Skip to main content

Mekkora befektetési időtávban gondolkodik?

Tanácsadásaink során e kérdés megválaszolása az egyik legnagyobb stressz forrása. Ilyenkor sok esetben eltorzul az érdeklődő arca, lesüti a tekintetét és nagyot sóhajt: „ Ah, ezt nem tudom megmondani, azt sem tudom, hogy mi lesz holnap…”

Pont ezért sokan már előre le is mondanak arról, hogy valaha is megtalálják a megfelelő befektetést. Eluralkodik rajtuk a bizonytalanság és a kétely.

Viszont ha reálisan belegondolunk helyzetünkbe, még itt leszünk a földön 10-30-50 évig és a jelenlegi aggodalmaink 90%-a sosem következik be! Ezen kívül a legtöbb ember egyáltalán nem tűz ki célokat az életében. Így amikor szembekerülnek egy ilyen kérdéssel, hirtelen a komfort zónájukon kívül találják magukat és azt kevesen kezelik könnyedén.

Ezért is olyan fontos szempont a befektetési időtáv tisztázása, hiszen ne feledkezzünk meg arról, hogy céllal fektetünk be. Ez egyénenként eltérő, így ha találunk egy ígéretes lehetőséget, az elvárásunkat, vágyainkat hozzá rendelve már sokkal egyszerűbb egy körülbelüli befektetési időszak meghatározása.

Önnek milyen rövid, közép és hosszútávú pénzügyi céljai vannak?

Ez a cél lehet: éven belüli utazás, autó vásárlása a következő 3 évben, nyugdíj előtakarékosság (5-40 év), tartalékképzés, a pénz elértéktelenedésének megállítása, hozamvadászat, stb. bármi, ami számunkra fontos. Minden szituációban más és más befektetési stratégiát kell alkalmazni, amihez más és más kockázatot rendelhetünk hozzá.

Az életben kiemelt jelentőséggel bír az öngondoskodás és a preventív gondolkodás, ha valóban felelős emberként tekintünk magunkra. Ezért döntöttem úgy, hogy körbejárom, miért is fontos tisztában lenni a kérdéskör súlyával.

Befektetési időtáv alatt azt az időintervallumot értjük, amíg a kiválasztott eszközt/eszközöket birtokolni szeretnénk.

Ez kihatással van az elvárható hozamunkra és meghatározza a befektetésünk összetételét is. Mivel egy rövid távú (1-3 év) portfólióba teljesen más eszköznek kell kerülnie, mint egy középtávúba (4-9 év), vagy egy hosszú távúba (9 év felett).

Ez az egyik legfontosabb oka, hogy meg kell tudnunk fogalmazni egy körülbelüli időszakot. Egy viszonyítási pontot, amivel a szakemberek sok más egyéb adattal együtt le tudnak rakni elénk a piacon elérhető több 10.000 lehetőségből 5-10 darabot.

Persze ugyanakkor az időpont nem köbe vésett és ez az, amit nagyon sokan elfelejtenek. Nem jelenti azt, hogy a befektetési összegünkről le kell mondanunk, mondjuk 3-30 évre (ami adott esetben a tervben szerepelt). Hiszen ha a befektetésünk likvid, akkor bármikor hozzáférhetünk pénzünkhöz és felhasználhatjuk azt.

Ha nem akarunk lemondani a magasabb hozamról, akkor jön a vele arányos kockázat is. Fontos szempont, hogy minél nagyobb időtávban gondolkodunk, annál kevesebb valódi garanciára számíthatunk a hozamok/kamatok terén.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ha részvényeket vásárolunk hosszú távra, a hozamok sokkal kevésbé ingadoznak, mint a rövid tartási periódusra szánt megfelelőjük. Ezért ha 2-4%-nál nagyobb hozamot szeretnénk elérni és hajlandóak vagyunk vállalni a részvényekkel járó alapvető kockázatot (számolhatunk akár 30-50% átmeneti visszaeséssel is), akkor legalább 3 évben gondolkodjunk, de inkább az 5 év ajánlott.

