Skip to main content

Tény, hogy a gazdaság egyes időszakai, mint a Covid-19 járvány rendkívüli aggodalomra ad okot.

Ezekre a folyamatokra azonban egyikünknek sincs ráhatása, viszont a felkészülés lehetősége a kezünkben van!

Írásunk újabb bizonyítékként szolgál arra, hogy minden gazdasági környezetben számos ígéretes befektetési lehetőség adódik!

Első lépésként gondolja át (őszintén) a kockázat vállalását (néhány kérdést ITT talál a Mifid2 kérdőívből), és a befektetése tervezett futamidejét. Érdemes visszanéznie, hogy a jelenlegi befektetési portfóliójában lévő eszközök hogyan teljesítettek 2008-2020 között, milyen eredményt hoztak, milyen változékonyság mellett.  

Ha elégedett a teljesítménnyel, hagyja változatlanul a portfóliót, ha nem, érdemes átgondolnia az átrendezését. A portfólió átalakításával kihasználtja a recesszió során ritka lehetőségeket. Ideális befektetésnek tűnnek napjainkban:

a másodlagos piaci kötvények,

alulértékelt részvények,

és az arany befektetés.

Menjünk egy kicst vissza az időben, hogy megértsük az arany már tartó felívelését.

Miért kezdett el 2019-ben egyre fényesebben ragyogni az arany, mint befektetés?

A 2008-as válság következtében a legtöbb jegybank drasztikusan, nulla közelébe csökkentette az alapkamatot. Ebben a környezetben a kötvények kamatai, árfolyamai, valamint a részvények és alapok ideális lehetőséget nyújtottak a széleskörű profitszerzésre.

2018-2020 között azonban egyre több olyan hír (pl. kereskedelmi konfliktus) és adat jelent meg a gazdaság szereplőiről, országairól, amelyeket a geopolitikai változások is tarkítottak, hogy felütötte fejét a recessziótól, sőt, a válságtól való félelem.

Ezen felül 2019.augusztusában megjelent az amerikai és a brit állampapír piacon a rettegett inverz hozamgörbe is. 

Ugyanebben a hónapban történt, hogy az arany árfolyama elérte az 1.555,07 USD / uncia szintet, amelyet 2013 februárja óta a legmagasabb árfolyamértéknek számít.

2020-ban a rettegett válság végül nem a gazdaságból indult, hanem az egészségünket fenyegető járványból. 2020 márciusában a világ 3 legnagyobb aranyöntödéjét – amik a svájci-olasz határon helyezkednek el – be kellett zárni. A megszűnő kínálat miatt Magyarországon is elfogyott a befektetési arany a BÁV-ban és a legtöbb kereskedőnél.

2020-ban április 16-án pedig már 1715 USD árfolyamnál tartott az arany árfolyama.

arany befektetés

Nem véletlen tehát, hogy az aranyat gyakran becézik válságfémnek. Évszázadok óta növekvő figyelmet kap, amikor a gazdasági folyamatok romlanak.

Milyen hatások mozgatják még az arany árfolyamát?

Az arany árfolyama napjainkban kiválóan tükrözi a geopolitikai változásokat is. Nemrég az arany unciaára ismét 1.500 felé (pszichológiai szint) került, mikor robbantásokat követtek el a Szaúd-arábiai olajtermelő cég ellen. Ezek a közel-keleti esetek aggodalmat keltenek a befektetőkben és alacsonyabb kockázatú menedéket keres pénzüknek. 

Szintén jótékony hatással bír az árfolyamra, amikor a központi bankok növelni kezdik aranytartalékukat. Az utóbbi egy évtizedben számos jegybank, összesen 4.300 tonnával növelte aranykészletét világszerte, így a teljes készlet már meghaladja a 34.000 tonnát.

Az elmúlt időszakban olyan országok jegybankjai vásároltak aranytömböt, mint Lengyelország, Kína, India, Oroszország, vagy éppen Magyarország.

Oroszországot az elmúlt években a világ legnagyobb aranytartalék-gyűjtőjének számít, mivel évente legalább 200 tonna arannyal egészítette ki készleteit. A központi bank júliusban jelentette be további 300 000 uncia (9,33 tonna) beszerzését, ezzel 2,218 tonnánál jár a nagyhatalom.

A legtöbb aranyat továbbra is az USA birtokolja.

A World Gold Council (Világ Arany Tanácsa) legutóbbi, az aranykereslet alakulásáról szóló jelentése kimutatta, hogy a globális aranykereslet 2181,7 tonnára emelkedett 2019 első felében. Ez 8%-kal több, mint egy évvel korábban. Ebből a teljes arany iránti kereslet a második negyedévben 1123 tonna volt, szintén 8%-kal több, mint egy évvel korábban.

2018-as adat alapján globálisan eddig összesen 193387 tonna, vagy 6,22 milliárd uncia aranyat bányásztak ki. Szemléltetésként ezzel a mennyiséggel 3 olimpiai úszómedencét töltenénk fel, amelynek értéke 1500 as uncia szinten: 9,3 trillió dollár lenne.

Az alábbi ábrán a Franklin Templeton összegyűjtötte a legnagyobb aranykitermelőket a világon:

arany bányászata a világon

Éves szinten kb. 3350 tonna aranyat bányásznak világszerte, amely 1,73%-al növeli a globális mennyiséget. 

Az alábbi ábrán láthatja, hogyan oszlik el az egyes szektorok között földünk aranykészlete:

Hogyan oszlik el földünkön az eddig kibányászott arany?

A kisbefektetők is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a nemesfém iránt, amely keresletnövekedés egyrészt a változatlanul 0% körüli kamatkörnyezetnek, másrészt a fenn olvasható gazdasági folyamatoknak köszönhető.

