Skip to main content

Az utóbbi évek folyamatosan csökkenő kamatai megrázták a vészharangot. A befektetők úgy menekülnek a betétekből mint az égő házból.

Biztos vagyok benne, hogy Ön sem akarja beérni a nulla körüli, pofátlanul alacsony betéti kamatokkal, de kockázatot sem szeretne jelentősen többet vállalni.

Mik a lehetőségeid magasabb kamatot elérni?

2019-ben banktól kamatot 0 – 6% között tud kapni.

A 0-2% közötti tartományt már biztosan ismeri. A 2-6% közötti részt pedig pár percen megfogja, ahogy végigolvasta a cikket.

Banktól kétféleképpen tud kamat bevételhez jutni:

  1. Betét – lekötött vagy látra szóló. A látra szóló betéthez bármikor hozzá tud nyúlni, mindenféle retorzió nélkül. A készpénzfelvételi, tranzakciós és egyéb általános költségekkel természetesen kell számolni, de az egyszerűség kedvéért ezt most rakjuk félre. A lekötött betét fix időszakra szól, aminek a végén egy a látra szóló betétnél magasabb kamatot fog kapni. Ha idő előtt szüksége van rá, elveszti az elért kamatokat.
  2. Banki kötvény. Itt (is) kölcsönt ad a banknak, aki egy előre meghatározott méretű kamatot fizet Önnek érte. Lejárata szerint lehet fix futamidejű vagy lejárat nélküli.

Mi a közös bennük?

Amiben megegyezik mind a kettő, hogy kamatot fizetnek és a banknak adott pénze hitelként szolgál  ( a betét is hitel, ahol lemond a pénz tulajdonjogáról). Mind a két esetben elsődlegesen az adott bank vállalja a visszafizetésért a felelősséget.

Ezt a gyakorlatban árnyalja az OBA, mint külső szereplő, aki ha baj van, a banktól függetlenül nyújt segítséget.

A kötvény nem fizetésekor nem kártalanít az OBA, és  a BEVA sem. Az utóbbi  csak akkor segítene, ha a banki kötvényt őrző bank vagy brókercég menne csődbe.

Mi a különbség?

A kötvény értékpapír, így el tudja adni , vagy tud mástól vásárolni. Az ára a kereslet-kínálattól függően folyamatosan változik.

Egy banki kötvény és egy vállalati kötvény, egyformán működik. A banki kötvény biztonságát nem a betétbiztosítás adja, hanem a banknak, mint vállalatnak a stabilitása. Tehát ha bízik az OTP-ben, hogy a következő években is működni fog, akkor a kötvényét is ugyanúgy minősítheti biztonság befektetésnek.

Milyen banki kötvények léteznek?

Lejárat szerint fix futamidejű vagy lejárat nélküli.

Kamat fizetése szerint fix vagy változó, amit valamilyen referenciaindexhez viszonyítanak.

Ezen túl még létezik rengeteg típus, pl. konvertibilis, amit részvényre lehet váltani vagy zéró kuponú.

A pontos feltételeket nagyon fontos megismernie vásárlás előtt! A kötvények összetettsége miatt minden esetben érdemes szakértő tanácsot is igénybe venni a megfelelő papír kiválasztása során.

Mekkora kamatot lehet elérni?

Magyar viszonylatban elég korlátozott a helyzet. Kijelenthető, hogy vállalati kötvénypiac nem létezik idehaza. A néhány kivétel csak erősíti a szabályt.

Magyar bankok közül az OTP-nek van említésre méltó kötvénye, ami jelenleg 3% + 3 havi EUR LIBOR felett fizet kamatot. Ez azt jelenti, hogy a rövidtávú bankközi kamatok felett fizet + 3%-ot, EUR-ban.

Érdekesség, hogy ez a kötvény pár éve még 5,85% kamatot fizetett és árfolyamban volt 27,5%-on is! Belegondolva mesébe illő, hogy OTP vállalati kötvénnyel lehetett több száz százalékos hozamot elérni.

Magas kamatú kötvényeket találunk bőven az európai bankok között, akik leginkább Euróban vagy Dollárban adnak ki kötvényeket.

Mikor éri meg banki kötvényt vásárolni?

Ha 3-5 évre tervezel és szeretne a betéti kamat feletti profitot elérni.

Mikor NEM éri meg banki kötvény vásárolni?

Ha túlzottan rövidtávra, 1 évre vagy annál kevesebbre tervez, a hosszabb lejáratú kötvények árfolyama ingadozhat és a költségek is elvihetik a hasznot.

Mekkora tőke szükséges hozzá?

Eredendően nem célja a banki kötvényeknek, hogy versenyezzenek az akár ugyanannál a banknál elérhető betétekkel. Ennek ellenére az említett kötvényekből van olyan, ami már 1.000 eurótól elérhető. A választék azonban 50.000 – 100.000EUR felett kezd el igazán szélesedni.

Hogyan használhatja ki kisebb tőkével a drága kötvények előnyeit?

Alternatíva lehet banki kötvényeket tartalmazó alapot vásárolni. Egy ilyen alapnak az előnye, hogy rengeteg különböző banktól, különböző lejáratú és kondíciójú papírt vásárolt be. Sok olyat is, ami csak 100-200.000 eurótól lenne csak vehető, így esélytelen lenne belőlük egy portfóliót építenie.

Az elmúlt években banki kötvényeket tartalmazó alapokkal is el lehetett érni az 5% körüli hozamokat, az egyedi kötvényekhez képest alacsonyabb kockázattal.

Mint minden befektetésre, kiemelten minden egyedi értékpapírra igaz, hogy fontos a diverzifikáció. Egy darab banki kötvényből aránytalanul bevásárolni ugyanúgy veszélyes, mint egy részvényből. 

Egy egészségesen működő portfóliót, magas kamatozású banki kötvényekből kb. 5 millió Ft-nak megfelelő összegtől lehet összerakni.

Mire fontos még figyelni?

  • Árfolyam: a kötvényeknek folyamatosan változó árfolyama van, ami extra hozamot adhat hozzá a végső eredményhez. Attól függően, hogy a vételi és az eladási között a különbség pozitív vagy negatív ez jelenthet nyereséget és veszteséget is. A kamatot és az árfolyamot együtt kell mérlegelni. Kiindulásként arra érdemes figyelni, hogy ha lejáratig megtartana egy kötvényt, akkor is jobban járna-e, mint egy sima lekötött betéttel.

Hol lehet magas kamatozású banki kötvényeket vásárolnod?

Magyarországon legfőképpen a privát banki részeken foglalkoznak velük. Itt a beugró átlag 70-100 millió fölött van. De ott se biztos, hogy felkínálják lehetőségként, mert egy kereskedelmi banknak megvannak a saját preferenciái.

Ha sokallja a 70 millió indulási tőkét vagy már privát banki ügyfél vagy, de nem ajánlotta fel a bankára opcióként a banki kötvényeket, érdemes felvennie velünk a kapcsolatot.

Osztrák privát banki környezetben, tabuk nélkül segítünk kiválasztani az igényeinek és lehetőségeinek legjobban megfelelő banki kötvényt.

 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!