Előre jelezzük: A levelünk tartalma csak akkor lesz hasznos az Ön számára, ha elolvasása után legalább 2 órát szán nyugdíj célú, Unit Linked életbiztosítása felülvizsgálására.

Ezzel akár több millió forintot képes spórolni a lejárat végéig! Sőt, nagymértékben növelheti annak esélyét, hogy egyáltalán visszakapjon bármekkora pénzt is.

Magyarország lakosságnak körülbelül 25%-a rendelkezik befektetéssel egybekötött életbiztosítással (Unit Linked – UL).

Unit Linked életbiztosítás magas költségeket és alacsony szolgáltatási színvonalat rejt

Olyan pénzügyi „megoldásokat” sorolunk ide, ahova rendszeresen, havi fix összeget kell befizetnie egy biztosítóhoz,  10-15-20 év a tervezett futamidő és még befektetési egységet is tartalmaz.

Meggyőződésem, hogy ezeket a termékeket azért hozták létre, hogy a biztosítók és három betűs MLM cégek naggyá váljanak, az ügyfelek érdekeit maximálisan figyelmen kívül hagyva.

Miért?

Mert illúziókba kergetik a pénzügyileg alulképzett embertömegeket. A legtöbb konstrukció brutálisan drága, hiszen a megtakarítás teljesítményétől függetlenül 4% feletti az éves fix költség. Plusz, ha Önnek a lejárat előtt lenne szüksége a SAJÁT pénzére, a visszavásárlási táblázatból kiderül, hogy komoly veszteségek árán mekkora részt kaphat csak vissza. (Plusz az első 2-4 évben a teljes addig befizetett összeget elveszítjük).

Pontosan milyen költségek merülnek fel a Unit Linked esetében?

  • Számlavezetési díj.
  • A befektetés megvásárlásának díja (vételi, eladási jutalék).
  • A befektetési alap kezelési költsége (TER mutató).
  • Sikerdíj.
  • A számla utáni állománydíj.
  • Életbiztosításoknál a kezdeti költség.
  • Alapok alapjánál a mögöttes alapok költsége.
  • Egyéb díjak a kapcsolt termékekhez.

HA ezeket összeszámoljuk, meglepő eredményt fogunk kapni, még az adókedvezmény igénybevételével együtt is.

A rossz érzések akkor kezdenek az emberre törni, amikor a felsorolt költségek csupán egy részét teszi láthatóvá az adott szolgáltató és csak hosszas levelezés után derülnek ki a pontos tételek…

A másik ok, amiért a Unit Linked biztosításokat károsnak tartom, a magas költségek és a transzparencia hiánya mellett, az nem más, mint a befektetési egységek kockázata. A „tanácsadó” által készített „tervekből”, más néven szcenárióból pontosan kiderül, hogy a lejáratkor hányszoros milliomosként fogjuk élvezni az öregkort. Ezek a számítások azonban soha nem jönnek be, hiszen egy árfolyam jövőbeni teljesítményét, helyzetét megígérni tilos és félrevezető.

A valóság persze megint mást mutat. Szinte mindegyik átvizsgálásunk során ugyanazokba a feltörekvő (Brazil, India, Kína, Kis-tigrisek) piaci régiókba botlunk. Ezek a 2000-es évek elején jelentős hozamokat értek el, amivel maguk mögé utasították a legtöbb (fejlett) befektetési alap teljesítményét. Ezek a hozamok adják a kalkulációkor a jövőbeni vaskos profit alapját (nem véletlen tehát a Unit Linked hódítása), ami eleve megtévesztő hatást kelt.

Ráadásul az óvatlan ügyfél még el is hiszi, hogy a bődületes profit bőven fedezi az összes költségtét. Sajnos azonban, hogy csalódniuk kell. Főleg azért, mert az említett alapok valós kockázatáról semmilyen tájékoztatást nem kaptak és megdöbbenve figyelik, hogy a 3-6 éve indított megtakarítás akár 50%-os veszteséget mutat. (Átlagosan ilyen eredményeket értek el az alapok a 2008-as tőzsde krach hatására.)

A bemutatott buktatók csak néhány azok közül, amelyekkel ügyfeleink keresnek fel minket. Indokoltnak láttuk tehát bevezetni revíziós szolgáltatásunkat, feltárva a Unite Linked életbiztosítás valódi veszélyeit.

Amennyiben Önnek is van befektetéssel egybekötött életbiztosítása, vegye fel velünk a kapcsolatot MOST és díjmentes konzultációnkon átvizsgáljuk ezeket.

Számos olyan lehetőség létezik a piacon, amivel az Ön által kitűzött célokat el lehet érni, nagyobb biztonság, alacsonyabb költségek és magasabb profit mellett.