Skip to main content

Melyik a legjobb befektetési alap? Hol tudom kiválasztani és összehasonlítani?

Ezek a kérdések már biztos felmerültek önben is, amikor helyet keresett a megtakarításainak.

A tét jelentős. 5 millió Ft esetén évi 2% különbség (ami könnyen elérhető), 5 év alatt 500.000 forintot jelent.

500.000 Ft csak azért, hogy indulás előtt lett szánva egy kis idő a választásra. Megéri foglalkozni vele? Persze!

A választást megnehezíti, hogy a kategóriák sem egységesek mindenhol. Almát almával kellene összemérni, így nem szerencsés egy orosz részvényalapot és egy globális részvényalapot összevetni az utolsó éves teljesítmény alapján.

Az orosz alap ugyan emelkedett +40%-ot a globális +10%-hoz képest, de ez csak azért történhetett meg mert előtte kevesebb, mint a felére zuhant az értéke.

Eleve 1 évet figyelembe venni teljesen értelmetlen olyan hosszútávú befektetéseknél mint a részvény és a kötvény. 1 éves távban max azt érdemes figyelni, hogy mi esett nagyot. Ez alapján meg lehet vizsgálni, hogy érdemes-e figyelőlistára rakni és később vásárolni belőle.

Hol tudja összehasonlítani?

A 4 legnagyobb és legismertebb hely, ahol befektetési alapokat tud magyarul keresni: privatbankar.hu , portfolio.hu , bamosz.hu , hozamplaza.hu

Az alábbi listában kigyűjtöttem, hogy melyik oldalon mekkora adatbázisból tudsz keresni és röviden mik a jellemzői.

privatbankar.hu

Az oldalnak egy kisebb keresője van az alján. Van benne egy kis technikai defekt, mivel ha a szűrésre kattint feldobja az oldal elejére, ahonnan újból vissza kell görgetnie, hogy a konkrét találatokat láss.

Az adatbázisban szereplő alapok száma: 73

bamosz.hu

A befektetési alapkezelők és vagyonkezelők magyarországi szövetkezete listázza az összes hozzá tartozó alapot. Nálam időnként leállt a kereső és nem reagált a kattintásokra, ilyenkor rá kell frissíteni és újból megy.

Az adatbázisban szereplő alapok száma: kb. 700

hozamplaza.hu

Az egyik legnépszerűbb pénzügyi kereső oldalt az Erste üzemelteti, bár nincs kitáblázva rá. Széles választék, jó kereshetőség jellemzi.

Az adatbázisban szereplő alapok száma: 783

 

portfolio.hu

A legolvasottabb hazai gazdasági oldalnak van egy elég jól funkcionáló keresője is, amivel már klasszisokkal nagyobbat lehet meríteni a befektetési alapok tengeréből. Több olyan alapkezelőt is tartalmaz, akik egyáltalán nincsenek benne az előző listákban.

Az adatbázisban szereplő alapok száma: kb. 1400

A felsorolásból látható, hogy a legkisebb és a legnagyobb magyar alapokat összegyűjtő adatbázis között 20* a különbség méretben. De még a leggazdagabb választékkel bíró portfolio.hu sem nyújt minden alapkezelőtől termékeket.

1400 termék sok. Mihez képest?

Az onvista.de német keresőn 27 343 csak az alapok száma.

A morningstar.co.uk 36 521 különböző befektetési alapot gyűjt össze.

ETF-ek? Nemzetközi állampapírok? Vállalati kötvények?

Mire lehet számítani a többi befektetésnél, ha az alapoknál ilyen kevés található.

Kötvények terén ennél még siralmasabb a helyzet. Kötvénypiac gyakorlatilag Magyarországon nem létezik. Leszámítva a frissen kapható néhány állampapírt, az OTP és a MOL kevesek által ismert 50000 EUR névértékű kötvényeit és a hírhedt Questor fiktív kötvények szellemét, más nincs is.

Ezzel szemben a cbond.com-on, ami az egyik legnagyobb kötvény adatbázis, több mint 100.000 papír érhető el.

Az ETF teljesen ismeretlen az átlagbefektető számára, pedig nyugaton már több pénz kerül az ETF-be mint az aktív alapokba. Erről bővebben itt írtunk: VÉGLEG ÁTALAKULNAK A BEFEKTETÉSI ALAPOK, ÖNT IS ÉRINTI A VÁLTOZÁS!

Felmerül a kérdés, hogy tényleg szükség van ennyi lehetőségre? Nem lehet 73-ból vagy 1400-ból összeállítani egy ideális portfólió?

Tény, hogy 1 400 befektetési alapból, már lehet csemegézni és kétségtelenül össze lehet rakni egy jól teljesítő portfóliót. A nyers valóság viszont az, hogy ennyi termék a legtöbbek számára még papíron se érhető el.

Ha a bankja csak a saját és a hozzá közel állók termékeit mutatja meg Önnek, akkor ez mind csak álom marad számára.

Kiválasztani a legjobbat? Objektív szempontok alapján? Jobb ha elfelejted. Még a végén nem azt kapná, amivel a pénzintézete a legtöbbet keresi.

Rendszeresen előkerülő téma a multi cégek nyugat és kelet-európai termékeinek minőségbeli különbsége. Más az íze a Coca-Colanak Ausztriában és Magyarországon. A befektetések terén is egy hasonló folyamatot tapasztalhat a magyar megtakarító.

A kínálat mérete egyenes arányban van a hazai pénzügyi kultúrával.

Következményét a saját pénztárcáján érzi. Még a legártatlanabb terméknél, a pénzpiaci alapnál is több százezer forintot kereshet, ha tájékozott. Erről bővebben itt írtunk: ÍGY VESZÍT PÉNZT LEKÖTÖTT BETÉTTEL ÉS PÉNZPIACI ALAPPAL

Nagyobb összegnél vagy alsó kategóriás  termékeknél milliós különbségek is lehetnek.

Mi a megoldás?

Nyitni kell a világra. Globálisan gondolkozni és nem hagyni, hogy skatulyába szorítsák.

A cikkben említett oldalakat használva egy nyitott bankkal vagy brókercéggel Ön is sokat javíthat a befektetései eredményein.

Ha nem szeretné saját maga kikutatni és összevetni mi a legideálisabb befektetési megoldás, viszont a magasabb hozamot és biztonságot szívesen venné a megtakarításain, kérjen tanácsot.

Az InwestMentorsnál mi a globális piacról szűrjük le a legjobb lehetőségeket. Nemzetközi állampapírok, banki kötvények, top minősítésű alapok… mind elérhetőek a számára is.

Részletekért kattintson IDE!

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!