Skip to main content

Előre jelezzük: A levelünk tartalma csak akkor lesz hasznos az Ön számára, ha elolvasása után legalább 2 órát szán nyugdíj célú, Unit Linked életbiztosítása felülvizsgálására.

Ezzel akár több millió forintot képes spórolni a lejárat végéig! Sőt, nagymértékben növelheti annak esélyét, hogy egyáltalán visszakapjon bármekkora pénzt is.

Magyarország lakosságnak körülbelül 25%-a rendelkezik befektetéssel egybekötött életbiztosítással (Unit Linked – UL).

Unit Linked életbiztosítás magas költségeket és alacsony szolgáltatási színvonalat rejt

Olyan pénzügyi „megoldásokat” sorolunk ide, ahova rendszeresen, havi fix összeget kell befizetnie egy biztosítóhoz,  10-15-20 év a tervezett futamidő és még befektetési egységet is tartalmaz.

Meggyőződésem, hogy ezeket a termékeket azért hozták létre, hogy a biztosítók és három betűs MLM cégek naggyá váljanak, az ügyfelek érdekeit maximálisan figyelmen kívül hagyva.

Miért?

Mert illúziókba kergetik a pénzügyileg alulképzett embertömegeket. A legtöbb konstrukció brutálisan drága, hiszen a megtakarítás teljesítményétől függetlenül 4% feletti az éves fix költség. Plusz, ha Önnek a lejárat előtt lenne szüksége a SAJÁT pénzére, a visszavásárlási táblázatból kiderül, hogy komoly veszteségek árán mekkora részt kaphat csak vissza. (Plusz az első 2-4 évben a teljes addig befizetett összeget elveszítjük).

Pontosan milyen költségek merülnek fel a Unit Linked esetében?

  • Számlavezetési díj.
  • A befektetés megvásárlásának díja (vételi, eladási jutalék).
  • A befektetési alap kezelési költsége (TER mutató).
  • Sikerdíj.
  • A számla utáni állománydíj.
  • Életbiztosításoknál a kezdeti költség.
  • Alapok alapjánál a mögöttes alapok költsége.
  • Egyéb díjak a kapcsolt termékekhez.

HA ezeket összeszámoljuk, meglepő eredményt fogunk kapni, még az adókedvezmény igénybevételével együtt is.

A rossz érzések akkor kezdenek az emberre törni, amikor a felsorolt költségek csupán egy részét teszi láthatóvá az adott szolgáltató és csak hosszas levelezés után derülnek ki a pontos tételek…

A másik ok, amiért a Unit Linked biztosításokat károsnak tartom, a magas költségek és a transzparencia hiánya mellett, az nem más, mint a befektetési egységek kockázata. A „tanácsadó” által készített „tervekből”, más néven szcenárióból pontosan kiderül, hogy a lejáratkor hányszoros milliomosként fogjuk élvezni az öregkort. Ezek a számítások azonban soha nem jönnek be, hiszen egy árfolyam jövőbeni teljesítményét, helyzetét megígérni tilos és félrevezető.

A valóság persze megint mást mutat. Szinte mindegyik átvizsgálásunk során ugyanazokba a feltörekvő (Brazil, India, Kína, Kis-tigrisek) piaci régiókba botlunk. Ezek a 2000-es évek elején jelentős hozamokat értek el, amivel maguk mögé utasították a legtöbb (fejlett) befektetési alap teljesítményét. Ezek a hozamok adják a kalkulációkor a jövőbeni vaskos profit alapját (nem véletlen tehát a Unit Linked hódítása), ami eleve megtévesztő hatást kelt.

Ráadásul az óvatlan ügyfél még el is hiszi, hogy a bődületes profit bőven fedezi az összes költségtét. Sajnos azonban, hogy csalódniuk kell. Főleg azért, mert az említett alapok valós kockázatáról semmilyen tájékoztatást nem kaptak és megdöbbenve figyelik, hogy a 3-6 éve indított megtakarítás akár 50%-os veszteséget mutat. (Átlagosan ilyen eredményeket értek el az alapok a 2008-as tőzsde krach hatására.)

A bemutatott buktatók csak néhány azok közül, amelyekkel ügyfeleink keresnek fel minket. Indokoltnak láttuk tehát bevezetni revíziós szolgáltatásunkat, feltárva a Unite Linked életbiztosítás valódi veszélyeit.

Amennyiben Önnek is van befektetéssel egybekötött életbiztosítása, vegye fel velünk a kapcsolatot MOST és díjmentes konzultációnkon átvizsgáljuk ezeket.

Számos olyan lehetőség létezik a piacon, amivel az Ön által kitűzött célokat el lehet érni, nagyobb biztonság, alacsonyabb költségek és magasabb profit mellett.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!