Skip to main content

1,5 milliárdot fizetett két vacsoráért, végül kapott egy állást, ahol napi 12 órát kell olvasnia.

Ő Ted Weschler, aki Todd Combs-al együtt veszi majd át Warren Buffett vállalatát a Berskhsire Hathawayt.  Hetente 3-4-et telefonálnak, az összes többi időben pedig olvasnak. Így néz ki minden idők legsikeresebb befektetési vállalatának leendő vezetőinek a munkarendje.

Ted Weschler egy jótékonysági aukción licitált, aminek a nyeremény egy közös vacsora volt Warren Buffett-tal. Az első találkozóért $2,626,311 fizetett, a rákövetkező évben pedig nem szerette volna, hogy veszítsen az értékéből, ezért 100 dollárral többet ajánlott. Bár nem akarta megnyerni másodjára is, végül mégis ő ajánlotta a legtöbbet a közös beszélgetésért.

A második vacsora végén Buffett megkérdezte, hogy volna-e kedve csatlakozni a Berkshire-hez.

Mi kellett ahhoz, hogy egy a magyar GDP több, mint háromszorosát kitevő vállalat leendő vezetője lehessen valaki 2 vacsora után?

Nem a semmiből került elő. Már korábban is sikeres alapkezelő volt. Egy 2 milliárd dollár értékű alapot vezetett, aminek különlegessége, hogy csak egy titkárral és egy asszisztenssel együtt dolgozott. Nem volt több emeletnyi elemzőcsapat, se mesterséges intelligencia, ami a részvényeket kiválogatja, csak egy vezető és két adminisztratív segítő.

A Business Insider a közelmúltban készített egy interjút vele, ahol a riporter arról is kérdezte, hogy mi a receptje a sikeres befektetésnek.

” A befektetés egyfajta játék, ahol pontokat kell összekötni. A jó az benne, hogy minél régebb óta vagy az üzletben és amíg intellektuálisan kíváncsi maradsz, a gyűjteményed a pontok helyeiről egyre csak nagyobb és nagyobb lesz. Ez az a hely, ahol olyasvalaki, mint Warren Buffett lenyűgöző. Szenvedélyesen foglalkozik befektetésekkel több, mint 70 éve. 10-12 évesen kezdte és azóta folyamatosan építi a könyvtárát az adatokból és a képességet, hogy felismerje a mintákat az adatokból. Ahhoz, hogy sikeres befektető legyél éhesnek kell lenned, intellektuálisan kíváncsinak és olvasnod kell egész nap. Olvasni sok újságot. Szükséged van a véletlenszerűség egy biztos szintjére azért, hogy összetudjál kapcsolni dolgokat, amik adnak egy olyan betekintést a vállalatba arról, hogy merre tart és hol fog lenni 5 év múlva, amit más nem venne észre.” szabad fordítás a Business Insider interjújából

Mibe fektetne, ha csak 5 000 EUR-ja volna?

Az összes pénzét berakná egy alacsony költségű indexkövető alapba és jó hosszú ideig elfelejtené. Személyesen pedig Berkshire részvényeket vásárol.

A Berkshire Hathaway-ről bővebben elemzést itt írtunk: 800 000% NÖVEKEDÉS – BERKSHIRE HATHAWAY MÉLYELEMZÉS

Malcolm Gladwell a Furdulópont című könyvében azt írta, hogy aki 10 000 órát foglalkozik egy témával, az annak a szakértőjévé válik. 70 évnyi üzleti tapasztalat napi 10 órával számolva több, mint 250 000 óra. Belegondolva teljesen érthető, hogy ilyen sikeresek:)

 

Buffett-tal és utódaival készült interjút itt tudod megnézni: https://finance.yahoo.com/news/warren-buffetts-money-managers-todd-combs-ted-weschler-speak-142643892.html?soc_src=social-sh&soc_trk=tw

kép: yahoo.com

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!