Skip to main content

Történelmi célunk Ausztria utolérése, ami reálissá vált az elmúlt öt év teljesítménye alapján. A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz.” – ez a kijelentés Matolcsy György szájából hangzott el 2016-ban.

2017 márciusában újabb ígéretet kaptunk az MNB elnökétől:

 „2030-ra elérjük az EU átlagos fejlettségi szintjét, 2050-re pedig Ausztriáét.”

Mielőtt elkezdenénk dörzsölni a tenyerünket a jó hír hallatán, javaslom, nézzük meg, hogy hol is tart napjainkban az Osztrák gazdaság és életszínvonal, amely különbséget nekünk közösen kell ledolgoznunk.

Nem először fordul elő, hogy a hazai politikai retorikában a „sógor” jelenik meg viszonyítási alapként.

Ausztria gazdasági ereje, pénzügyi és befektetési kultúrája megkérdőjelezhetetlen egész Európában, de különösen a régióban. Lehetetlen nem észrevenni, hogy hazánk pénzügyi visszaélései, gazdasági és politikai instabilitása az elmúlt 30 évben újra és újra a befektetők célországává tettet Ausztriát.

Amennyiben Ön Hegyeshalomnál nem lépte még át a határt, akkor is hallott már az Ausztriában uralkodó magas és kiegyensúlyozott életszínvonalról.

Írásomban arra keresem a választ, hogy Ausztria mitől vált vonzó célponttá nemzetközi szinten, hogyan képes megőrizni pozícióját évszázadok óta, valamint az ország milyen fokú pénzügyi hátteret képes teremteni az Ön befektetéseinek!

Életszínvonal Ausztriában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb kimutatása szerint Magyarországon a férfiak-nők várhatóan 66,8 évet töltenek egészségesen. Ez a szám Romániában 66,6 év, míg a lista végén Ukrajna található a maga 64 évével. Ausztria életszínvonalától még nagyon messze vagyunk, ahol ez a szám meghaladja a 72,4 évet.

Ausztria, ahol az egyik legmagasabb az életszínvonal Európában!

Egy Ausztrál székhelyű nemzetközi szervezet minden évben összehasonlítja földünk országait, bűnözés, korrupció, jogharmonizáció, terrorizmus stb., szempontból, amelyben az összes európai ország közül Ausztria kerül a dobogó csúcsára, mint az EU legbékésebb országa.

Ezen kívül Ausztria bebetonozta magát a világ 12. leggazdagabb országa közé.

Az osztrákok államadóssága a válságot követően, 2015-ben érte el a csúcsot, amely az ország GDP értékéhez viszonyítva 84,3%-ra rúgott. A jelenlegi kormány egyik legfőbb feladatának tartja ezt lefaragni. Az elhatározást jól mutatja, hogy jövőre ez az érték várhatóan 70%-ra csökken!

A kormány elindította átfogó reformintézkedéseit is, amely kihatással van többek között az ország adózására, ipari termelésére, külpolitikájára is.

Ausztria, mint befektetési és megtakarítási célpont!

Ausztria gazdasági ereje

Azon kívül, hogy az ország természeti adottságokban bővelkedik és komoly turisztikai központnak számít, Ausztria elsősorban ipari ország. A szomszédaink erre olyan büszkék, hogy mindent elkövetnek ennek folyamatos javítása érdekében. Jól képzett munkaerő és magas gazdasági kultúra húzódik az eredmények mögött.

Ausztriában az európai unió egyik legfejlettebb gazdasága működik, amely ezer szálon kapcsolódik a világ számos pontjához, különösen Németországhoz. Olyan húzóágazatokban jeleskednek, mint a nehézipar, a gépgyártás, a turizmus vagy a mezőgazdaság. Ez utóbbi továbbra is kisebb részt képez az ország gazdasága számára, de rendkívül modern és jól szervezett, 90%-ban önellátó egységet alkot.

Jelentős bányászattal büszkélkedhet, emellett itt található Közép-Európa legnagyobb kőolajtelepe is, valamint a bécsi medence gazdag földgázkészlettel is rendelkezik.

Az ország elhatárolódik az atomerőmű létesítésétől, ezért a megújuló energiaforrásokra helyezik a hangsúlyt, ebben Európa sereghajtója. Amennyiben már Ön is ment autóval Ausztriába, az egyik első élményt a hatalmas szélerőmű parkok adták, amelyek száma megközelíti az 1000 darabot és több mint 1 millió háztartást képesek ellátni árammal.

Amennyiben további érdekességekre kíváncsi Magyarország és Ausztria között, kattintson IDE!

 

Mi az oka, hogy ennyi magyar dolgozik Ausztriában?

