Skip to main content

Össze fog omlani a világgazdaság!

10 éve figyelem a gazdasági híreket, és minden nap ugyanarra lehet számítani. Vannak ismerőseim, akik rendszeresen küldözgetik a rosszabbnál rosszabb híreket, hogy biztosan képbe legyek a világvégével.

Nap mint nap találkozok befektetőkkel, akik azt várják, hogy megnyugtassam őket. Mindegyik roppantul aggódik a gazdasági hírek befektetéseikre gyakorolt hatása miatt. Van olyan, aki évek óta minden nap izgalomban tartja magát és lélekben készül az apokalipszisre.

Időnként felvetődik bennem, hogy lehet én értékelem alul a helyzetet. Hogy kiderítsem, elkezdtem alaposabban megvizsgálni, hogy valóban van-e okom félni.

Tényleg számít, ha összeomlik a világgazdaság?

Kezdésként idézzük fel mi is történt a közelmúltban, ami okot adna rá:

  • A kínai tőzsdék összeomlása
  • A kínai lakáspiac összeomlása
  • A budapesti ingatlanlufi
  • Brexit és annak minden következménye
  • USA elnökválasztás: Mi lesz ha Trump nyer? és ha Clinton?
  • Olasz bankválság
  • Commerz Bank
  • Deutsche Bank és a világ pénzügyi rendszerének kiszolgáltatottsága
  • USA kamatemelés
  • Helikopterpénz
  • Túlértékelt USA részvénypiac és a várható teljes összeomlása
  • Migrációs válság
  • Volkswagen botrány
  • Olaj válság
  • Hacker támadás a bankoknál

Elnézést a kihagyott rémhírekért, fejből hirtelen ennyi jutott az eszembe.

A portfolio.hu a magyar ember jó barátja, ha gazdasági hírekről van szó. Mint a legnagyobb online gazdasági sajtót, sokan követik és tömegek rágják tövig a körmüket már csak a szalagcímek végigolvasásától.

Szemezve néhány gyöngyszem az október 12.i címekből:

Mary Káldor a Brexitről: „Borzasztó ez az egész!”

A világhírű közgazdász szerint akár háború is jöhet.

Feltámadt a forint 

Eddig ez hullámvasút.

Buda-Cash-ügy: attól, mert részeg volt, még lophatott a vezető

Veszélyben a számlák: a bankok legnagyobb rendszerét támadják

Új eszközöket fejlesztettek a hackerek.

Rossz a hangulat a tőzsdéken 

Közelgő kamatemeléstől félnek a befektetők.

1%-ot meghaladó eséssel zárták a napot az amerikai részvényindexek 

A dollár viszont nagyot ment ma.
Komoly önmérsékletre és pozitív szemléletre van szükség ahhoz, hogy ilyen borús időkben és ilyen rettentő kilátások mellett ne legyél ideges.
De felvetődik ismét a kérdés:
Tényleg számítanak ezek a hírek?
Valóban van érdemi hatása a megtakarításaidra?
Több éves távlatból visszanézve is van?
Szükséges aggódni miattuk?

Úgy gondolom teljesen felesleges és értelmetlen az aggódás.

Több okból is:
– Nem aggódni kell, hanem előre felkészülni
– Sokkal kevesebb és kisebb hatású a saját életünkre valósan gyakorolt veszély, mint amekkorára számítunk
– A gazdasági újságírók szeretnék eladni a stroy-t Önnk, ezért muszáj kellően hatásvadásznak lenni. A lényeg, hogy ne reagálja túl.
Az aggódás helyett inkább a következő dolgokra kell figyelni:
 
Értse meg a befektetési időtávja természetét – Attól függően, hogy milyen időtávra helyezi el a pénzét, különböző típusú kockázatoknak áll fent a valószínűsége, ami nagyban befolyásolhatja a végeredményt.
Ezekkel muszáj tisztában lenni, mert teljes más gondolkodást igényel ha 1 évre szeretné a pénzét elhelyezni, úgy hogy legalább az eredeti összeget visszakapja. Mert pl. házat akar venni vagy ha 20 évig nincs rá szüksége, de akkor szeretnél majd megélni a kamataiból nyugdíjként. 1 évnél, tőkegaranciát csak rövid max 1 éves lejáratú állampapírok tudnak nyújtani. Max az azon megszerzett csekély hozamot teheti kockára pl. részvényekkel, hogy megadja az esélyét a nagyobb hozamnak.
Jobb ha tudja, az elvárásait ne emelje a kincstárjegyek jelenlegi 2,5%-os Forint kamata fölé, különben megkockáztatja a tőkevesztést és azt, hogy nem lesz háza 1 év múlva. Ez a téma önmagában megér egy cikket (vagy egy könyvet), idővel kitérek majd rá bővebben.
Meghatározni a vállalt kockázat mértékét, mekkora az a kilengés, amitől még nem érezné kényelmetlenül magát. – A gyakorlatban a befektetés is mint minden más az életben sokkal inkább a társított érzelmekről szól, mint a matekról. Feleslegesen ne tegye ki magát kényelmetlenségeknek.
A kockázattűrő képessége mindenkinek máshol van, nincs rá szabály mert ez egy egyéni, teljesen szubjektív dolog. Tapasztalataim szerint jobb egyáltalán nem vagy csak fokozatosan feszegetni a határokat.
A pénzügyi biztonság célja az érzelmi biztonság megteremtése, ezért nem éri meg érzelmi bizonytalanság árán pénzügyi biztonságot teremteni.
Mi minden konzultáció közben feltesszük ezt a kérdést és azt tapasztalom, hogy a többség nem gondolta még soha végig a rá adott választ.

