Skip to main content

Ötből négy magyar úgy hiszi, hogy a 9% feletti hozamígért nem gyanús, sőt, sokan csak 20% feletti hozamoknál kezdenek el gyanakodni. – Portfolio.hu 

Visszatérő dilemma a befektetőknél, hogy vajon mi is számíthat reális hozamelvárásnak.

Hogyan lehet megállapítani?

Mi az ami tényleg kevés és mi az, amit még ésszerű kockázat mellett el lehet várni?

A magyar befektetőre sajnos jellemző, hogy leragadt pár évvel. Sokan még mindig azt hiszik, hogy a 90-es években vagyunk, amikor még 20% felett volt az alapkamat és ma csak az nem ér el ennyit aki nem ért hozzá.

Önmagában az, hogy mi a sok vagy a kevés hozam, nem értelmezhető. Mindig tartozik hozzá egy vele járó kockázati szint, amivel együtt kell értelmezni.

Először sokkal helyesebb feltenni a kérdést: mekkora veszteségtől érezném kényelmetlenül magam?

A választ is ez alapján fogom megadni, a két legkézenfekvőbb szélsőséget vizsgálva: a kockázatmentes kötvényt és a részvényt.

Az elvárható hozam méretét befolyásolja még az időtáv. Minél több időt szánunk egy befektetésre, annál magasabbra tehetjük a hozamelvárásainkat.

 

Zéró kockázat – állampapírok

Kockázatmentes hozamként a legstabilabb országok rövidtávú kötvényeire szoktunk gondolni. Jelenleg a hitelminősítők szerint dollárban az USA, EUR-ban pedig Németország és Hollandia bír a legmagasabb biztonságú minősítésekkel. Ezeknél az országoknál lehet a legbiztosabbra venni, hogy visszatudják fizetni kamatostul a tőkéjét. Erős a gazdaságuk, hitelképesek, stabilak.

A rövidtáv pedig még egy extra biztonsági elem, mivel könnyebben belátható, hiszen több mint valószínű, hogy Németország nem fog 3 hónapon belül fizetésképtelenné válni. 10 év múlva már kis túlzással bármi történhet.

 

Zéró kockázat / rövidtáv  – 0% kockázat / 3 hónap, USD vagy EUR

A német 3 hónapos EUR állampapír hozama jelenleg -0,75%

Még mielőtt nagyon meglepődne, kiegészítem annyival, hogy 2009 február óta 1% alatt és 2011 január óta 0% alatt van a kamata.

Az USA 3 hónapos állampapír kamata 0,28% és 2008 szeptembere óta van 1% alatt.

http://www.investing.com/rates-bonds/u.s.-3-month-bond-yield

Vegyük úgy, hogy az egész EU-ban érvényes 100.000 eurós betétbiztosítás elfogadható és szóba jöhetnek bankbetétek is. Gyors keresés után a bankráció oldalán, az FHB-nál 0,15% volt a legmagasabb kamat, amit betéttel el lehetett érni.

 

Minimális kockázat / rövidtáv – állampapírok / 3 hónap HUF 

Magyarországban önmagában van kockázat, ezért nem lehet kockázatmentes befektetésről beszélni még az államkötvények esetében sem. Ettől függetlenül a legmagasabb biztonsággal az állampapírok bírnak. Rövid távon a kincstárjegy 2,25%-os kamattal (2019).

 

Zéró kockázat + hosszútáv (10 év) USD, EUR

A német 10 éves államkötvény kamata jelenleg 0,16%, 2014 augusztusa óta van 1% alatt.

Az USA 10 éves államkötvény kamata 1,85%

http://www.investing.com/rates-bonds/u.s.-10-year-bond-yield

Alternatíva lehet kicsit magasabb kockázattal a Prémium Euró Államkötvény 2,1% kamattal. Ebből viszont csak 5 évest lehet venni.

 

Minimális kockázat / hosszútáv – állampapírok / 10 év HUF 

Forintban a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények a referencia 3,25 – 3,36% közötti kamattal.

 

Részvények – kockázatos befektetések USD

Részvényeknél a veszteség, amivel számolhatunk 30-50% közötti, de szélsőséges esetben fennáll a tőke teljes elvesztésének lehetősége is.

Konkrét szám lehet referenciának az S&P index legnagyobb veszteségű éve, 2008, amikor -56,65%-al zárt.

Ezért a kockázatért cserébe mekkora hozamra számíthatunk? Nézzük meg hozzá az 500 legnagyobb amerikai vállalatot összefogó S&P index alakulását, milyen átlagos teljesítményt ért el és a kockázatmentes befektetésekhez képest mennyivel teljesített jobban.

