Skip to main content

A világ leggazdagabb családja. Az általuk kezelt vagyont 2 trillió dollárra becsülik.

Rengeteg pénz, titokzatosság és egy csődközeli helyzet, amit megfordítva, a történelem egyik legnagyobb állampapír spekulációját hajtották végre.

A cikk végére megtudod, hogy stratégiájukkal hogyan tudsz Te is átlagon felüli eredményt elérni.

Történetük a napóleoni háború ideje alatt kezdődött. Napóleon jól ismert a legtöbbek számára, azonban kevesen tudják, hogy a birodalmak csatája mellett egyben pénzügyi rendszerek is küzdöttek egymással.

Napóleon francia rendszere a hadizsákmányon alapult. A legyőzött területekre súlyos adókat vetett ki, amiből a további hódításokat finanszírozta.

Az angolok államkötvényből, azaz hitelből fizették az elhúzódó harcokat. Ebben az időben rekord méretűre ugrott a brit államadósság mérete, ami több mint kétszerese volt már az éves gazdasági kibocsájtásnak.

A súlyos terhek visszahatottak a kötvények árfolyamára is, ami 1797-ben már 50%ig zuhant.

A közismert legenda szerint a Rothschild család a waterlooi csatán gazdagodott meg. Nathan Rothschild a helyszínről figyelte az eseményeket és amikor látta a már Wellington herceg győzelmét, az életét is kockára téve rohant Angliába. Ott először téves híreket terjesztett, amivel tovább nyomta a kötvények árait, majd jól bevásárolt belőlük. Az igazság az, hogy Goebbels propaganda gépezete színezte ki a történetet és a Rotschild család majdnem belerokkant a háború végébe.

kép: wikipedia

Az angoloknak a háborúhoz arany és ezüstpénzre volt szüksége, mert a csatatéren nem tudták használni a kötvényeken keresztül megszerzett papírpénzt (főleg Anglián kívül a fontot…). 600.000 font értékű francia arany és ezüst érme összegyűjtésével és csatatérre szállításával az angol pénzügyminiszter Nathant bízta meg, akinek akkor már nagy tapasztalata volt a csempészetben. Logisztikában segítséget jelentett az Európa szerte szétszóródott öt tagú család (Nathan London, Amschel Frankfurt, James Párizs, Carl Amszterdam, Salomon pedig ahova Nathan küldte).

1814. májusában, 3 hónappal a kérés után Nathan már 1.2 millió font értékű aranyat szállított.

Napóleon Elba szigetére való száműzése majd visszatérése után Waterloonál csaptak össze az Angolokkal. A szoros csata végül a franciák vesztét hozta, ami felfordította a tőzsdéket.

A háború alatt az arany ára az egekbe szökött, viszont ahogy kilátásba került a vége, hirtelen drasztikusan esni kezdett. Mivel a Rothschildok vagyona szinte teljesen aranyban volt, óriási veszteség volt kilátásban. Nathan viszont időben felismerte a küszöbön álló pénzügyi veszélyt és tizenkilencre lapot húzva óriásit kockáztatott. Az aranyat eladva nagy tételben kötvényeket kezdett vásárolni.

Tervei szerint az angol kormány a korábban háborúra fordított pénzt a kötvények visszafizetésére tudja költeni. A csökkent kibocsájtás és a biztos fizetés pedig felfele hajtja az állampapírok árát.

A kötvényeket 55-60%-os áron vásárolva, 1 évet várt az eladással. Végül az arany veszteségét elkerülve, 40% nyereséggel szállt ki a kötvényekből. A jól sikerült tranzakció mai értéken 600 millió fontot (k. 220 milliárd Ft) érne. Ez az ügylet dinasztiálisan megalapozta a Rothschildok hírét és vagyonát.

A Rothschildok  19. század közepére kereskedőkből, állampapír befektetőkké váltak.

Ahogy korábban olvashattad a horvát tengerpart elvesztésének okait, úgy itt is látszik a pénzügyi rendszerek fejlettsége kulcs szerepet tölt be egy háború alakulásában, de egy gazdaság fejlődésében is. A hatékony hálózat és a kötvények sikere ismét győzedelmet aratott az hadizsákmány és adóztatás felett.

Mi volt a Rothschild család stratégiája?

  1. Másodpiacról vásárolt kötvényeket – A másodpiac már 200 évvel ezelőtt is a profi befektetők játszótere volt. Nathan Rothschild vehetett volna friss kibocsájtású állampapírokból is ugyanabban az időben, de mégsem ezt tette. Felismerte a lehetőséget, hogy ugyanolyan állampapírokból olcsóbban tud venni a korábbi kibocsájtásokból. Míg az angol lakosság közvetlenül vásárolt, 100%-os áron, ő fele ennyiért tudott vásárolni és a kamat mellett árfolyamon is keresett.
  2. Magasabb kockázatú és magasabb hozamú kötvényeket vásárolt – Tisztában volt vele ahhoz, hogy átlagon felüli hozamot érjen el, kockázatot kell vállalnia. A kockázatos befektetésekből a legkevésbé kockázatosat, az állampapírt választotta, abból is egy akkor még rossz gazdasági helyzettel bíró országét: Angliáét.
  3. Számított az inflációra – Az arany árának esése azt jelentette, hogy egy kg kenyérért vagy egy londoni lakásért több aranyat kellett fizetni. Ez az arany inflációja volt. A Rothschildokat a teljes vagyonuk elértéktelenedése fenyegette, ami ellen úgy tudtak védekezni, hogy más befektetésekbe: állampapírba menekültek.
  4. Rugalmasan kezelte a befektetéseit – Sikerének elengedhetetlen feltétele volt, hogy tudott váltani, amikor szükséges volt. Kényelmesebb lett volna minden pénzét aranyban tartani, de ő nem akart veszíteni ezért áthelyezte pénzét a megfelelő időben.
  5. Türelmes volt – Nathan testvérei már könyörögtek, hogy adják el az állampapírokat, de nem engedett. 1 évig várt vele, ami alatt az árfolyamok voltak alacsonyabb és magasabb szinten is. Az idő végül igazolta és rendkívüli nyereséggel zárta a befektetését.

A Rothschild család saját meggazdagodásán és a napóleoni háború eldöntésén túl mással is hozzájárult a világ pénzügyi rendszerének fejlődéséhez. A 19. század közepén 14 különböző államkötvényt bocsájtottak ki és már porosz, belga, brazil, osztrák és orosz kötvényekkel is kereskedtek.  Az állampapírokat nem csak a saját országuk tőzsdéjén, hanem más országokban is kibocsájtották. Ezzel a fejlesztéssel az állampapír tulajdonosok a számukra kedvező helyen tudták begyűjteni a kamatokat.

Innovációjuknak köszönhetően ma Te is hozzá tudsz férni Magyarországról más országok papírjaihoz. 

A nemzetközi állampapír vásárlási lehetőségekről többet itt találsz:

NEMZETKÖZI ÁLLAMPAPÍR KÖRKÉP, MELYIK A LEGJOBB VÁLASZTÁS?

Még több hasznos információ az állampapírokról:

Egy nap alatt 4,2% hozam magyar államkötvényekkel, a felminősítés hatásai Magyarországra

Így érj el 5% feletti kamatot államkötvényekkel

9 titok az állampapírokról, amit nem tudtál idáig

forrás: Niall Ferguson – A pénz felemelkedése

kép: istock.com

 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!