Skip to main content

Valószínűleg a privát banki szolgáltatást, mint prémium „bankolást” Ön eltérő jellemzőkkel írná le, mint a rokonai vagy az ismerősei. Ennek egyszerű oka van: Magyarországon szinte már mindenki hallott ezekről a prémium előnyökről, de még mindig nagyon kevesen próbálták ki vagy élvezték ezeket tartósan.

Részben ezért is alakulhatott ki egy elitista kép arról, hogy csak a luxusautókkal járó és golfozó, topp üzletemberek kerülhetnek csak be ebbe a zárt körbe. (… ráadásul hazánk különösen jó a hiedelmek gyártásában és ezek életben tartásában…)

A XXI. századra a nyugati országokban gyökeresen megváltozott ez a kép. A lakossági ügyfeleknek egyre inkább elegük lett:

 • az alacsony kamatokból,
 • a szakképzetlen bankárokból,
 • a sablonos kiszolgálásból és
 • a tucattermékekből.

Napjaink felgyorsult világában a személyre szabott szolgáltatásra, szakértelemre és a valódi pénzügyi változást hozó termékekre egyre nagyobb kereslet van.

Ezt egy nagyon egyszerű példán keresztül is be tudom bizonyítani.

Vajon Ön melyik terméket vásárolná meg leginkább?

Azt a süteményt, amire az van írva, hogy „nagymama receptje alapján”, „kézi készítésű”, vagy inkább azt, ami láthatóan géppel készült és csomagolt, a boltban raklapokon áll. De vegyük például a vecsési savanyúságot, ami feltételezhetően nagyobb vonzalmat kelt a savanyúságot kedvelők számára, mint bármelyik hipermarket logójával ellátott tucat savanyúság.

A nyugat-európai és amerikai bankok a megváltozott befektetési igényeket már évtizedekkel korábban felismerték. Egyre nagyobb kör számára teszik elérhetővé a dedikált figyelmet, legyen szó hitelről, számlavezetésről vagy privát banki befektetési szolgáltatásról.

Magyarországon a privát banki szolgáltatás jellegét nagymértékben meghatározza az adott pénzintézet és annak tanácsadói. Ennek a prémium ágnak a legnagyobb képviselői a kereskedelmi bankok.

Nem ritka, hogy már 30-50 millió forint kezdő tőke is elegendő, hogy beléphessen ebbe az „elit klubba”, de van olyan pénzintézet, ahol 80-100 millió, sőt, 1 millió euró (kb. 320 millió forint) a küszöb. Az országos 60 millió forintos átlag természetesen szűri a jelentkezők számát.

A privát banki szolgáltatás most már nincs elérhetetlen távolságban, alacsonyabb összeghatártól is elérheti, ráadásul Ausztriában!

Milyen különbségeket élvezhet egy privát banki befektetési konzultáció során?  

 • Az adott pénzintézetben nem kell sorban állnia és sorszámot húznia.
 • Kényelmes, impozáns irodában fogadják, parkolót biztosítanak.
 • Dedikált privát bankár fogadja, aki a befektetés éveiben – végig – Ön mellett marad.
 • A konzultáción sajátos igényeket és elvárásokat fogalmazhat meg.
 • Privát bankára ezekhez szorosan igazodó portfóliót állít össze.
 • Ő személyesen kezeli a befektetési portfólióját, szigorúan betartva az igényeit.
 • Akár az ön által meghatározott helyen is felkeresheti privát bankára.
 • Széleskörű, globális befektetéseket érhet el, mást, mint a sima lakossági ügyfelek.
 • Egyedi kondíciókat élvezhet.
 • Egyedi elemzéseket és kiegészítő szolgáltatásokban részesül.

Láthatja, hogy az ideális privát banki szolgáltatás olyan, mint egy elegáns, személyre szabott öltöny – tökéletesen illik gazdájához és kiemeli annak személyiségét.

a különbség a hagyományos és a privát banki szolgáltatás között

Hova forduljanak azok a befektetők, akiknek kisebb összeg áll a rendelkezésükre, de élvezni szeretnék a privát banki szolgáltatás előnyeit?

Svájc, Németország vagy Ausztria egyes pénzintézetei a privát banki szolgáltatás összeghatárát lecsökkentették a még nagyobb ügyfélkör számára. Ennél sokkal fontosabb a számukra, hogy az ügyfeleiknek hosszú távon, tehát évtizedekig nyújtsanak elsőrangú befektetési szolgáltatásokat, magas biztonsági háttér és szakértelem mellett.