Az elmúlt években tovább nőtt a cégek jövedelmezősége, amely a bérek emelkedésére is jótékony hatással bírt. Az Osztrák átlagbérek 4,5X magasabbak, mint Magyarországon. Nem véletlen tehát, hogy a nyugatra kivándorló honfitársaink legnagyobb része is Ausztriát célozza meg a munkavállalás miatt.

A magas gazdasági aktivitás ellenére még mindig képes az ország éves szinten 0,8-3%-os GDP növekedést felmutatni. Összehasonlítás képen:

  • Ausztria GDP/fő-je: 38,7 ezer euró
  • Magyarország GDP/fő-je: 10,7 ezer euró

A belső fogyasztás eddig nem látott méreteket öltött, ami részben a kedvező hitelkamatoknak is köszönhető.

 

Ausztria lüktető szíve, a magas színvonalú bankrendszer:

Ausztriában 1979-től érvénybe lépett a banktörvény, amely időpont óta a banktitkot alkotmányban rögzítik. Ezen kívül az országban nem 1, hanem 5 betétbiztosítási alap működik, valamint minden pénzintézetet 3 felügyelet szabályoz:

  • Osztrák pénzügyi felügyelet (FMA)
  • Osztrák Nemzeti Bank (OeNB)
  • Osztrák Betétbiztosítási alap

A 3 felügyelet negyed évente ellenőrzi az országban működő pénzintézeteket (itthon 5 évente 1x), akiknek ezen felül rendszeres auditot kell leadniuk.

Az Osztrák bankrendszer tovább erősödött a válság óta, még többen helyezték el befektetésüket, megtakarításukat az országban, pedig még alacsonyabb az alapkamat, mint hazánkban.

Ausztria a teljes körű banki szolgáltatásokon kívül, a befektetések, hitelek teljes körét képes ügyfeleinek kínálni, kedvező feltételeken keresztül.

A kiszámítható törvényi szabályozás, a stabil monetáris politika és a hagyományosan etikus bankrendszer a befektetni vágyók célországává tette Ausztriát.

Ezeknek köszönhetően Európa egyik legsűrűbb bankhálózata is itt található (több mint 4000 fiók) és az ország számos nemzetközi nagyvállalatnak ad otthont.

Az állam különösen nagy jelentőséget tulajdonít a bankrendszer magas, AA besorolás megtartásának, amelyet részben azért is érdemelhetett ki, mert Ausztriában még nem hagytak bankot csődbe menni.

Így bár az európai irányelveknek megfelelően a betétbiztosítás 100.000 euró, de valójában nyugodtan aludhat akkor is, ha ennél sokkal több pénze van osztrák bankban.

Fontos tisztázni, hogy Ausztria sem mentes olyan bankoktól, amelyek a rossz menedzsment vagy egy visszaélés következtében a csőd szélére keveredett. Ilyen esetben mindig az dönti el a károsodás mértékét, hogy az adott felügyelet milyen gyorsan reagál a kialakult helyzetre. Ausztriában ezeket a bankokat rendre feltőkésítette az állam vagy a nemzeti bank és onnantól kezdve állami felügyelet alatt folyik az intézmény működését.

Az ügyfelek védelmét 2012 óta a MIFIDII szabályozza, amit Magyarországon 2018 januárjában vezettek be.

Ausztria már 2012 ben bevezette a MIFIDII szabályozást!

 

Magyarország helyzete az Osztrák bankrendszer tükrében

Itthonról nézve egyszerű tehát a képlet: adott egy nagy múltú, konzervatív pénzügyi környezettel rendelkező ország, amelynek közelsége amúgy is nyugtatóan hat. Természetesen Ausztria is igyekszik meglovagolni a hazai és a regionális pénzügyi bizonytalanságot.

Ennek eredményeképpen az ország tavalyi mérleg főösszegének (1189 milliárd euró) 27%-a (326 milliárd euró), már a közép- és kelet európai piacokból származott. Jelenlétük révén az osztrák bankok komoly felelősséget éreznek a régió iránt és egy közös platform a „Vienna Initiative” révén adományaival hozzájárulnak a régió pénzügyi stabilitásához.

Magyarországon az Osztrák bankrendszer legfontosabb intézményei is megtalálhatóak, azonban közel sem mindegy, hogy az adott bankban határon túl vagy innen nyitunk számlát. A különbség okát a szabályozási környezet adja.

Hazánkban az Osztrák bankok leányvállalatai tevékenykednek, ezáltal automatikusan a magyar pénzügyi felügyelet, törvények és betétbiztosítás szabályai vonatkoznak rá, így rögtön elveszti a magas biztonsági minőségét. Ezen felül (ismereteink szerint) nincs arra mód, hogy az ügyfél Magyarországon keresztül az Osztrák anyabankkal szerződjön.

Éppen ezért egyre többen választják azt az utat, hogy közvetlenül Ausztriában keresnek fel bankot.

