Skip to main content

Beszéljünk őszintén! Ön ismer bárkit, aki elégedett lenne a bankbetéte hozamaival? Nem? De olyat biztos, aki rendelkezik bankbetéttel.

Ha Ön most ezt a cikket olvassa, akkor elképzelhető, hogy Önnek is volt vagy van bankbetéte. Erre elég nagy esély van, hisz a magyar lakosság körülbelül 3200 milliárd forintot tart lekötött betétben.

Bankbetétben van a pénze? Akkor van egy rossz hírem! A bankbetétesek manapság sokat veszítenek.

Mi történik a pénzünkkel a bankban?

 

1. ábra Forrás: Dr. Győrfy Zoltán, Profitline (Egy átlagos hazai akciós bankbetét eredménye) * a számításhoz a KSH legfrisseb 2019 februári inflációs adatai lettek felhasználva. Azért a maginflációval történt a számítás, mert itt a fogyasztói árindexből kiszűrik a nagy ingadozásokat mutató és nehezen előre jelezhető elemeket.

 

Például egy 5.000.000Ft-os befektetésen, átlagos betéti kamattal, 1 év alatt több, mint 184 ezer forintot veszíthet.

A helyzet lényegesen drámaibb, milliós összeget is elérhet, ha több éves távlatban nézzük a veszteség mértékét.

Gondoljon bele, ennyi pénzből egy tisztességes családi wellness hétvége vagy egy nagy család teljes havi bevásárlása is kijöhet, de akár kilencszer tele tankolhatja az autóját.

Bankonként pedig eltérhet, hogy milyen, számlavezetési és lekötési díjat, illetve egyéb költséget számolnak fel, ha például idő előtt megbontja a betétet.

Mit művel az infláció az ilyen megtakarításokkal?

Az infláció az a tényező, amit sokan hajlamosak nem számításba venni. Pedig a pénzromlás egy eredménytelen befektetéssel elképesztő pusztítást tud végezni.

Ha 1 000 000 forintot rejtett el a párnacihában 1992-ben, amikor ez még igencsak nagy pénz volt, akkor a mai értékét nézve már csak 134 318 forintja van.

Ha 2007-ben rejtett el a gardróbszekrény alsó fiókjába 1 millió forintot, akkor annak a vásárálóereje ma 24%-kal kisebb, tehát körülbelül 750 ezer Ft-ot ér.

Ezért nagyon fontos, hogy az infláció felett, a költségek érvényesítésével együtt a nettó eredménye pozitív legyen, tehát termeljen is a vagyona, ne csak apadjon. Vajon a hazai bankok kínálatában találunk ilyet?

Megmutatjuk, milyen étlapról tud választani itthon!

 

2. ábra A hazai nagybankok betéti ajánlatai
Forrás: jokamat.hu (gyűjtés ideje 2019.03.16.)

A fenti felsorolás, a hazai nagybankok betéti ajánlatait mutatják. A gyűjtés időpontjában a Bankmonitor aggregátor oldala szerint sincs, 2,75%-os EBKM-nél jobb betéti ajánlat (Gránit Bank).

Láthatóan a nagybankokban elérhető betétek, tényleg „akciósak”, ha az EBKM adataikat nézzük, csak kérdés, hogy kinek a szempontjából.

Megdöbbentő módon a hazai lakosság összesen 12 500 milliárd forintot tart a fenti kamatokat kínáló helyen (folyószámlán, lekötött betében és készpénz formájában). (forrás: MNB, portfolio)

Mi lehet az oka annak, hogy szép lassan hagyunk elégni ezermilliárdokat?

  1. Egyrészt itthon nagyon szeretjük a biztonságot. A bankbetét pedig jellemzően az, hacsak a biztonság szót nem teszi hamiskássá az a tény, hogy nincs valódi eredménye az ilyen befektetéseknek. Pikírt módon, de mondhatjuk, hogy biztonságos, hisz a kamatozás veszélye sem fenyeget.
  2. Másrészt sokan nem tudnak arról, hogy milyen széleskörű lehetőségek állnak rendelkezésre a befektetők előtt a globális értékpapírpiacon. 
  3. Harmadrészt az emberek olyan befektetéseket keresnek, amelyekkel nem kell foglalkozni. Hisz hozzáértés nélkül, annyi más feladattal együtt (munka, család, pihenés), erre már nem igazán jut idő.

Mi a megoldás?

A megoldás az, hogy olyan magas biztonságú, akár tőkegarantált befektetést választ, aminek magasabbak a kamatai.

Nem áll meg az első bankbetétnél, amit a bankban ajánlanak, hanem megversenyezteti a piacon elérhető kamatozó befektetéseket egy privát bankárral.

Mi, az Inwestmentorsnál pontosan tudjuk miként lehet elfogadható kamatokat nyújtó, kis időráfordítást igénylő és egyedi befektetési megoldásokat kidolgozni. Sok ügyfelünk pontosan ezt várja tőlünk és szerencsére mi nemcsak rámutatunk a lehetőségeikre, de le is tesszük eléjük az asztalra a személyre szabott megoldást.

 

Magyar Zoltán

Magyar Zoltán

Mélyen hiszek a tájékoztatás és tájékozódás erejében. Ismerni a lehetőségeinket hatalmas esély arra, hogy a legjobbal tudjunk élni. Célul tűztem ki, hogy minél több ügyfelemmel megismertetem a globális értékpapírpiac adta lehetőségeket, segítve ezzel, hogy a számukra legmegfelelőbb módon érjék el a befektetési céljaikat. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezek

Küldjön üzentet!