Mi a különbség Ausztria és Magyarország között gazdasági és befektetési értelemben?

Erre a kérdésre nem most fogok válaszolni, mert már többször megtettük ITT és ITT. Ennél sokkal fontosabb, hogy Ön befektetőként milyen privát banki befektetési szolgáltatást élvez Európa egyik vezető pénzügyi központjában.

Már nem kell Ausztriába utaznia, hogy privát banki szolgáltatásban részesüljön.

Ausztriában milyen hátteret biztosítunk befektetéseinek?

Ausztria pénzügyi szabályozási környezete számos ponton Európa egyik legszigorúbb feltételeit szabja. Privát bankárainknak rendszeres képzéseken és vizsgákon keresztül kell megfelelniük a legszigorúbb pénzmosás elleni és jogi irányelveknek. Ismereteink többek között kiterjednek a kockázatmenedzsment, tőke- és pénzpiaci ismeretekre, portfólió elemzésre, termék ismertre.

Fontos számunkra, hogy a sok éves tapasztalatunkat és aktív tudásunkat átadható formában közvetítsük (laikus) ügyfeleink felé. A személyre szabott privát banki szolgáltatás nem csak abból áll, hogy egyedi befektetési eszközöket teszünk elérhetővé. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy Ön ügyfelünkként megértse a mögöttes pénzügyi folyamatokat, a befektetési eszközök működését és az együttműködésünk részleteit.

Miben más a hagyományos befektetésektől az osztrák privát banki szolgáltatás?

Úgy gondoltuk, hogy azzal tudnánk leginkább bemutatni az osztrák privát banki szolgáltatás kvintesszenciáját, ha konkrét, valós igényeket tárunk fel. A rájuk adott egyedi portfóliók és befekteti megoldások garantáltan bepillantást enged ebbe a korábban zárt világba.

Íme:

A leggyakrabban olyan igénnyel keresnek fel minket, hogy „a pénzem évek óta fogyatkozik a kereskedelmi bankban, 0% kamattal. Magasabb kamatot és biztonságot akarok!”

Ebben még nincs semmi személyes, konkrét igény. Ezért mélyebbre ásunk! Az első találkozás háromnegyedénél – számos kérdés, story és a szolgáltatás lényegi elemeinek a bemutatása után – eljutunk a MIFID II -es kérdőívhez. (A felmérés néhány kérdését ITT olvashatja)

Legalább 2 x 1,5 óra múlva, mikor már megvan az ügyfelünk pontos kockázatvállalása és az igényeit, a futamidőt, a devizát, a reális hozamelvárást stb. tisztáztuk, a második vagy harmadik találkozáskor bemutatásra kerül a személyes portfólió.

A Partner Bank egyik roppant nagy előnye, hogy FÜGGETLEN értékpapír szolgáltató. Így korlátlanul „vadászhatunk” az Ön igényeihez illő befektetési eszközökre a globális tőkepiacon, tehát körülbelül

 • 120.000 kötvény (állam- és vállalati),
 • 50.000 részvény,
 • 270 befektetési alapkezelő, kb. 100.000 befektetési alapja (Franklin Templeton, Blackrock, Fidelity, JP Morgan, Schroder)

közül tudjuk kiválasztani a legjobbat. A Partner Bank egyik fő mottója:

„Why not the best?”

2018 februárjában történt, amikor is az egyik új pécsi ügyfelünk az alábbi igényével fordult hozzánk: „Szeretnénk venni kb. 3 év múlva egy autót, most 4,5 millió áll a rendelkezésünkre és fél évente 500.000 forintot helyeznénk még el a számlánkon.”

 • A rövid határidő és a mérsékelt kockázatvállalás mellett a cél itt az értékállóság megőrzése és az inflációs szint feletti profit volt. Mivel akkor kedvezően alakult az EUR/HUF árfolyam (312 volt a középárfolyam), ezért infláció követő kötvényalapokat és abszolút hozamú alapokat választottak a bemutatott eszközökből, szám szerint négyet. Mivel Európában jelenleg 0,5% és 1% között mozog az inflációs mutató, emelkednek a kötvényhozamok és a forint is folyamatosan gyengül, szépen haladunk az ügyfeleink kijelölt céljai felé.

2019 májusban egy hölgy a szakmai blogunkról, az Inwestblog.hu -ról jelentkezett hozzánk konzultációra: „59 éves könyvelő vagyok, vállalkozó, semmilyen értelmezhető nyugdíjam nem lesz 65 évesen. Az elmúlt 30 évben és egy örökség által felhalmozott tőkét szeretném befektetni. A nyugdíjazásom után a befektetésemből rendszeres (havi vagy negyedéves) bevételem származzon, kiegészítve ezzel a silány nyugdíjamat.”