Óvatos becslések szerint a külföldre vitt pénzek kb. 80%-a landol Ausztriában, amely összeg közel 100 milliárd forintnyi vagyonnak felel meg.

A politikai és gazdasági bizonytalanság mindig nagyobb lendületet ad a pénzek kimenekítésének.

Gondoljunk csak a 2011-es törvényre, amelynek következménye volt a magánnyugdíj pénztárak államosítása, vagy 2012-re, amikor meg nem erősített piaci pletykák szóltak a bankbetétek befagyasztásáról. Még 2012 decemberében több ezer ember menekítette ki pénzét Ausztriába.

Kezelt vagyon tekintetében az osztrák alapkezelői piac fényévekre van tőlünk, ez éve első negyedében a 167 milliárd eurót tett ki a kezelt vagyon, ezzel szemben Magyarországon mindösszesen 18 milliárd euró ez az összeg.

A megnyugtató szolgáltatási környezet eredménye, hogy amíg idehaza az ügyfelek átlagosan 1-3 évben határozzák meg befektetési időtávjukat, addig Ausztriában a tervezés átlagosan 10 évtől indul…

 

Ausztria: a megalapozott döntés!

Az Osztrák bankrendszer stabilitását jól mutatja, hogy a legnagyobb gazdasági válságok hatásai bár érződnek a bankok mérleg főkönyvében, azonban mégsem könyvelnek el jelentős veszteséget.

Így nem veszélyeztetik a működésüket és az ügyfeleik pénzügyi biztonságát. Ezért nyer értelmet az a megállapítás, hogy aki már egyszer kivitte a pénzét, nagy valószínűséggel tartósan ott is fogja hagyni azt.

Az osztrák bankrendszer alapvetően öt területet különböztet meg: lakossági bankok, értékpapírbankok és jelzálogbankok, szövetkezeti bankok, takarékpénztárak.

Ezek közül is komoly kultúrája van az értékpapírbankoknak, amelynek egyik piacvezető képviselője a linzi székhelyű Partner Bank AG.

A bank közel 15 éve hazai, MNB regisztrációval is rendelkezik.

Így Ön úgy tudja elhelyezni befektetését Ausztriában, hogy nem kell kiutaznia az országba. A szerződések nyelve és az Ön kapcsolattartója is magyar. A Partner Bank az egyetlen ilyen jogosultsággal rendelkező és tevékenységet folytató privát bank Magyarországon.

Cégünk, az InwestMentors Hungary a Partner Bank egyik vezető képviseleteként működik. Központi irodánk az Andrássy út 100.-ban található.

A Partner Bank magas színvonalú szolgáltatásainak köszönhetően a magyar ügyfelek száma már meghaladta 15.000 főt.

Vagyonteremtő megoldások Ausztriában

Az ország széles körben biztosít befektetési megoldásokat, korlátozások nélkül. Az ésszerűség keretein belül bármilyen kockázatvállalást és hozamelvárást ki tudunk elégíteni.

Az ügyfeleink nagy része a forintnál értékállóbb devizában, euróban vagy dollárban helyezik el befektetésüket.

A Partner Bank független értékpapír szolgáltatóként teljes hozzáférést ad Önnek a globális tőkepiachoz, így több, mint:

közül tudjuk kiválasztani az elvárásaihoz illő befektetési portfóliót!

Az Osztrák befektetési környezet az Ön számára megfelelő, ha:

– a hazainál nagyobb pénzügyi biztonságot vár el.

– 100.000 EUR-ig az Osztrák betétbiztosítás alá tartozzon befektetése

– korlátozás mentes szolgáltatásokat kíván elérni a magasabb profit érdekében

– személyre szabott portfólióra és kondícióra vágyik

– nem szeretne tovább kísérletezni tovább a hazai szolgáltatókkal

– fontos az Ön számára a személyes kapcsolattartás

– szeretné befektetését Tartós Befektetési Számlán (TBSZ számla) tartani

 

Őszintén szólva…

… láthatja, hogy Ausztria pénzügyi és gazdasági stabilitása nem csak a régióban, de az egész EU-ban megkérdőjelezhetetlen, ezért vált az ország és a bankrendszere a befektetni vágyók célországává.

Napjainkra egyre többen ismerik fel (sajnálatos csalódások után) a pénzügyi gondoskodás jelentőségét, amely a biztonságon és az átláthatóságon alapul.

Rövid összefoglalónkban csak a leglényegesebb információk, adatok kerültek bele, azonban már ezek alapján is elmondható, hogy Magyarországhoz képest Ausztria fejlettségi szintje még a távoli horizonton van.

Természetesen 32 év nagyon hosszú idő, ami alatt még bármi történhet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez idő alatt Ausztria sem fog egy helyben állni és várni…

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!