Gondoskodni több szintű diverzifikálásról – Ne tegyen minden tojást egy kosárba.

Minél jobban szét van osztva a pénze, annál kevésbé van oka aggodalomra. Itt a diverzifikálás alatt nem azt értem, hogy 5 különböző bankban tart magyar államkötvényt, mert az nem csökkenti a rizikóját.
Különböző időszakokban, eltérő befektetések teljesítenek jól és rosszul. Ez olyan mint az évszakok változásánál más ruhákat viselünk. Gondoljon csak bele, hogy ha a befektetésre szánt tőkéjének csak az 5%-a van autóipari cégekben, miért is kellene aggódnia?
30%-os veszteség a teljes portfólióra nézve csak 1,5%, ami bárki számára vállalható. Ha rákapcsolnak a pénznyomásra még jobban és hirtelen meglódul az infláció, de a tőkéje 30%-a részvényekben van, 5% pedig nyersanyagokban, további 30% pedig rövid lejáratú kötvényekben, nem fog ráfeszülni a pénz leértékelődésére.
Felkészülni arra, hogy meglepetések biztosan fognak történni – Készüljön a legrosszabbra és csak pozitív meglepetések érhetik.
Az apokaliptikus forgatókönyvek előre elgondolhatóak, így lehet ellenük védekezni is. Fel tudja mérni, hogy mi fog történni ha bekövetkezik egy újabb 2008-as válság és milyen következményei lehetnek a megtakarításaidra.
Ha a legrosszabb forgatókönyv is elfogadható, felesleges végképp a híreket bújnod.
Biztonságos pénzintézetben elhelyezni a pénzét – Budacash, Questor, Hungária, Szécsényi Bank… Ki tudja hol a vége a sornak? Ha nyugodtan akar aludni, menjen biztosra és válassz megbízható bankot/brókercéget. Személyes véleményem, hogy a banki biztonság csúcsa Magyarországon nem érhető még el, ezért jobb preferálom Ausztriát. Arról, hogy miért előnyösebb egy 200 éves bankrendszerben tartani a befektetésedet, ahol 5 különböző betétbiztosítási alap és MIFID II szabályozás van, itt írtunk:
Szakmailag felkészült tanácsadót választani – Akinek azonosulni tud az értékrendjével, aki nem csak a rózsaszín felhőket rajzolja le, aki nem két szavas bölcsességekkel indokol, aki két lábbal a földön jár, akinek befektetőként is van tapasztalata, aki elérhető, akitől lehet és érdemes tanulni, aki segít, aki szól akkor is ha baj van, aki korrekt, akiben megbízik.
Valahányszor a hírek és a várható veszteséged miatt aggódik jusson eszébe, hogy sokkal inkább kellene félni:
A rossz portfólió összetételtől, a diverzifikálás hiányától, a tanácsadód felkészületlenségétől, a rosszul megválasztott befektetésektől és a bizonytalan pénzintézetektől. 

Ha ezek maradéktalanul rendben vannak, aggodalomra semmi ok! De tényleg!

A biztonság kedvéért még néhány dolog, amit biztosan ne foglalkozzon:
Ne kezdjen el az első rossz hírre kiugrani a befektetéséből! A rendszeres tranzakciók többnyire sokkal többe kerülnek mint egy-egy hosszan kitartott pozíción létrejövő veszteség.
Ne nézze állandóan a híreket, ne állítsa be a portfólió automatikus hírfrissítését, ne likeoljon be minden gazdasági oldalt a facebookon. Ez is olyan mint a sorozat nézés. Függőséget okoz, mert izgalmat jelent.
Ne pazarolja az idejét rendszeres tőzsdei hírolvasásra, ne frissítse az értékpapír vagy brókerszámla egyenlegét óránként. Ennél fontosabb dolgok is vannak az életben.
Ismét csak Warren Buffett-et tudom idézni: „Mi értelme meggazdagodni, ha egész álló nap a monitort bámuljuk?”
Helyette mindenképp foglalkozni kellene: A családjával, a feleségével, a férjével, a gyerekeivel, a kutyájával, a macskájával, a munkájával, … Mert az életben ezek a fontos dolgok.
.
A világgazdaság összeomlása, egy jól összeállított portfólió mellett, nem szabad, hogy Önt érdekelje!
mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!