 • Az 5 éves futamidő lehetőséget biztosít ügyfelünknek, hogy TBSZ számlán fialtassa befektetését. Könyvelőként pontosan tisztában van vele, hogy ez kihagyhatatlan lehetőség.
 • Erre a futamidőre, kockázatvállalásának megfelelően 30% magas, 30% közepes és 40% alacsony kockázatú eszköz került a portfólióba, amivel megcélozzuk a futamidő végi 4-6%-os éves átlagprofitot.
 • Nyugat európai állam- és vállalati kötvényalapokat vásárolt, kiegészítve feltörekvő piaci kötvény- és részvényalapokkal. Ezen kívül még tovább színesítette a portfólióját 3 nagy múltú és komoly osztalékhozammal bíró egészségügyi vállalat részvényével is. Számításaink szerint 5 év múlva a portfóliója körülbelül 230 EURÓ rendszeres, havi bevételt fog „termelni”.

Rendszeres bevétel a befektetésből.

A TBSZ számla nagyon népszerű ügyfeleinknél.

Ausztriában 2017 óta érhető el a 100% adómentességet biztosító értékpapír számla típus. Számos olyan ügyfelünk van, aki az indulása óta második, vagy harmadik TBSZ számláját nyitja, eltérő devizában és portfolióval. Minden évben egyet, a törvényi kereteket betartva.

2019 márciusban egy budapesti ügyfelünk 50.000 USD összeggel és egyedi igényekkel keresett fel minket: „Fontos számomra, hogy adómentesen tudjak befektetni, de legyen olyan része is a portfoliónak, amihez bármikor hozzá tudok férni. Havi megtakarítást is tudok befizetni?” 

A portfóliót így 3 számlára osztottuk szét. A pénz 70%-a ment TBSZ számlára, ahol 6 különböző eszközt, főleg vegyes befektetési alapok kaptak helyet, de mellette 1 egyedi kötvényt és 2 részvényt (Boeing és Berkshire Hathaway) is vásárolt az ügyfél. A pénz 15%-a az E-Mobility portfolióba és a másik 15%-a pedig biztonsági tartalékként, konzervatív kötvényalapba, amihez ügyfelünk 3 napon belül hozzá tud férni. (Jellemző a hazai ügyfeleinkre, hogy fontos számukra a likviditás, „nem tudhatjuk, hogy mi fog történni / bármikor adódhat úgy a helyzet, hogy szükségem van a pénzre…”. De ez nekünk nem jelent problémát, ahogy a fenti példa is bizonyítja.)  

Ügyfeleink körében meglepően népszerűek a másodlagos piaci kötvények. Ezek a vállalati- és állampapírok itthon nem elterjedtek.

Ausztriában számos ügyfelünk portfolióiban megtalálható az amerikai állampapír mellett magyar, tunéziai vagy akár török. Sőt!

Ezek mellé vállalati papírokat is vásárolnak, például Bombardier, GAP, Harley & Davidson és egyéb fix kamatozású kötvényeket. Ezek eltérő kockázattal és kamattal rendelkeznek, így ügyfeleink kockázatvállalásához és a választott futamidőhöz tudjuk illeszteni. Ezek mellé mindig javasoljuk a befektetési alapokat, amelyek még nagyobb stabilitást képesek biztosítani a portfoliónak.  

2016-ban indította eurós befektetését egyik hölgy ügyfelünk ezzel a céllal: „2019 őszén kezdem el építtetni az új házamat, amit 2020 tavaszán szeretnék befejezni. Az építés alatt a számla aktuális értékéből kb. 2 havonta szeretnék visszahívni 8-10.000 eurót.”

 • A 75000 EUR befektetési összegre a portfóliót úgy állítottuk össze, hogy a konzervatív kötvényalapoktól kezdve a részvényalapokig több befektetési piacot és gazdasági régiót is felöleljen. Összesen 6 eszköz havi, negyedéves, féléves kamatot és osztalékot fizet, amit az elmúlt évek során mindig folyamatosan visszaforgattunk az alulértékelt eszközökbe, ezzel kihasználva a Cost-average hatást.
 • Ügyfelünknek a befektetési összegére 2019 nyarától van szüksége, így kihasználjuk a gyenge forint adta váltási előnyöket is. A befektetési összegből mindig azokat az értékpapírokat, alapokat adjuk el, amelyek a többiekhez képest túlértékelt szintet ütöttek meg, legyen szó részvény vagy kötvényalapról. A kockázat porlasztása, tehát a diverzifikáció nem csak magasabb biztonságot ad egy befektetési portfoliónak, hanem az eltérő eszközök különböző kiszállási pontokat is adnak.

