Skip to main content

Vannak olyan befektetések, amiket egyszerűen értelmetlen választani. Lehet azért mert biztos veszteséget hoz vagy azért mert van kézenfekvően jobb választás, de ok lehet ha képtelenség vele beteljesíteni egy célt.

A hosszú listából most jöjjön az egyik legtipikusabb hiba: pénzpiaci alap és lekötött betétbe fektetni.

Rengeteg rossz tapasztalatot hallottam már ügyfeleimtől, hogyan vitték őket tévútra a bankjukban. Nem tudni, hogy felsőbb utasításból, inkompetenciából vagy az igények hibás felmérése miatt adnak rossz tanácsot. Lehet mind a három okból.

A félreértések sorozata azonban nagyon sokba tud kerülni. 2 ugyanolyan, garantáltan magas biztonságú befektetés között akár több százezer forint különbség is lehet.

Hibáztatás helyett, elkerülhetőek a felesleges veszteségek, ha jobban tisztában van a lehetőségeivel.

Íme a probléma:

Besétál a bankjába és jelzi, hogy szeretne egy nagyon biztonságos befektetést. A három legbiztonságosabb, amit ajánlani fognak:

  • Kincstárjegy
  • Pénzpiaci alap / likviditási alap
  • Lekötött betét

A háromból az egyik eleve jobb, mint a másik kettő. Felmerül a kérdés, hogy mi értelme a másik kettőt választani?

Hosszútávon pedig mind a háromnál van jobb alternatíva, ami ugyanolyan biztonságú.

Mit kell tudnia a pénzpiaci alapokról?

A pénzpiaci alapokba rövid, jellemzően 6-12 hónapnál rövidebb lejáratú állampapírok vagy bankbetétek vannak. Alfaja a likviditási alap, ami ennél még rövidebb, jellemzően 60 napnál rövidebb lejáratú eszközöket tartalmaz.

Eredeti céljuk, hogy a betéteknél magasabb kamatot kínáljanak az extra rövidtávon (napok, hetek) elhelyezett összegekre. Ezt a funkciójukat egész jól be is tudják tölteni. A gond csak akkor van vele, ha hónapig parkol benne a pénze.

Ezek az alapok már induláskor hátrányban vannak, mivel intézményi befektetőként nem jutnak hozzá ugyanahhoz az állampapírhoz, amit akkor tudna venni, ha bemegy az államkincstárba. A lakossági állampapírokra ugyanis kiemelten magas kamat érvényes. Az intézményi befektetőknek, így a befektetési alapoknak is külön sorozat van fenntartva, aminek a kamata sokkal inkább közel van a jegybanki alapkamathoz.

Összehasonlítva:

Kincstárjegy 3%

Alapkamat 0,9%

Ehhez még hozzájönnek költségek is, hiszen a befektetési alapot szakemberek vezetik, van egy üzemeltetési költsége is, és a bank is akar keresni vele. Ezt mind be kell árazni az adott alapba, ami az amúgy is kevés hozamot tovább csökkenti.

Miért ajánlanak olyan befektetést, ami nem a legjobban szolgálja az érdekedet?

2 fő oka van:

  1. Ellenérdekeltség

A bank 0,3% jutalékot kap egy kincstárjegy vagy bármilyen más új állampapír eladása után. Ennél nyilván jobban keres, ha a saját befektetési alapját vagy bankbetétjét kínálja, hiszen ezekből ugyanúgy meg tudja kapni a jutalékát + extra költségeket tud még beépíteni. A pénzek egy részét fel tudja használni hitelezéshez is, ahol máris többszörös hasznot tud elérni.

Tehát, ha a bankon múlik, hogy melyiket ajánlja, igen kis valószínűséggel fogja a kincstárjegyet kapni.

   2. Félreértelmezése a céljainak

Alapos igényfelmérés nélkül, olyan pénzek kerülnek évekre garantáltan alacsony hozamú befektetésekbe, amit valójában nem is akart a tulajdonosuk. Van, hogy elég lenne csak megkérdezni, vagy végiggondolni, hogy milyen időtávra is szól a befektetés. pl. rövidtávra. ok, de mi Önnek a rövidtáv? Van akinek 1 hónap és van akinek 2 év. Szükséges pontosítani.

Meg lehet onnan is közelíteni, hogy mikor van nagy valószínűséggel szüksége az elhelyezett pénzre. Ha 3 hónapnál hosszabb idő múlva, a lekötött betét és pénzpiaci alap egyszerűen nem jövedelmező választás. 1 év felett pedig már a kincstárjegynél is sokkal jobb alternatívákat talál, amik ugyanúgy állami garanciával bírnak.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Mennyit lehetett keresni egy pénzpiaci alappal? mennyit egy kincstárjeggyel? és mekkora a különbség?

A számok magukért beszélnek. Kezdésként nézzük meg a hazai pénzpiaci alapok teljesítményét az elmúlt 5 évre.

Most nézzük a kincstárjegynek, mint a legkézenfekvőbb alternatívának az eredményeit.

Elsőre is látszik, hogy van különbség, de vessük össze alaposabban. Először ismétlésként a legfontosabb eredmények egy helyen. Az éven túli eredmények összesítve szerepelnek innentől.

Jöjjön a lényeg! Mennyi a különbség a pénzpiaci alap és a kincstárjegy között %-ban?

Hoppá, a különbség jelentős! Most nézzük mennyit jelentett ez Ft-ban.

Már 3 hónapos időtávnál is látszik a különbség, de évek alatt akár több százezer forintot is jelenthet.

Rendszeresen találkozok olyan befektetőkkel, akik már évek óta várakoznak egy ilyen alapba, pedig már induláskor tudták, hogy évekig nincsen szükségük a pénzre. Mire kiderül, hogy egy gyengén jövedelmező helyen van, évek is eltelhetnek. A megkereshető pénz pedig folyamatosan száll el.

Persze nem lehet mindent a bankra kenni, hiszen a döntést végső soron az adott befektető hozta meg. Nincs más megoldás, mint foglalkozni kell a pénzünkkel, különben jelentős károk érhetnek.

A pénzpiaci alap és a lekötött betét csak egy példa a sok értelmetlenségből. Számtalan módon lehet megtakarításaidat pazarolni, ha nem figyel oda.

Tapasztalataim szerint a legnagyobb javulást a befektetések eredményében nem azzal lehet elérni, ha a magasabbnál magasabb hozamú, soha vissza nem térő lehetőségek után fut.

Ha a meglevő befektetéseit rendbe rakja, már azzal is évi több százalékot és több százezer vagy akár több millió forintot tud keresni.

 

Úgy gondolja többet is ki lehetne hozni a befektetéseidből? bizonytalan vagy abban, hogy valóban a legjobb helyeken van a pénze? Kérj ingyenes és kötelezettségmentes átvilágítást: Jelentkezek!

 

kép: istock.com

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!