Skip to main content

Amikor a kamatos-kamat csodájáról írtunk legutóbb, talán Ön is hitetlenkedve tekintett arra, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben ugyan mikor és hogyan tudja megduplázni megtakarításait.

A hagyományos banki eszközökkel (betét, pénzpiaci alap), de még az állampapír kamatokkal is szinte egy örökkévalóságnak tűnhet ez az idő.

Mondjunk akkor le róla?

Nem, soha! Ne üljünk ölbe tett kézzel, inkább nézzünk körül a piacon, hátha akad ideálisabb lehetőség a (sokkal) magasabb kamatok elérése érdekében.

Amerikában az alapkamat már 2,5%, ezzel legalább 4 évvel a piac előtt nyargal. (Magyarországon: 0,9%, Eurózónában: 0%)

Miért fontos ez?

A kamatemelésnek többek között a gazdaság lassítása a célja. Tehát kijelenthető, hogy az USA mesterien kezelte a válságot és 2015 óta visszafogja, hűti a gazdaságát.

Ha a világ legnagyobb gazdasága fékez és kamatot emel, erre a többi országnak, például a feltörekvő piacoknak is reagálniuk kell.

Ahhoz, hogy a piac (kis- és nagybefektetők, alapkezelők) megvásároljon egy feltörekvő piaci, tehát kockázatosabb állampapírt, magasabb kamatot kell fizetnie, mint az USA-nak. Például:

Ha egy amerikai államkötvény kamata 3%, egy brazil, mexikói vagy dél-koreai állampapírnak magasabb, tehát 5-7-9% kamat kell adni, hogy egyáltalán valaki megvegye, hiszen ez utóbbiak rosszabb adósok, mint az USA.

Még ha nem is érti pontosan a folyamatot, az sem baj. A lényeg, hogy találjon olyat, aki átlátja, és kihasználja a piac adta lehetőséget.

A befektetési alapok megoldást nyújtana Önnek, ha nem szeretne napi 6 órát eltölteni gazdasági elemzések böngészésével és vadászgatni a globális tőkepiacon.

A magyar befektetők számára a legismertebb a Templeton alapkezelő állampapíralapokkal foglalkozó tevékenysége,

Számos alapja közül létezik egy, amely a magas kamatozású, feltörekvő országok állampapírjaira specializálódott.

A cég neve ismerősen csenghet az Ön számára, ugyanis 2010-2016 között „Magyarország megmentőjének” nevezték. A legnagyobb kitettségben, több mint 1100 milliárd forint összegben vásárolt magyar állampapírt ez idő alatt.

Teltek múltak az évek, és mivel az országunk drasztikusan csökkentette a kamatokat, a  Franklin Templeton ezzel párhuzamosan csökkentett a magyar állampapír kitettségét is. Ez már történelem.

Milyen eredményeket lehet elérni kötvényalapokkal?

Átnéztük a piacot és találtunk több olyan lehetőséget is, ami a közismert megoldásokhoz képest lényegesen nagyobb kifizetést biztosít.

A legkedvezőbb alapok 5-9% között is visszaosztanak kamatot/profitot a befektetőik zsebeibe.

Igen, jól olvasta. 5-9%. Mindezt kötvényalapokkal.

Az alapkezelők itt még nem állnak meg, hiszen az alapok további előnyöket is biztosítanak:

  • havi kamatfizetésre is van lehetőség (így életjáradékként vagy nyugdíj kiegészítéseként is szolgálhat)
  • az alapok több évtizedes, ellenőrizhető múlttal rendelkeznek
  • neves és elismert alapkezelők, profi csapatai gondoskodnak a kimagasló eredményekről pl. Templeton, Fidelity…
  • kifejezetten magas kamatú állampapírokat és kötvényeket vásárolnak
  • folyamatosan frissítik az alapokat az aktuális lehetőségekkel
  • a befektetési alapokban szereplő állampapírok átlag kockázati besorolása: BBB 
  • a kifizetett eredményeken túl, hosszútávon árfolyam növekedéssel is lehet számolni, ami tovább emeli a profitot

Beszéljünk a kockázatokról!

A magas kamatot biztosító állampapíralapok eredménye két részből áll.

1, kifizetett kamat – mérete attól függ, hogy mekkora a benne foglalt állampapírok össz kamata. Ha egy kamatemelési hullámban vagyunk (mint, ami most is történik), emelkednek a kamatok, de ugyanez történhet a másik irányba is.

2, változó az árfolyama – ezt leginkább egy kiadott lakáshoz lehet hasonlítani. Az albérleti díj folyamatosan érkezik, minden hónapban, az ára viszont változhat. Hosszútávon viszont itt is emelkedésre számíthat.

Egy alap, amiben az állampapírok átlagos minősítése BBB, növelt kockázatnak felel meg nemzetközi szinten.

2019. február 15-én a Standard & Poor hitelminősítő Magyarország adósság besorolását a hosszú lejáratú állampapíroknak BBB-re emelte (a rövidet A-2-re).

Ez azt jelenti, hogy nagyon hasonló a fizetőképessége egy magyar állampapírnak és egy kötvényalapnak, amiben hasonló besorolású állampapírok vannak.

Fizetőképesség szempontjából viszont van egy óriási különbség, ami miatt Ausztriában egy magyar állampapír a legmagasabb kockázati szinten van nyilvántartva.

Egy befektetési alapban akár 200 különböző állampapír is megtalálható. Ez olyan hatalmas szám, hogy ha valamelyikben meg is inog a bizalom, az alap egészére nem végzetes.

Az egyedi papíroknál viszont „all in” a rizikó. Ezért is javasoljuk minden esetben, hogy diverzifikáljon, tehát ossza meg a kockázatot még a biztonságos kötvények között is.

Miért nincs itthon is nagyobb kamat?

Ez ügyben nem mi vagyunk az illetékesek. A hazai gazdaságot még unortodox módon pörgeti az MNB, tehát az alacsony, infláció körüli kamatokra még egy jó ideig be kell rendezkednie.

A globális állampapír és kötvényalapok tehát ideális választást nyújthatnak, ha diverzifikált és magas kamatozású befektetést is elhelyezne portfóliójában, értékálló devizában (usd, eur).

Amennyiben kíváncsi arra, hogy az osztrák privát banki szolgáltatásunkon keresztül milyen további értékpapírok, befektetési alapok állnak az Ön rendelkezésére, kattintson IDE és 24 órán belül tájékoztatjuk a részletekről.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!