Egyre több ügyfelünk fordul hozzánk, hogy a privát banki befektetési szolgáltatását már nem csak a saját, hanem a cége számára is elindítsa Ausztriában.

A céges értékpapír számlákat a törvény adta keretek miatt nem lehet TBSZ számlára helyezni, mivel ezt kizárólag magánszemélyek tudják kihasználni. Jellemző, hogy a céges pénzeket magas kockázatú, hosszú futamidejű értékpapírokba helyezik el, például magas osztalékot fizető részvényekbe (Coca-cola, Unilever, BMW, BASF, Procter & Gamble).

Az elmúlt 3 évben a magyar ügyfeleink körében növekvő népszerűségnek örvend az arany befektetés Ausztriában. Legyen szó megtakarításról, vagy egyösszegű befektetésről, egy bizonyos ügyfélkör számára a fizikai arany, mint biztos, likvid, vésztartalék létezik, amit a Partner Bank linzi trezorjában tárolnak. 

Arany befektetés Ausztriában

Körülbelül 2 hónapja egy igazán előrelátó apuka jelentkezett konzultációra. „Fiamat egyedül nevelem, aki idén tölti be a 18. életévét. Születése óta rendszeresen félrerakok neki pénzt, amit egészen eddig bankszámlán, illetve készpénzben tartottam. A fiam valószínűleg Európában folytatja majd tanulmányait. Olyan befektetést keresett, amely jelentős kiegészítést nyújt neki, euróban, egyfajta zsebpénz formában. Létezik ilyen?”

 • A rövid válaszom az volt, hogy IGEN! Mivel a fiú nevére nyílt a számla, ezért felmértük az ő kockázatvállalását és igényeit is. Ekkor meglepő eredményt kaptunk: az apuka kockázatvállalási hajlandósága sokkal nagyobb volt, mint fiáé, holott volt közöttük kb. 35 év. Ennek megfelelően olyan eszközöket kellett bemutatnunk, amelyek havi bevételt biztosítanak, és növelt kockázaton belül maradnak. A fiúnak sikerült is kiválasztania a megfelelő alapokat. A rendszeresen, havi szinten a számlájára érkező kamatokat a Partner Bank eljuttatja a fiatal ügyfelünk eurós számlájára.

Megragadnám az alkalmat, hogy elmondjam, egyre több olyan 20 év körüli ügyfelünk nyit Ausztriában értékpapír számlát, aki felismeri a rendszeres, havi szintű megtakarítás fontosságát.

100 – 120 – 150 euró vagy e feletti összegeket már sokan az iskola mellett vagy közvetlenül a befejezését követően elkezdik félrerakni.

Másik érdekesség, hogy a befektetési futamidőt legalább 15 évre, sőt akár 40 évre határozzák meg. Ráadásul ebben az esetben már nem csak a nyugdíjat célozzák meg, hanem sokkal inkább az anyagi függetlenség elérését. Tehát egy olyan biztos vagyoni hátteret tűztek ki maguknak, amivel 40-50 éves korukra akár évekre elegendő pénzügyi fedezetet nyújthatnak maguknak, munkanélküliként is.

Ehhez nyújt nagy segítséget a fegyelmezett megtakarítási készség és a növekvő osztalékot fizető részvény portfoliókon kívül a kamatos-kamat hatása. Ezeket az összegeket az osztrák vagyonkezelők visszaforgatják a befektetésbe, új eszközvásárlások formájában.

Cégünk edukációs anyagait pontosan ezért építettük úgy fel, amivel hosszútávú befektetési tanácsokat tudjunk biztosítani ügyfeleinknek. Ezeket, a folyamatosan frissülő tudásanyagokat szakmai blogunkon, a www.inwestblog.hu -n Ön is bármikor elérheti.

A példákat még sokáig folytathatnánk…

… azonban a lényeget már biztosan érti. Tény, hogy az Ön élete, céljai, gondolatai eltérő másokétól. Megfelelő privát banki szolgáltatás kihasználásával azonban végre kiléphet a sablonos befektetések útvesztőiből.

Mekkora befektetési összegtől érhető el az osztrák privát banki szolgáltatás?

Minimum 5 millió forintnak megfelelő eurótól vagy dollártól. Azok az ügyfeleink, akik a havi, rendszeres megtakarítást igénylik, már havi 100-150 euró összegtől elérhetik az osztrák vagyonkezelési kosarakat.