Ilyenkor vásároljunk jó minőségű, olcsó, tehát alulértékelt papírokat, amik akár impozáns, 1-4% osztalékot is fizethetnek és alkalmazzuk a BUY and HOLD stratégiát. (Tehát vegye meg az eszközöket és TARTSA).

Érthető az összefüggés?

Gondoljuk végig, hogy a kiválasztott befektetési időtávunk során szükségünk lehet-e a befektetett összeg akár 25%-ra és mikor. Ez szintén befolyással lehet a portfóliónk összetételére. A befektetési alapoknál ugyanez a helyzet.

Akár kijelenthetjük, hogy egyenes arányú összefüggés van egy befektetési alap kockázati besorolása és a megtartására javasolt idő között. Tehát a legelterjedtebb 7-es skálán minél feljebb tekerjük a kockázatot, annál tovább érdemes terveznünk egy alappal. (A részvényalapok általában az 5-ös kategóriától indulnak).

Ezt követően félévente bőven elég ránéznünk a portfóliónkra. Egyrészt azért, mert a napi árfolyam ingadozást a legtöbb befektető képtelen nyugodtan szemlélni. Másrészt a célunk, hogy az adott papírokat 5 évig tartjuk, nem 5 napig. HA van egy megfelelő szakember, aki segít a konzultációban, kiválasztásban és utógondozást is vállal (az InwestMentorsnál ezek mind alapszolgáltatások), akkor bőven elég vele konzultálni.

 

A részvényeknél miért kell hosszabb időt kijelölni?

 

Erre a kérdésre aktuális példaként szolgál az európai részvénypiac. Akik 2016-ban vásároltak európai részvényeket, vagy részvényalapokat, azok a legjobb esetben is 0% eredménnyel. Rosszabb esetben veszteséggel zárták az évet, viszont ebben az évben nem ritka már a 2 számjegyű nyereség sem. Tehát amennyiben hiszünk a megvásárolt papírjainkban, akkor LEGYÜNK TÜRELMESEK!

Ha megnézzük a legsikeresebb befektetési gurukat, ilyen például: Warren Buffet, Ray Dalio, Soros György láthatjuk, hogy a befektetések gondos kiválasztása és ezek hosszú távú tartása tette őket kiemelkedően sikeressé. Ehhez kapcsolódik az Omahai bölcs egyik mondása:

“A sikeres befektetéshez mindig idő kell. Egy gyerek megszületését sem tudod siettetni úgy, hogy inkább kilenc nő legyen egy hónapig terhes.”

A kötvényekre sokan gondolnak konzervatív eszközként, ami részben igaz is és vételük akár már fél évre is ajánlott lehet. Ne felejtsük el azonban, hogy egy kötvényt minél nagyobb távra bocsájtanak ki, annál nagyobb kockázattal rendelkezik megvétele és tartása.

Gondoljunk bele: 10-30 évre elköteleződünk egy cég, vagy ország mellett, akinek fizetési képességétől függnek a kamataink és egyáltalán a törzstőke visszafizetése is. Senki se lát a jövőbe, meglepő módon még a (valódi) pénzügyi szakemberek sem, így egy kötvény több évtizedes tartásánál a bizonytalansági tényező igen nagy.

Persze ezt megfelelő ellensúllyal próbálja a kibocsájtó orvosolni, impozáns kamatokkal. Ezért ezeket az eszközöket kis mértékben és egymástól függetlenül, porlasztva (diverzifikálva) javasolt a befektetési portfóliónkban tartani.

Merjünk bátrabbak lenni, célokat kitűzni az élet minden terén, hiszen mindannyiunkban ott munkál az elérésükbe vetett olthatatlan hit és akarat, ezzel nagyobb magabiztosságot tudunk teremteni a mindennapokra.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!