További keresletnövekedés várható az arany befektetések iránt, hiszen 2019 április 16 – 2020 április 16 között már több mint 34,36%-ot emelkedett a nemesfém árfolyama.

Nagy elemzőházak, köztük a Goldman Sachs is további erősödésre számít az árfolyamban. Egyes elemzések szerint már a 2000 dolláros szintre számítanak a közeljövőben.

Ezenkívül kihatással van még a nemesfém árfolyamára a kitermelés volumene is. A csökkenő kitermelés jótékony hatással bír az árfolyamra, míg a növekedés negatív árfolyammozgásokat eredményezhet.

A befektetők a következő szempontok miatt vásárolnak aranyat: 

  • Diverzifikációs céllal, tehát hogy a befektetési portfólió kockázatát tovább porlasszák.
  • Az arany befektetés menedék eszköznek számít, ha a részvények árfolyamai erősen változó vagy romló teljesítményt mutatnak, vagy várhatóan mutatni fognak.
  • Fedezetként szolgál a romló devizákkal, például a dollárra szemben.
  • Megvéd a növekvő inflációtól.
  • Kitermelése, forgalma korlátozott.
  • Fizikai formában csereeszközként és fedezetként is használható.

Továbbá a legfőbb haszonérvet az arany befektetés mellett az alacsony mértékű korreláció (együttmozgás) miatt szokták emlegetni. Az alábbi ábrán láthatja, hogy az arany index ellentétes irányú mozgást produkált az elmúlt 10 évben a főbb részvényekkel, részvényindexekkel: 

az arany befektetésnek alacsony a korrelációs értéke a főbb részvényekkel szemben.

Sok befektető kifejezetten csak arany befektetésben gondolkodik az értékállósága miatt, azonban vizsgáljuk meg ezt közelebbről: Valóban igaz ez az állítás?

arany befektetés

Vegyük szemügyre azonban az érem másik oldalát is, a kockázatokat, amelyek természetesen minden befektetés velejárói. Ezekről sokan megfeledkeznek, vagy éppen nem vesznek róluk tudomást, mivel elvakítja őket a magas profitba vetett hitük…

Az első és legfontosabb, hogy csak azért, mert valami az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban emelkedett, TILOS kizárólag ez alapján vételi döntést hoznia. Ilyenkor, akármennyire is nehéz, önmérsékletet kell gyakorolnia!

Erre a fontos befektetési alapelvre tökéletes példát teremt a 2008-as válságot követő őrült arany kereslet (2. aranyláz). A nemesfém 2011 augusztusában érte el a legmagasabb árfolyamértéket (1909 usd/uncia). A szakmai sajtótól fűtött befektetők meg voltak győződve, hogy hamarosan eléri, sőt meghaladja a 2000-es árfolyamszintet és meg sem áll 2500-ig, sőt, 3000-ig. Sokan felültek erre a „vonatra”, és minden pénzüket aranyba fektették a „tökéletes” befektetés reményében. Közülük mindenki már legalább 8 éve mínuszban van, ha még nem realizálták a veszteséget.

arany árfolyama

Milyen kockázatot rejt az arany befektetés?

Fizikai arany vásárlása és tartása esetén csupán az árfolyam emelkedésből profitálhat, hiszen tartásával nem képződik se kamat se osztalék bevétele.

Ráadásul bármelyik arany befektetés több tízéves távlatban jelentősen alulmarad a részvények hozamaival szemben. Ez egy szimpla gazdasági tényre vezethető vissza: az elmúlt 150 évben az amerikai gazdaság több mint 84%-ban emelkedett, bővült, amit a cégek részvényei, indexei lekövettek.

A fennmaradó 16%-ban lejátszódó recessziók és válságok ideális táptalajt nyújtottak a menedék instrumentumok, köztük az arany emelkedésének.

Az aranyon kívül sokan egyéb nemesfémeket is előszeretettel tartanak a portfóliójukban, például ezüstöt, platinát vagy palládiumot. A 4 legkedveltebb nemesfém árfolyamának alakulását az elmúlt 20 évben itt láthatja:

az arany befektetésen kívül egyéb nemesfémeket is előszeretettel szoktak választani.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy az arany, vagy bármelyik nemesfém árfolyamának alakulása nem törvényszerűen mozog a piaccal ellentétesen!

Tehát csak azért, mert csökken az általános gazdasági lendület és a részvényárfolyamok, nem várhatjuk ezzel egyenlő mértékben az arany emelkedését.

Ebből adódik az egyik legfontosabb befektetési alapelv:

a portfólió megosztása, tehát a diverzifikáció.

A befektetési portfóliója legnagyobb részét NE aranyba fektesse, maximum a pénze 10-15%-át helyezze el benne. Ha mégis így tenne, akkor már középtávon is jelentős profittól esne el.  

Arany befektetésére inkább úgy tekintsen, mint ami ellenáll az inflációs hatásoknak és a recessziók során kiegyensúlyozottabbá teszi a befektetési portfólióját.

Az arany befektetésnek számos formája elérhető az Ön számára:

Bármelyik módozatot is választja arany befektetésének, a vételi és tárolási (fizikai formában) árakban jelentős eltérések tapasztalhatóak az egyes szolgáltatók között. Viszont a vásárlást ÁFA mentesen tudja megtenni.

Összefoglalva kijelenthető, hogy az arany befektetés kifejezetten hosszútávú, akár dinasztiális vagyonfelhalmozási terveket segíthet. A nemesfém kiválóan tartja az értékét, mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy 100 éve egy átlagkeresetből ugyanannyi egység aranyat tudtunk venni, mint napjainkban.

Vásárlás előtt mindenképp konzultáljon szakemberrel, vagy privát bankárral aki pontos képet ad az elérhető lehetőségekről, költségekről és kockázatokról.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!