Skip to main content

HA röviden szeretnék a kérdést megválaszolni, akkor azt mondanánk: mert értékállóbb, mint a forint és a kockázatokat nagymértékben tudja csökkenteni azzal, ha dollár befektetés is helyet kap a portfóliójában.

HA a bővebb magyarázat is fontos Önnek, érdemes tovább olvasnia.

Amikor néhány évente látványosan beerősödik a forint és az USD/HUF keresztárfolyama látványosan csökken, sokan tovább növelik befektetéseik dollár kitettségét. Az ilyen beszállási lehetőségek által nem csak az adott befektetési instrumentumon kereshet pénzt, hanem az árfolyamnyereség esélyét is jelentősen képes növelheti. A dollárral szemben nem ritkák a 10%-os elmozdulások.

A változékonyság (volatilitás) sokkal inkább jellemzőbb az USD/HUF árfolyamára, mint az EUR/HUF ra, így ha dollár befektetés (is) megtalálható a portfóliójában és forintra akarja váltani az összeget, jobban kell figyelnie az árfolyamokat.

Au EUR/Huf chart egyenletesen emelkedik

Az USD/HUF árfolyama változékonyabb, volatilisebb, főleg rövid távon.

Mindenkinek jó a dollárerősödés?

Nem. A túlzott dollárerősödés árt a világgazdaságnak és magának az USA-nak is. Az amerikai fizetőeszköz felértékelődésének negatív hatásai először a feltörekvő országokban mutatkoznak, amelyek export orientáltak és főként élelmiszert, nyersanyagot állítanak elő. Amilyen ütemben erősödik a dollár olyan ütemben értékelődnek el devizáik, drágul az import és az érintett országokra további veszélyeket jelent a főként dollár alapú adósságállományuk értékének növekedése.

Többek között ezért sem preferáljuk a kifejetetten csak a feltörekvő piacokra épülő befektetési stratégiákat.

Már 5 millió forintos befektetés esetében kellőképpen szét tudja osztani pénzét, fejlett piaci túlsúllyal (részvény, kötvény, befektetési alap), miközben például magyar állampapírt, vagy egyéb feltörekvő piaci kötvényekben is tart pénzt. 

Hogyan tudja a kockázatát csökkenteni? 

A jelenlegi gazdasági környezetben és az ellentmondásokkal teli jövő tükrében érdemes komoly kapitalizációval rendelkező vállalatok papírjaiba pénzt helyezni és úgy kialakítania befektetési portfólióját, hogy válságálló és eltérő ipari szektorok eredményit használja ki. Egy kellően diverzifikált, dollár befektetési portfólióban helyet kaphat például:

  • egészségügy
  • telekommunikáció
  • pénzügyi szektor
  • energetika
  • technológiai szektor
  • ipar

Ezen szektorok átgondolt, megtervezett kihasználásával a jelenlegi rekord alacsony kamatkörnyezethez képest is látványos eredményt érhet el pénze.

Amennyiben fontos Önnek megtakarításainak teljesítménye és kíváncsi, hogy milyen dollár befektetési lehetőségeket kínál a globális tőkepiac, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!