Ha 2010-2018 között főleg részvényalapokban (is) tartotta a pénzét, az idei év biztosan csalódást okozhatott Önnek. A legtöbb árfolyam 2018 végén a januári értéke alatt van, akár 10-15% mínuszban.

Ez a helyzet kicsit ahhoz hasonlít, mikor háromórás vezetés után a sima aszfaltról letér egy kátyúktól hemzsegő földútra – rázóssá válik a talaj!

Nem csoda tehát, hogy ilyenkor egyre több befektető gondolkozik el a részvény kitettsége csökkentésén vagy megszüntetésén.

Nincs még vész a piacon és a legtöbb komolyan vehető elemző is egyetért abban, hogy 2020 után várható recesszió,  de a változó piaci körülmény egyre rugalmasabb idegeket vár el a befektetőktől.

Szerencsére a piac amikor elvesz, akkor egyúttal ad is. Az amerikai kamatemeléseknek köszönhetően ez év második felétől egyre több, magas kamatozású kötvény válik elérhetővé a másodlagos kötvénypiacon keresztül.

Mit nevezünk másodlagos kötvénypiacnak?

E piacon napi szinten lehet adni-venni a kötvényeket, legyen az vállalati vagy államkötvény. Számos devizábankamattal és kockázattal, több mint 140.000 ilyen papír van forgalomban.

A kötvényeknek ezen a piacon már árfolyamuk (is) van. Ha valaminek van árfolyama, akkor az mozogni is tud. A 2015-ben Amerikából elinduló kamatemelési hullám napjainkra már látványosan lenyomta a legtöbb kötvény árfolyamát, ezáltal kedvező vételi lehetőségeket kínálnak.

Ha most így elsőre felcsillant a szeme és holnap elmenne a legközelebbi bankba, hogy vegyen mondjuk Bombardier, Toyota, vagy Walt-Disney vállalati kötvényt, ne tegye, mert Magyarországon csak a magyar államkötvény érhető el.

A másodlagos kötvénypiacon nem meglepő módon magyar állampapírt is lehet találni. Ezeket többek között 2011-ben vagy 2013-ban bocsájtották ki, a jelenleginél magasabb kamatokkal, ráadásul dollárban.

További érdekességek és befektetési lehetőségek a másodlagos kötvénypiacról ITT érhető el.