Az összeghatárból is jól látszik, hogy a privát banki szolgáltatás már nem csak a nagy befektetők „játszótere”!

Abban az esetben nem megfelelő az Ön számára a privát banki szolgáltatás, ha:

 • rendszeresen (akár napi szinten) szeretne kereskedni a tőzsdéken.
 • saját maga kíván eligazodni a globális befektetési piacokon.
 • 0,5-1,5 éven belül szüksége van a teljes befektetési összegére.

Hogyan tudja megtalálni az ideális privát bankárát?

Gyorsan leszűrheti, hogy a megfelelő privát bankárral ült-e le tárgyalni. Kérdezzen!

 • Milyen gyakran, milyen felületeken jelennek meg publikációi?
 • Milyen végzettsége van?
 • Hány éves a tapasztalattal rendelkezik?
 • Milyen kedvezményeket, diszkontot ad Önnek az induláskor? (Ez egy nemes gesztus a tanácsadójától, hiszen minden privát banki szolgáltató jelentős „mozgástérrel” rendelkezik a kondíciók terén is.)
 • Hány ügyfele van? (Az se jó, ha túl kevés vagy, ha túl sok van. 40-60 privát banki ügyfél az ideális, hiszen hogyan is várhatná el Ön a megfelelő szolgáltatást, ha több száz ügyféllel rendelkezik? Sehogy!
 • Milyen plusz szolgáltatásokat biztosítanak az Ön számára?

Hallgasson a megérzéseire. Hiába nincs Önnek közgazdasági végzettsége, azt érezni fogja, hogy a szemben ülő privát bankárnak milyen szakmai ismeretekkel rendelkezik, mennyire ismeri a pénz- és tőkepiacot.

Amennyiben végképp nem tudja, hogy még mit kérdezzen az ideális privát bankár kiválasztásához – akivel hosszú évekre összeköti pénzügyi jövőjét – olvassa el cikkünket ITT.  

Osztrák privát banki szolgáltatás magyar nyelven

Az InwestMentors privát banki ügyfelei az alábbi plusz szolgáltatásokat élvezik:

 • Személyre szabott Osztalék és Kamat naptár, PDF formátumban, évente lefrissítve.
 • Kamat- és osztalékfizetések figyelése, ezekről rendszeres e-mailes tájékoztatás.
 • Kialakított portfólió és a gazdasági változások folyamatos figyelése, új lehetőségek feltérképezése.
 • Utógondozási protokoll keretein belül, hétköznapokon az általános banki nyitvatartási időn túli ügyintézés, 8:00-20:00 között. Éves szintű, részletes tájékoztatás a letéti állománnyal kapcsolatban.
 • Ügyféladatok módosítása (amennyiben szükséges).
 • Ügyfeleink otthonról intézhetik befektetésükhöz kapcsolódó összes módosítást, akár online megbízáson keresztül is.
 • Cégünk központi irodájában, az Andrássy út 100.-ban az előre megbeszélt időben prémium környezetben, friss kávé mellett várjuk ügyfeleinket (hétköznapokon 8:00-18:00 között)
 • Vidéki ügyfeleinket privát bankáraink személyesen keresik fel, az egész ország területén.
 • Minden hétfőn érdekfeszítő és azonnal hasznosítható tudásanyagot küldünk hírlevél formájában.
 • Ügyfeleinknek, igény szerint ingyenes tanácsadókat biztosítunk egyéb pénzügyi termékekről, amik nem tartoznak a tevékenységünkhöz. Külső szakértőket vonunk be: biztosítás, hitel, folyószámla ügyintézésnél.
 • Ön befektetőként 24 órás privát banki online felületen érheti el osztrák értékpapírszámláját, magyar nyelven. Ezzel lehetősége nyílik, hogy azonnali, átfogó képet kapjon befektetéseinek pontos állapotáról, kamatokról/osztalékokról, költségekről.
 • Mindegyik befektetési portfoliónk 100%-ban likvid, tehát bármikor hozzáférhet a teljes befektetési vagyonához!!!
 • Jelentős diszkont árakat biztosítunk a legtöbb szolgáltatóhoz képest, egyedi ajánlatok az összeghatár növelésével akár 80-90%-os kedvezményt is biztosítva.

Önnek hogyan tudunk segíteni? Milyen igényei vannak?

Miben szeretne változást elérni a befektetései terén?

Amennyiben szeretné, hogy ezekre a kérdésekre adott válaszait megismerjük, és további kérdéseket tegyünk fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!