Skip to main content

Az alacsonyabb kockázatvállalással rendelkező befektetők és a piaci turbulenciák elől menekülő spekulánsok számára egyaránt ideális menedéket jelenthet egy-egy kötvényalap kiválasztása.

Ezeknek a befektetési instrumentumoknak egyik közös jellemzője, hogy kizárólag állam és/vagy vállalati kötvényeket gyűjtenek az alap kezelői egy kosárba.

A kötvény egy hitelt megtestesítő értékpapír, így az adott kötvényalap kockázatát elsősorban az határozza meg, hogy milyen kockázatú kötvényeket gyűjtenek össze.

A magas konzervativitást nyújtó állampapír alaptól a magasabb kockázatú vállalati vagy állampapír alapokig (high yield) minden megtalálható a globálisan működő, több száz alapkezelő repertoárjában.

Jellemzően nagy likviditás jellemzi a kötvényalapokat, ezért is népszerű befektetések. Ennek ellenére általánosan elfogadott szabály, hogy a kötvényalapokat minimum 1-3 évre javasolják megtartani.

Hogyan profitálhat egy kötvényalap teljesítményéből?

Egy kötvényalap eredményét a benne lévő kötvények kamatbevételei és ezen kötvények árfolyamainak összteljesítménye határozza meg. Ezenkívül léteznek olyan alapok is, amelyek évente, fél évente, sőt, akár havonta fizetnek kamatot Önnek, mint befektetőnek.

Milyen hatások befolyásolhatják egy kötvényalap teljesítményét?

Elsősorban az alapban lévő kötvények kibocsájtói, ezek régiói, az alapkamat változása, és a kötvényalap devizájának le-, illetve felértékelődése. Mikor a jegybankok csökkentik az alapkamatot megfigyelhető, hogy a kötvényalapok árfolyama emelkedik, ugyanakkor egy kamatemelés általában árfolyam csökkenéseket okozhat.

Egy kötvényalap kiválasztásához az első lépést az Ön kockázatvállalásának pontos meghatározása jelenti. Ezáltal a futamidő évei során nem érik váratlan meglepetések.

Már biztos találkozott azzal a helyzettel, hogy…

… amikor bement a folyószámláját vezető bankba, a sorszámhúzást követően az adott pultnál lévő ügyintéző letesz az asztalra Ön elé néhány lapot. Egyikük se tudja, hogy mit kellene nézni, de van egy marketing szöveg, amit meghallgat.

Esetleg megmutatja Önnek a múltbéli eredményeket vagy ha nincs, mert az alap csak most indult, akkor a jövőbeli várakozásokról kap 2-3 tőmondatnyi infót. Most már tud mindent!?!?

VÁLASSZON! ISMERŐS A SZITUÁCIÓ?

(Ráadásul érdemes megfigyelnie, hogy minden bank szerint a saját befektetési alapja a legjobb, ami a piacon elérhető. Annyi első helyezettet osztanának ki ahányan vannak…)

HA befektetési alapban gondolkozik, akkor szeretné megosztani a pénzét sok különböző befektetés között. Ez nagyon jó ötlet, mert így töredékére tudja csökkenteni az egyedi papírok kockázatát.

Jó döntés az alap választás akkor is, ha csak kisebb összeg áll rendelkezésre befektetésül. 50.000 EUR – 15 millió Ft alatt elsődlegesen alapokba érdemes gondolkodni. Ezt Ausztriában annyira komolyan veszik, hogy az egyedi részvény, kötvény darabja nem tehet ki nagyobb részt mint a teljes vagyon 5%-a. 

Egy jól kiválasztott kötvényalap által szakmai tapasztalat nélkül tud, alacsony kockázat mellett befektetni. Közös tulajdonban lévő vagyontömeg!

Milyen szempontokat vegyen figyelembe kötvényalap választásánál?

1. KÖLTSÉG

Vételi díj: amit induláskor kell kifizetni, ennyivel rögtön kevesebbről indul a befektetett tőke. (Akár 1-2 éves eredményt is nyerhet azzal, ha a kibocsátási érték töredékéért, kedvezménnyel tudja megvásárolni a kötvényalapot.)

