Skip to main content

A spekuláció hallatán a legtöbb embernek azonnal egy olyanfajta tőzsdei ügyeskedés jut az eszébe, amely által jelentős nyereséget érhet el, károkat okozva másnak. Sokak számára a spekuláció egyet jelent a részvény befektetéssel.

A Security Analysis című tankönyv közel 100 éve így foglalta össze a befektetési tevékenységet:

„A befektetési művelet mélyreható elemzés alapján a befektetett tőke biztonságát és megfelelő hozamát ígéri. Az ezeknek a követelményeknek nem megfelelő műveleteket spekulánsnak tekintjük.”

Nos, úgy gondolom ez a meghatározás rendkívül időtállónak bizonyul. Ennek ellenére sokan még a mai napig sem tanulták meg ezt az egyszerű alapelvet és csak azért vásárolnak meg egy részvényt, hogy profitot, kiugró nyereséget érjenek el.

Ők azok, akik folyamatosan keresik, kutatják a NAGY lehetőségeket, a tőzsdére bevezetett friss cégeket (IPO), a slágergyanús részvényeket és sok esetben napon belül (daytrade), vagy pár héten belül megválnak a papírjaiktól. Rövid mozgásokra spekulálnak, legyen az emelkedő vagy csökkenő trend, a kockázat megosztása nélkül.

Ők azok, akik tartós, tehát évtizedeken átívelő növekedést és nyereséget SOHA nem fognak felmutatni. Holott a befektetésének pont az lenne a célja, hogy hosszútávú anyagi hátteret tudjon nyújtani Önnek és családjának.

Warren Buffett, a Berkshire Hathaway alapító tulajdonosa egyszer azt mondta: „Azért fektess be egy cégbe, mert részesedést szeretnél benne, ne azért, mert szeretnéd, hogy a részvényei emelkedjenek.”

A spekuláns befektető a legtöbb esetben érzelmi döntést hoz. Meg van győződve arról, hogy pár nap emelkedés után az adott részvény már biztosan eleget nőtt és gyorsan eladja abban a reményben, hogy majd későbbiekben sokkal olcsóbban visszavásárolhatja őt.

Ebben a befektetési hozzáállásban azonban kódolva van a veszteség. Pontosan emiatt gondolják azt sokan, hogy a részvénytőzsde a szerencsejáték egy kifinomult fajtája. Sokkal egyszerűbb a piacot hibáztatnia a spekulálónak a veszteségeiért ahelyett, hogy megtanulná a legalapvetőbb befektetési törvényeket.  

a spekuláció a részvénytőzsdei szerencsejáték

Miért spekulálnak mégis annyian?

A spekuláció többnyire lenyűgöző, mámoros érzés, ezért keresik sokan ezt az állapotot.

Gondoljunk csak bele például a Tesla részvény-árfolyamának emelkedésébe. 2019 elején még sokan temették az e autógyártót, majd egy év alatt a cég megháromszorozta az értékét.

Bármilyen hasonló „élmény” mindaddig kiváló szórakozást jelent, amíg Ön befektetőként jól áll a játékban. Ha mindenképpen ki akarja próbálni a szerencséjét, tegye félre tőkéjének egy részét – minél kisebb részét, annál jobb. Soha ne tegyen erre a számlára pénzt pusztán azért, mert az adott részvénye sokat emelkedett és dübörög a nyereség. (Pontosan ilyenkor kell elgondolkodnia azon, hogy pénzét kiveszi ebből a spekulatív számláról…)

A spekuláns szellemű értékpapír-vásárló természetesen átlag feletti eredményt remél a tevékenységétől, ám mindenekelőtt arról kell gondoskodnia, hogy eredményei rosszabbak ne legyenek.

Tekintsük át, hogy a spekulánsok általában milyen módszerekkel kívánnak az átlagnál jobb eredményeket elérni.

Aktív kereskedés a piacon: Ez jellemzően azt jelenti, hogy az emelkedő piacon vásárolják a részvényeket, majd, amikor a piac (vélhetően) lefelé indul, eladják azokat. Céljuk, hogy ezeknek a részvényeknek a közelgő áreséséből profitáljanak azzal, hogy az eladásinál alacsonyabb áron vegyék vissza őket.

Rövid távú választás a papírok közül: Olyan vállalatok részvényeinek a megvásárlását jelenti, amelyek nagyobb nyereséget jelentettek – vagy fognak jelenteni a várakozások szerint-, vagy egyéb kedvező híreket, vagy piaci szegmens bővülést várnak tőlük. (pl.: A Tesla papírjai).

Hosszú távú választás a befektetések közül: Itt a hangsúly jellemzően a kiváló múltbeli növekedési eredményeken van, amely növekedés a várakozások szerint a jövőben is folytatódni fog.

a spekuláció alatt több irányba is, akár napon belül indít pozíciót.

Hogy válhat Ön is befektetővé?

Befektetőnek azt a személyt tekinthetjük, akit elsődlegesen a biztonság és a gondok/bajok távol tartása érdekel.

Mivel a piacok viselkedését Ön nem tudja előre jelezni, saját viselkedését kell megtanulnia előre jelezni és kontrollálni.

Benjamin Graham szerint az ésszerű befektetéshez a következő három elemet kell figyelembe vennie:

  • alaposan elemeznie kell egy vállalatot és üzletvitelének stabilitását, mielőtt megvásárolná a részvényét;
  • előre meggondoltan védenie kell magát a komoly veszteségektől;
  • „megfelelő”, nem pedig kimagasló teljesítmény elérésére kell törekednie.

A befektető a vállalat értéke alapján számolja ki, hogy mennyit ér egy részvény. A spekuláns arra játszik, hogy egy részvény árfolyama fel fog menni, mert valaki más még többet fog fizetni érte.

Máshogy fogalmazva: Azok, akik befektetnek, saját maguknak keresnek pénzt, akik spekulálnak, a brókercégeket gazdagítják. Pontosan ezért van, hogy a brókercégek állandóan háttérbe szorítják a befektetés hosszú távú eredményeit és a spekuláció vonzerejét csillogtatják helyette.

Ezért tehát SOHA ne keverje össze a spekulatív számlán lévő pénzét a befektetési számlán lévővel; SOHA ne engedje, hogy spekulatív gondolatai megzavarják a befektetési tevékenységét; és akármi történik, SOHA ne tegye pénzeszközeinek több mint 10%-át spekulatív számlájára.

(A fenti sorok alapját Benjamin Graham: Az intelligens befektető c. könyve adta – melegen ajánlott elolvasnia, ha részletesebben is olvasna a befektetés és a spekuláció közötti időtálló különbségekről!) 

mi a különbség a befektető és a spekuláns között?

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!