Skip to main content

Elégedetlen vagy a hazai állampapírok kamataival? Kevesled a 2-3%ot? Szeretnéd magasabb kamatok mellett, de ugyanúgy államilag garantált biztonságban tudni a pénzed?

Továbbra is kizárólag állampapírok jöhetnek szóba.

A nagy kérdés az, hogy ha nem a hazaival, akkor melyik külföldivel lehet a jelenlegi kamatoknál jobb eredményt elérni.

Sorra veszem a cikkben a nemzetközi papírokat és segítek a döntésben.

Németország, Svájc, Kína, Oroszország… Több mint 100 ország bocsájt ki kötvényeket, de mégis csak egy kis része alkalmas befektetésre. A döntés elsőre bonyolultnak tűnik, de mint minden bonyolult dolog a befektetésekben, egyszerűsíthető. Az egyszerű pedig mindig hatékonyabb a gyakorlatban.

 

Mi alapján válassz?

  • Adósbesorolás

Objektív szempontból a hitelminősítők tudnak segítenek felmérni az egyes országok kockázatait. Olyan mélységű és méretű kutatás és ismeret áll mögöttük, amit soha nem leszel képes lemásolni. De nincs is rá szükség, mert végtelenül leegyszerűsítve, sorrendbe tudod rendezni, hogy melyik papírral mégis milyen kockázatot vállalsz.

  • Mennyire ismered

Számodra ismeretlen afrikai országok kötvényeit még akkor sem vennéd meg, ha a hitelminősítők szerint biztonságosabb mint Magyarország. Egyszerűen kevés az információ és sok az előítélet sok országról. A kettő együtt már el tudja venni a biztonságérzetet, ami ha hiányzik nem fogsz tudni jól aludni. Ezért fontos, hogy legalább egy alap szintű ismerettel rendelkezzél arról az országról, akinek kölcsönt fogsz adni.

  • Milyen devizában érhető el

A közös nevező USD és EUR. Ebben a két világdevizában olyan országok is vesznek fel hitelt, akiknek nem ez a hivatalos fizetőeszközük. Pl. Magyarország is… Vannak még saját devizás kötvények is, mint pl. a magyar Forint, lengyel Zlotyi, malajziai Ringit… Itt azonban figyelembe kell venned, hogy mennyire (nem) ismered az adott devizák viszonyát. Az árfolyamváltozás jelentős kockázatot jelent, amivel szinték kell számolnod.

  • Kamat 3% felett

A kötvényvásárlásnak is vannak költségei + fent kell tartanod egy értékpapírszámlát, amik csökkentik a végső eredményt. Számolnod kell még a várható kamatemelés kockázatával, amitől azonnal elhasalnak a 0 és 1%-os állampapírok. A 3% feletti eredményt pedig lejárig tartás esetén, a várható árfolyamveszteséggel kalkulálva tudja hozni.

Nem elég ha magas a kamat, az árfolyamnak is rendben kell lennie. Jó példa erre a 6,25%-os osztrák államkötvény, ami 2027-ben jár le és minden évben kifizeti ezt a kamatot EUR-ban. Elsőre fantasztikusan hangzik, de közelebbről megnézve kibukik, hogy 160%-os az árfolyama. Tehát hiába fizet ki 6,25% kamatot, ha a lejárat folyamatos közeledése miatt elbuknál rajta 6%-ot árfolyamba. A valódi hozam, amit kézhez kapnál csupán 0,25% lenne.

  • Lejárat

Minél később van a lejárata egy kötvénynek, annál magasabb kamatot fizet. A piac ugyanis beárazza a távoli jövőt, mint nehezen belátható kockázatot. Egy olyan kötvénynél, aminek a lejárata 30 évvel később van, még bármi megtörténhet ennyi idő alatt. A lejárati időtől függetlenül azonban bármikor eladhatod.

A másodpiacon folyamatosan kereskednek a kötvényekkel is ugyanúgy mint részvényekkel vagy ETF-ekkel. Ezt fontos észben tartani mert így nem kell évtizedekre kötelezettséget vállalnod még akkor sem, ha épp egy 30 évvel később lejáró kötvényt tulajdonolsz.

 

Országok kategorizálása

  • „Túl biztonságos” országok – a lista teteje

Németország, USA, Svájc, Szingapúr, Norvégia… Ezek azok az országok, amikről a legjobbakat halljuk és amikről az áltlános kép rendkívül pozitív. Gazdaságilag és jogilag is stabilak, szívesen fektetnénk ide a pénzünket. Persze csak akkor ha van értelme. Ugyanis a gazdasági stabilitás velejárója, hogy ezek az országok nem szorulnak rá arra, hogy drágán finanszírozzák az államadósságukat. Egyszerűen mert alacsony kamatokkal is örömmel veszik a kötvényeiket.