Management díj: ez éves szinten 1-2% közötti összeg, alapja válogatja. Minél kevesebbet kér az alap kezelője, annál több marad Önnél. Akkor éri meg alapba fektetni, ha benchmark felett tud teljesíteni a költségek ellenére is, erről részletesebben kicsit lentebb.

Kilépési díj: ezt akkor kérik el, amikor eladja az alapot. Nem mindenhol van, de ugyanúgy meghatározza a végső eredményt, mint a vételi díj.

Akkor éri meg többet fizetni csak, ha a hozzáadott értékben annyival többet kap. Például ilyen szempont lehet a kötvényalap minősítése.

2. MINŐSÍTÉSEK

A befektetési alapok legnagyobb és leghíresebb minősítője a Morningstar. Ez a cég úgy foglalkozik alapok értékelésével, mint ahogy a Moody’s vagy a Fitch országokéval. Több szempont alapján is értékelnek, de 2 ami igazán fontos: A csillagok a múltbéli eredményt, a medálok (bronze, silver, gold) pedig a jövőbeli kilátásait értékelik az alapnak.

moodys

A kitüntetések leginkább azért fontosak, mert segítenek objektív módon összehasonlítani az ugyanabban a kategóriában lévő alapokat. Sajnos a hazai alapokat nem minősítik, ezért nehezebb összemérni őket nemzetközi társaikkal. Ahogy van különbség Svájc és Magyarország minősítése között, úgy van különbség az alapoknál is.

3. KEZELT VAGYON MÉRETE

Ahol több pénz van elhelyezve, megvan a lehetőség, hogy olcsóbban tudják működtetni. A tőke mérete egyben jelzi azt is, hogy hányan szavaztak egy alapnak bizalmat.

4. MIÓTA MŰKÖDIK

Napi szinten jelennek meg új alapok és tűnnek el régiek. Amelyik alap hosszú időn keresztül fent tud maradni, azt jelzi, hogy következetesen tartja magát egy tartósan eredményes stratégiához.

5. BENCHMARKHOZ KÉPEST, HOGYAN TELJESÍT

Minden befektetési alap teljesítményét egy referencia indexhez, egy ún. “Benchmark”-hoz hasonlítunk. Egy alapkezelőre akkor éri meg igazán rábízni a pénzét, ha képes ezt a szintet túlteljesíteni.

A fenn taglalt jellemzőket, fontos információkat megtalálja a kiválasztott alap adatlapján (angolul fact sheet).

Milyen alapokat kapunk a fenn taglalt szempontok alapján?

A levelünk elejét sorvezetőnek szántuk, hogy döntési helyzetben az Ön számára legideálisabb kötvényalap mellett tudja letenni a voksát. A taglalt mutatók figyelembevételével nem csak magabiztosabb és tájékozottabb befektető válhat magából, hanem már középtávon is magasan felül fogja teljesíteni a piaci átlagot.

Bemutatunk Önnek 4 olyan kötvényalapot, amelyek eltérő stratégiával, kockázattal működnek szektoruk vezetőjeként.

A konzervatív, magas biztonságot adó kötvényalapoktól indulunk:

BGF EUR Bond Fund

A Blackrock a világ legnagyobb alapkezelője, igen jó szakmai hírnévnek örvend. Az eur bond fund eurós alap nyugat-európai állampapírokba fektet. Olyan országok állampapírjait érheti el, mint Németország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Írország…

1994 óta működik, lassan 26 éve. A kezelt vagyon mérete 5.63 milliárd euró, ami kb. 1900 milliárd Forint.

Összehasonlításképpen az OTP sztár alapjában, a Suprában jelenleg 195 milliárd a kezelt vagyon. Az alap átlageredménye az elmúlt 5 évben 3,21% euróban, (amely gazdasági környezetben jelenleg az infláció nem éri el a 0,5%-ot.) Az alap benchmark túlteljesítő, ami igen szép eredmény, úgy, hogy nyugat-európai állampapírokban van javarészt a tőke.

Blackrock árfolyamnyerésege egyetlen ábrán

Morningstar értékelése 5* / Gold. Kategóriája legjobbja. Éves költsége 1% alatt van.

Blackrock által célzott szektorok és országok listája

NN US Credit

Az NN biztosító hazánkban és a világ számos pontján meghatározó biztosítóként működik. Az NN vagyonkezelője több nemzetközi kiváló alapot jegyez, köztük ezt az amerikai piacot célzó, dolláros kötvényalapot is.

