Skip to main content

Ha 2010-2018 között főleg részvényalapokban (is) tartotta a pénzét, az idei év biztosan csalódást okozhatott Önnek. A legtöbb árfolyam 2018 végén a januári értéke alatt van, akár 10-15% mínuszban.

Ez a helyzet kicsit ahhoz hasonlít, mikor háromórás vezetés után a sima aszfaltról letér egy kátyúktól hemzsegő földútra – rázóssá válik a talaj!

Nem csoda tehát, hogy ilyenkor egyre több befektető gondolkozik el a részvény kitettsége csökkentésén vagy megszüntetésén.

Nincs még vész a piacon és a legtöbb komolyan vehető elemző is egyetért abban, hogy 2020 után várható recesszió,  de a változó piaci körülmény egyre rugalmasabb idegeket vár el a befektetőktől.

Szerencsére a piac amikor elvesz, akkor egyúttal ad is. Az amerikai kamatemeléseknek köszönhetően ez év második felétől egyre több, magas kamatozású kötvény válik elérhetővé a másodlagos kötvénypiacon keresztül.

Mit nevezünk másodlagos kötvénypiacnak?

E piacon napi szinten lehet adni-venni a kötvényeket, legyen az vállalati vagy államkötvény. Számos devizábankamattal és kockázattal, több mint 140.000 ilyen papír van forgalomban.

A kötvényeknek ezen a piacon már árfolyamuk (is) van. Ha valaminek van árfolyama, akkor az mozogni is tud. A 2015-ben Amerikából elinduló kamatemelési hullám napjainkra már látványosan lenyomta a legtöbb kötvény árfolyamát, ezáltal kedvező vételi lehetőségeket kínálnak.

Ha most így elsőre felcsillant a szeme és holnap elmenne a legközelebbi bankba, hogy vegyen mondjuk Bombardier, Toyota, vagy Walt-Disney vállalati kötvényt, ne tegye, mert Magyarországon csak a magyar államkötvény érhető el.

A másodlagos kötvénypiacon nem meglepő módon magyar állampapírt is lehet találni. Ezeket többek között 2011-ben vagy 2013-ban bocsájtották ki, a jelenleginél magasabb kamatokkal, ráadásul dollárban.

További érdekességek és befektetési lehetőségek a másodlagos kötvénypiacról ITT érhető el. 

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!