Bár nagyon vonzó német, svájci, osztrák vagy épp amerikai államapapírokat venni, végül még rá is kellene fizetned. A kamatok a 10 éves kötvényeknél is 0-2% között mozognak, amiből, ha még levonod a költségeket, semmi nem marad. A hosszútáv kötvényekkel járó kockázatokat pedig szintén be kell kalkulálnod.

  • Országok, amiket nem ismersz

Kolumbia, Kazahsztán, Panama, Azerbajdzsán, Costa Rca, Bahrain… Ezek mind olyan országok, amik közel azonos, néhol jobb besorolásban vannak, mint Magyarország. Ennek ellenére nem hiszem, hogy ugyanolyan jó szívvel gondolsz a panamai állampapírokra mint a magyarra. (még akkor se, ha Panama jobb besorolásban van és Magyarország még csak most került kicsit közelebb a szintjéhez).

Nincs is azzal semmi baj, ha nem nyúlsz bele olyanba, amit nem ismersz. A kötvény legfőbb célja, hogy biztonságban legyen a pénzed és jól tervezhető fix bevételt generáljon. Ha nem látod biztonságosnak, alapjába veszíti értelmét a befektetésed.

  • Országok saját devizás kötvénnyel

Több olyan ország is van, amely stabil gazdasággal, befektetésre ajánlott besorolással rendelkezik, de állampapírokat elsősorban saját devizájukban bocsájtanak ki, ami nem valamelyik nagy világdeviza. Ilyen országok pl. Dél-Kórea, Malajzia, Lengyelország, Mexikó… Külföldi szemmel Magyarország is ide tartozik.

Bár kedvezőek az államkötvények kamatai, számolni kell az árfolyam változásával is. A helyedben nem állnék neki spekulálni, hogy a maláj ringit vagy a lengyel zlotyi, hogy fog alakulni a dollárral vagy az euróval szemben. Érdemesebb inkább olyan alapot keresni, ahol az alapkezelők ezt jobban feltudják mérni és tudnak élni az árfolyamváltozás adta lehetőségekkel is.

Ez a téma megér külön egy cikket, amire később külön  kitérek majd.

  • Országok, amiről csak rosszat hallottál – a lista alja

Venezuela, Ukrajna, Argentína… Gazdasági szempontból lesujtó hírek sora amit olvashattál. Nem véletlen, hogy a hitelminősítők szerint is csődközelben vannak. Az adósságuk a bevételeikhez képest fenntarthatatlan méretű.

Ezeknél az országoknál fenn áll a teljes tőkevesztés lehetőség is. Összemérve a hozmot azzal, hogy reális esély van arra, hogy elbukod a teljes pénzedet, már közel sem biztos, hogy olyan vonzó.

 

Lássuk mi maradt. Olyan országok, amik ismerősek, van USD-ban vagy EUR-ban kibocsájtot állampapírjuk, 3% felett lehet velük keresni, az adósságbesorolásuk Magyarország jelenlegi vagy egy évvel ezelőtti szintjével közel azonosan van.

Akik versenyben maradtak:

Horvátország

Portugália

Szerbia

Törökország

Tunézia

Ciprus

Brazília

+ Magyarország, hiszen nekünk is van olyan dollár alapú kötvényünk, ami 5% feletti kamattal bír.

Ezekből a kötvényekből nem egynek 6% feletti a kamata. 

FONTOS: AZ AKTUÁLIS ÁLLAMPAPÍR LEHETŐSÉGEK FOLYAMATOSAN VÁLTOZNAK. A CIKKBEN FELTÜNTETETT ADATOK KÖNNYEN LEHET, HOGY MÁR NEM AKTUÁLISAK ÉS HELYETTE MÁST ÉRDEMES KIHASZNÁLNI.

NAPRAKÉSZ ÉS SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATÉRT VEDD FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT.

 

Ne rakj minden tojást egy kosárba

Bár az összes papír mögött állami garancia van, mégis érdemes tovább növelni a biztonságot. Így csökkented az árfolyam és  kibocsájtó kockázatot is.

Az országok diverzifikálása mellett figyelni kell az időtávok párosítására is. Kizárólag hosszú vagy rövidtávú kötvényeket tartani ugyanúgy kockázatot jelent, mint egyetlen országnak kölcsön adni.

A legjobb ha az említett állampapírokból, különböző lejárati időkkel egy portfólió áll össze, ami akár 5%-os kamatot is el tud érni dollárban. 

 

 

Felkeltette az érdeklődésed a nemzetközi állampapírokban rejlő lehetőségek? Vedd fel velem a kapcsolatot, hogy személyesen is segíteni tudjak a Te igényeidnek legjobban megfelelő portfólió összeállításában.

forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_credit_rating

fotó: flickr.com

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!