség igénye nélkül, amelyek ráadásul 3% feletti részvény osztalékot is fizetnek:

Linde (Osztalék: 3,9% USD)

Amgen (Osztalék: 5,28% USD)

Caterpillar (Osztalék: 3,36% USD)

Cummins INC. (Osztalék: 4,44% USD)

Home Depot INC. (Osztalék: 4,12% USD)

Johnson & Johnson (Osztalék: 3,54% USD)

McDonald’s (Osztalék: 4,19% USD )

3M (Osztalék: USD 5,4% USD)

BASF (Osztalék: 4,5% EUR )

BMW (Osztalék: 4,7% EUR )

Bayer (Osztalék: 4% EUR )

Unilever (Osztalék: 3% EUR )

Prudental (Osztalék: 3,6% GBP)

BB Biotech AG. (Osztalék: 3,9% CHF)

˙(a részvény osztalék mértéke 2020.februári állapotot tükrözi)

Unilever  Bayer Caterpillar Cummins3M osztaléka kiemelkedő Linde osztaléka kiemelkedő BMW osztaléka kiemelkedőJohnson & Jonhson

BASF kiemelkedő osztalékot biztosít euróban

 

A 2010 óta tartó gazdasági fellendülés következtében a vállalati teljesítmények látványosan javultak. Számos vállalat jelentős profitot tudott termelni, – különösen az egészségügyi cégek, az IT és a fogyasztási cikkek – ,amiből növekvő részvény osztalékot tudnak adni Önnek, mint részvény-tulajdonosnak.

Látva a részvényárfolyamok meredek emelkedését és a növekvő részvény osztalékokat, egyre többen gondolkoznak úgy, hogy érdemesebb bevállalni egy magasabb kockázatot, mintsem hogy végignézzék pénzük elsorvadását bankbetétben vagy pénzpiaci alapban. 

Hogyan tud informálódni osztalékfizető cégekről?

Az interneten minden szükséges információt megtalál a cégről. Kezdetnek megteszik a tőkepiaci keresőoldalak is mint például:

https://www.ariva.de/

https://www.finanzen.at/

https://www.onvista.de/

Ezeken az oldalakon a jobb felső sarokban tud rákeresni a kiválasztott cégekre (akár a fentebb felsoroltak közül bármelyikre) és látni fogja évekre visszamenőleg az árfolyam nyereségüket, piaci beszámolójuk egy részét, a részvény osztalékot és még számos adatot.

Ez akár sok időt is igénybe vehet, de higgye el, minden perce meg fog térülni! Ha ezt nem hajlandó rááldozni, esetleg még mindig fenntartással, óvakodva kezeli az osztalékportfólió kialakítását, kérjen szakmai segítséget privát bankárainktól ITT.

A kockázat és mellékhatások tekintetében…

… ne rakja minden pénzét egy részvénybe, de még tovább megyek, a teljes befektetési vagyonát se. A portfóliója teljeskörű (tehát több befektetési eszközbe: kötvény, részvény, befektetési alap, arany, ingatlan) diverzifikációja által a legtöbb piaci krízistől meg tudja védeni vagyonát, miközben a felívelő piaci környezetet is ki tudja használni, ezáltal egyenletesebb eredményekkel tudja elérni pénzügyi céljait.

a diverzifikáció által jelentős mértékben megóvhatja befektetési portfólióját

Fontos megjegyezni, hogy még a legnagyobb cégeknél sincs arra garancia, hogy a következő években is tovább folytatják a részvényeik után járó osztalékfizetést.

A 2008-as hitelválságot követően 2015-ben Amerika elkezdte emelni az alapkamatát. Ha ez a trend folytatódik és majd a következő években más országok is beállnak a sorba, akkor egyre kevésbé lesz vonzó befektetés a részvénypiac és a banki kamattal megegyező részvény osztalék.

Ekkor a meredeken emelkedő trendek átmenetileg megszakadhatnak, korrigálhatnak. A tervezéskor tehát fontos szempontként vegye figyelembe a részvényekben rejlő valódi kockázatokat, amelyek nem mindenki számára elfogadhatóak.

A részvény osztalék stratégia!

Miután meghatározta a befektetési futamidőjét, a befektetési összeget, hozamcélt és a maximálisan vállalt kockázatot, elérkezett a megfelelő cégek kiválasztásához. Megkerülhetetlen alapelvként rendkívül ügyeljen a kockázatok lehető legnagyobb porlasztására – azaz a lehető legtöbb különböző szektor vezető közül a jó minőségű papírok kiválasztására. Az erről szóló leírás részleteit fenn találja meg.

Ezzel az egyszerű trükkel jelentősen csökkenthetjük a változékony piacok portfóliójára gyakorolt hatását és jobban tud koncentrálni a stabil jövedelemforrásként működő osztalékokra. Fontos szempont az ideális cégek kiválasztásakor továbbá, hogy:

Hány éves a cég?

Mióta fizetnek (növekvő) osztalékot?

Mekkora mértékben növeli az osztalékát?

Az elmúlt negyedévekben milyenek voltak az adott cég nyereségei?

Stb.

Ha megbizonyosodtunk a választott cégek stabilitásáról olyan cégeket keressünk, amelyek relatív alulértékeltek, tehát olcsón vehetjük meg őket! Ezek kiválasztásához segíthet Önnek többek között a a P/E ráta.

Portfóliójában érdemes legalább 10.000 EUR/USD befektetési összeget elkülöníteni az osztalékfizető részvényekre.

Mivel ezek a befektetések hosszútávra szólnak, ezért ne is nézegesse számláját naponta, vagy hetente, hiszen ezek a befektetési eszközök a tartósságot és az állandósságot biztosítja Önnek. 

Ahhoz, hogy részvény osztalékot kapjon befektetett pénze után, vásárolhat egyedi részvényeket, vagy akár ilyen cégeket gyűjtő ETF-eket is, amelyek nevében benne van a dividend, high dividend vagy a growth dividend szó.

Léteznek olyan befektetési alapok is, amelyek osztalékot is fizetnek, így ezeken keresztül a felmerülő kockázatokat még jobban szét tudja osztani.

Befektetési szakemberként minden ügyfelemnek hangsúlyozom, hogy az internet világában manapság a pudingkészítéstől az atombomba gyártásáig mindent meg lehet találni, tehát a nehezen összeszedett pénzük elhelyezése előtt fordítsanak kellő időt annak megértésére, ismeretére.

A mostani időszak legjobb részvényeinek kiválasztásához átfogó elemzésekre és piaci szakértelemre van szükség, hogy a befektetés évről évre megbízhatóan termelje a készpénzben kifizetett osztalékokat.

Vegye fel a kapcsolatot velünk most, hogy bemutassuk, Ausztrián keresztül milyen osztalék profitot érhet el részvény befektetésén keresztül! 

 

„Tudják, mi okoz nekem örömet? Az osztalékaim beérkezése.” John D. Rockefeller

john D. Rockefeller

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!