Skip to main content

Pénzének legnagyobb ellensége az infláció. Olyan ez, mint róka a tyúkólnak: észrevétlenül megjelenik a gazdaságban és apránként megeszi a megtakarításait.

Mit tehet, hogy megóvja a pénze értékét?

Biztonságban szeretné tudni a pénzét, de ezért cserébe nem akarja, hogy kevesebbet érjen az évek alatt.

A legkézenfekvőbb megoldás a Magyar Államkötvény. Egyszerre biztonságos, mert a magyar állam vállal garanciát a tőkére és a kamatokra, ráadásul van köztük infláció követő változat is.

Hogyan számolják az államkötvény kamatait az inflációhoz képest?

A Prémium Magyar Államkötvény kamatprémiumot fizet az infláció felett. 3 évre évente 2,75%, 5 évre évente 3,25%. Az infláció számításának módja: „a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke”. Röviden az előző évi hivatalos infláció.

Elméletileg tökéletes megoldás, hogy garantáltan megőrizze befektetése értékét + még stabilan keressen is vele.

Ennek ellenére:

Miért nem jelent teljes védelmet a Prémium Magyar Államkötvény az inflációtól?

3 nyomós érvem is van rá, amivel fontos tisztába lennie, hogy legalább megőrizni tudja a pénze értékét.

1, Az inflációs kosár több elemet is kihagy vagy megtévesztően számol.

Nem számol az albérleti árak növekedésével, minőségbeli romlással és az összehasonlítási alapok egy folyamatosan változó termékben, mint pl. a mobiltelefon rendkívül csalóka lehet. (Zsiday hosszabban írt erről itt )

2, Az inflációnak van egy szubjektíven megtapasztalt mértéke is.

Az egyetemista, aki minden pénzét lakbérre, ételre, szórakozásra és utazásra költi, sokkal jobban fogja érezni, mint az a vállalkozó, akinek az éves kiadásának a legnagyobb részét egy majdnem új autó, tv és távol-keleti utazás teszi ki.

3, Deviza infláció ellen Forintban nehéz védekezni.

Az importált termékek és külföldi szolgáltatások magyarországi ára leegyszerűsítve a HUF/adott ország devizájának az árfolyama és a helyi inflációtól függ.

2011-2018 között 25%-al gyengült a Forint az Euróval szemben, amire rájön átlagosan évi 1,5% infláció

Ma már egyre többet használunk eurót vagy dollárt fizetésre. Vesz egy autót Németországból, elmegy nyaralni Olaszországba vagy síelni Ausztriába és rögtön eurót költ.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az éves kiadásai akár jelentős részét teheti ki a külföldi devizás költés.

A külföldi devizák árváltozása akkor is megjelenik a mindennapi kiadásaiban, ha Magyarország területén belül marad. Egy szupermarket élelmiszerei, bevásárlóközpont ruhái, vagy bármelyik autókereskedés portékájára hat a Forint bizonytalansága.

Konklúzió:

A cikkben nem tértem ki a Kincstárjegy kontra inflációra, mert az a 2-2.5% kamatával ledolgozhatatlan hátránnyal indul az összevetésben. Mindezt úgy, hogy Magyarországon a legnépszerűbb állampapír az 1 éven belül lejáró kincstárjegy.

A felsorolt 3 különböző probléma mind érintheti Önt is. Az állampapírnak van egy csábító egyszerűsége, ami könnyen félrevezetheti a könnyű megoldás látszatával. A gyakorlatban ennél sokkal összetettebb a megtakarításai védelme, ahol figyelembe kell venni az igényeit, lehetőségeit és céljait is.

 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!