Skip to main content

A jobb fajta nemzetközi alapok mind minősítve vannak a Morningstar által. Ez az angliai cég kifejezetten befektetési alapok értékelésével foglalkozik. Ahova odarakják a pecsétjüket, az erős jelzés az ügyfeleknek és a tanácsadóknak is.

Erőt fog képviselni az értékesítésben és a vásárlásban is egyaránt.

Ki akarna egy olyan alapot venni, aminek csak 1 vagy 2 csillagja van az 5-ből?

Mindenki a legjobban értékeltekre hajt, de van értelme?

Ez az elismerés a múltbéli eredmények alapján kerül kiosztásra. Azok az alapok kapják, amelyek kiváló eredményt értek el kategóriájukon belül.

Kiérdemelni a kitüntetéseket nagy jelentőségű, hiszen ez évekre meghatározza egy alapnak a beáramlását. A befektetők pedig sokszor elfelejtenek mozdulni egy alapból, ha az nem hozza az elvárásokat.

A fenti képen jól látszik a folyamat, ami egy alappal történik miután csúcsteljesítővé vált.

Megkapja az 5 csillagot. Megindul a tőke beáramlás. Majd a következő években sorra alulteljesít.

Persze az alapkezelőnek ez nagyon nagy üzlet, hiszen a befektetett tőke alapján kap jutalékot. Ha sok pénz van bent, sokat is fog keresni.

Ez a folyamat vissza is hat az eredményekre. Amikor már igazán jelentős tőke van egy alapkezelőnél, nem akar kockáztatni. Inkább biztonsági játékos lesz, amivel eleve elveszti az esélyét, hogy a topon maradjon. Másik véglet lehet, hogy őrült kockáztatásba kezdés átesik a ló túloldalára, ami szintén az alap végét jelenti.

Az ábra alján lehet látni 5 évvel később az alapok eredményét. Csupán a 16,2%-k tudott a csúcson maradni, de hasonló arányban be is fejezték a működésüket. 24,1% pedig a mezőny legalján végzett.

Ismét megerősítést nyer 2 dolog:

  1. A múltbéli eredmények nem garanciák a jövőre nézve. Hiába a fényes medál és a szemkápráztató performansz, ugyanúgy el tudnak bukni az elsők is. Sőt! Sokkal inkább tud jól működni, ha eleve az alulteljesítő papírokat keressük, amikbe nagyobb az emelkedési lehetőség és éppen olcsón lehet hozzájutni. Nem nőnek az égig a fák, ezt a piac is észreveszi.
  2. Diverzifikálás mindenek felett áll. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az ilyen kiszámíthatatlan ingadozásoktól csak a kockázat porlasztása tud megvédeni. Eltérő eszközosztályokból kell bevásárolni, ami ellensúlyozni tudja az ilyen kitettségeket is.

Egy nagy kérdést azért hagy a kimutatás a végére: honnan lehet tudni, hogy melyik alap lesz az, ami beleesik abba a 16%-ba, ami továbbra is a legjobb maradt? Sehonnan. Ha ezt tudnánk, a jövőbe látnánk, ez még sajnos nem megy. Helyette marad a diverzifikálás.

ui: sajnos a hazai alapokat még mindig alig minősítik, így elég nehéz ilyenfajta összehasonlításokat tenni.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!