S&P

1928 – 2015    9,5%

1966 – 2015    9,61%

2006 – 2015    7,25%

Kockázati prémium a 3 hónapos állampapírokkal szemben

1928 – 2015    6,05%

1966 – 2015    4,69%

2006 – 2015    6,11%

Kockázati prémium a 10 éves állampapírokkal szemben

1928 – 2015    4,54%

1966 – 2015    2,9%

2006 – 2015    2,53%

forrás: http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/histretSP.html

 

http://www.msn.com/en-us/money/stockdetails?symbol=$US:SPX

 

Részvények rövidtáv – 50% kockázat / 1 év USD

Itt a rövidtávot másképpen értelmezzük, mert 3 hónapra csak az vesz részvényt aki spekulál vagy folyamatosan kereskedik. Befektetőként, ennél csak hosszabb idő jöhet szóba.

Ha nem lennének hajlandóak egy részvényt tív évre megvenni, ne is gondolkodjanak, hogy tíz percre megveszik. – Warren Buffett

88 év történelmi eredményét alapul véve, jelenleg 4,82% a kockázatos, részvényeken keresztül elérhető hozam, rövidtávon.

Ez úgy jött ki, hogy összeadtam a jelenlegi 0,28%-os amerikai 3 hónapos állampapír kamatot, az elmúlt 88 évben átlagos kockázati prémiummal, ami 4,54%.

0% kockázat = -0,75 – 0,28% eredmény

-56% kockázat = 4,54% várható eredmény

 

Részvény / hosszútáv – 50% kockázat / 10 év  USD

„Az átlagos hosszútávú befektetés tapasztalata soha nem meglepő, de a rövid távú befektetés mindig meglep.” Charley Ellis

A 88 éves átlag alapján 9,5% hozamra számíthatunk.

Ha a kockázatmentes USA államkötvényekből indulunk ki és az átlagosan felettük lévő kamatprémiummal kalkulálunk, a várható eredmény: 1,85% + 4,54% = 6,39%

Tehát a várható eredmény részvényekből 6,39 – 9,5% között lehet.

 

Részvények Forintban

A magyar részvénypiaccal szándékosan nem foglalkozunk. Kicsi, manipulált, kiszolgáltatott, blue chipnek nevezhető cégből van összesen 2 db. A 2007-es csúcsot pedig még 9 évvel később sem érte el, szemben az amerikai S&P-vel, ami több mint 40% pluszban van ugyanennyi idő alatt.

Fontos tudni, hogy a Forintból indított részvény befektetések javarészt nem a magyar piacon kötnek ki, hanem az amerikain vagy a nyugat-európain. Ezért felesleges is Forinton keresztül nemzetközi részvényekbe fektetni, a vége úgy is dollár vagy euró lesz. 

Ebből még lejön a vásárlási díj, a letétkezelési díj, a számlavezetési díj, ami mínusz 1-2%-ot is jelenthet évente.

 

Az átlagos eredmény átlag feletti! Tapasztalatok szerint sem az egyéni befektetőknek sem az alapok többségének nem sikerül elérnie az átlagos eredményt. Ezért ha csak „átlagos” befektetői eredményt tűzte ki célul, már magasabbra helyezte az elvárásait, mint amit a befektetők többsége valaha elért!

Nyilván a fenti számok rendkívül egyszerűsítetten mutatják be a vállalt kockázatért cserébe járó eredményeket, de arra kiválóan alkalmasak, hogy eloszlassa az irreális hozamokról szóló tévképzeteket.

Az is jól látszik, hogy a hosszútávú gondolkodás többszörösére növeli a hozam lehetőségét. Akinek nincs szüksége a tőkére 10 éven belül, és tudja tolerálni az ingadozásokat, jobban kifizetődő a részvényeket választania.

Eredményekben az áttörést az tudja meghozni, ha egy befektetésnek a kockázatát jobban mérjük fel mint mások. A magyar államkötvény kiváló példa erre, ami éveken át befektetésre nem ajánlott volt, sokan mégis vettek belőle. A végén pedig bejött a számítás. A hazai állampapírokról szóló sikertörténetekről itt írtunk: Egy nap alatt 4,2% hozam Magyar Államkötvényekkel

Tapasztalataim szerint a legtöbb befektető azért nem tud jó befektetést választani, mert alig ismer egy apró szeletet a lehetőségekből. A befektetés is ugyanolyan szakterület mint az orvoslás vagy az autószerelés, ahol érdemes hozzáértő tanácsaira támaszkodni.

Kíváncsi arra hogyan lehet átlagon felüli biztonság mellett jobb eredményeket elérni? Vegye fel velem a kapcsolatot és megosztom Önnel!

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!