Az alap 86%-ban az USA-ban működőn nagyvállalatokba fektet, többek között a bankszektorba (pl.: JP Morgan), a kereskedelembe (pl.: Wells Fargo), de az alapban helyet kap több amerikai állampapír is.

NN US Credit által célzott szektorok és országok listája.

A kötvényalap 2011 óta működik és a kezelt vagyon mérete 1.52 milliárd dollár.

Az átlag eredménye az elmúlt 5 évben 25,4% dollárban. Benchmark túlteljesítő. Ez az eredmény többszöröse a Magyarországon működő kötvényalapok átlagteljesítményének, ráadásul az amerikai infláció fele akkora, mint a magyar.

nn diagramja

Morningstar értékelése 5* / Silver. Éves költsége 1% alatt van.

NN amerikai kötvényalap

Schroder International Selection Fund

Az osztrák vagyonkezelő méltán híres alapjáról van szó, amely elsősorban az eurózóna fejlett országait, másodsorban egyéb devizával (usd, chf, gbp) rendelkező, fejlett országok (USA, Svájc, Svéd) nagyvállalatainak kötvényeit gyűjti össze. Ezenkívül megtalálhatóak benne Európa vezető államainak, például Németország és Franciaország állampapírja is.

Milyen szektorokat és országokat céloz a schroder int. bond fund?

Az alapban többek között olyan cégek, mint Banco de Sabadell, Royal Bank of Scotland, AT&T, Volkswagen kötvényei kaptak helyet.

A kötvényalap 2000 óta működik és a kezelt vagyon mérete 9,3 milliárd euró, ami több mint 3000 milliárd forint.

Átlag eredménye az elmúlt 5 évben 20,4% euróban. Az alap Benchmark túlteljesítő. Az alap különlegessége, hogy az elért árfolyam nyereségen túl jelenleg minden évben 3% kamatot is visszaoszt a befektetőinek, amit 2 részletben fizet ki.

schroder grafikonja

Morningstar értékelése 5* / Bronze. Éves költsége 1,02%.

Schroder konzervatív kötvényalap.

Templeton Global Bond Fund

A Franklin Templeton alapkezelő egyik zászlóshajója. Fejlődő országok állampapírjaiból vásárol, több devizában (dollár, japán jen, brazil reál, mexikói peso).

A különböző devizák lehetőséget adnak a kötvényalap kezelőinek, hogy a kamaton és a kötvények árfolyamán túl a devizák le- és felértékelődéséből is profitálhasson a befektető. 

Éveken keresztül (2010-2016) ez az alap volt Magyarország legnagyobb hitelezője, ugyanis a hazai állampapírok közel 20%-át birtokolta az alap. Ez egészen 2016 márciusáig folyt, amikor is nagyon jelentős profittal kiszállt a magyar állampapírokból.

Jelenleg a legnagyobb kitettségben Japán, Mexikó, Brazília, Dél-Korea, India, Indonézia állampapírjait vásárolják.

2019 októberében 15,7 milliárd dollár kezelt vagyonnal rendelkezik az alap. Összehasonlítás képen „csak” ebben az alapban egyedül annyi pénz van, mint az éves magyar költségvetés harmada…

Az alap legöregebb módozata 1991-es. További különlegessége, hogy az árfolyamán kívül havi kamatot is fizet a kötvényalap, jelenleg éves szinten 8,6%-ot, amelyet nemcsak dollárban, hanem euróban is elérhetnek a befektetők. Benchmark túlteljesítő. A Franklin Templeton Total Return már egy növelt kockázatú kötvényalap, amely egy magyar állampapír nemzetközi megfelelője.

Morningstar értékelése 5* / Silver. Kategóriája legjobbja. Éves költsége 0,75%.

Franklin Templeton Total Return kötvényalap

A nemzetközi szinten működő több tízezer befektetési alap közül az itt bemutatott 4 az adott kategóriák vezető kötvényalapjai közé tartoznak.

Privát banki szolgáltatásaink során ügyfeleink az egyes kategóriák legjobbjai között választhatnak független, osztrák banki hátterünk által.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!